Nogomet

'Good ebening' poravnava stare račune

Krešimir Milić • ponedjeljak, 17.04.2023.
'Good ebening' poravnava stare račune
Foto: EPA

Nedovršen posao u Arsenalu golicao je povratak Unaija Emeryja u Premier ligu. Aston Villa mu se pokazala kao prava prilika da ispravi sve što je propustio napraviti u prvom pokušaju života u Engleskoj. Priliku koristi na najbolji mogući način vodeći klub u smjeru povratka na stare staze slave…

Kad bi postavili pitanje koji je jedan od najslavnijih filmskih citata svih vremena velika je vjerojatnost da bi zavidan postotak ostvario onaj Schwarzeneggerov iz Terminatora „I'll be back“. Citat se provlačio kasnije kroz niz Schwarzeneggerovih filmova, a jednom prilikom je i objašnjavao Mr. Olympia kako je s njegovim izgovorom zbog tad slabijeg znanja engleskog jezika i njemačkog akcenta imao problema i tražio od redatelja Jamesa Camerona da ga izmijeni. No, slavni redatelj na to nije pomišljao i tako je nastala slavna rečenica, s još slavnijim specifičnim Schwarzeneggerovim izgovorom koji se nerijetko i danas imitira u različitim situacijama.

Igraj na utakmice Premier lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Više od 30 godina kasnije iz skromnijeg znanja engleskog jezika nastala je fraza iz jednog pozdrava. Dok je onaj „I'll be back'' korišten sa simpatijama, ovaj se perfidno koristio kao pokušaj osporavanja klase i znanja koje posjeduje Unai Emery. 'Good ebening' obilježio je njegov trenerski mandat u Arsenalu. Jedan krivo izgovoren pozdrav u javnosti je korišten kao sredstvo izrugivanja zbog lošijeg izgovora te potenciranja rezultata koje je tad ostvarivao s Topnicima.

I sam je priznao jednom prilikom od odlaska kako su mu nedostatak lingvističke dubine otežavao stvari u sjevernom Londonu. Drugim riječima, nije imao dovoljan fond riječi za objasniti igračima detaljno što je tražio od njih, a za temeljitog trenera poput njega to je bio veliki problem. Nije bilo lako ni podnijeti razinu očekivanja kao prvi nasljednik ere velikog Arsenea Wengera, ali već u prvoj sezoni svog mandata odveo je Arsenal do tamo gdje je u karijeri pokazao dosad da najbolje zna put. Igrali su finale Europske lige, a u prvoj sezoni s Emeryjem na klupi odigrali su 22 utakmice bez poraza.

No, nakon 18 mjeseci boravišta u Londonu sedam utakmica bez pobjede su ga koštale posla u Arsenalu. Smetao ga je onaj 'good ebening', ali još više ga je žuljalo da u Arsenalu nije dobio pravu priliku i ovlasti kakve je primjerice iza njega dobio Mikel Arteta. Da ima neupitno trenersko znanje pokazao je Emery i prije dolaska u London na klupi Almerije, Valencije, Seville i PSG-a, a onda kasnije i vodeći Villarreal do osvajanja Europske lige te polufinala Lige prvaka. Ono upitno znanje engleskog se s vremenom poboljšalo, a znao je i sam da će mu trebati ubrzo jer zov Premier lige ga je golicao od dana kad je napustio Otok.

Osjećao je Emery da ima tamo neriješenog posla i računa koje još treba poravnati, a možda je i njemu negdje u podsvijesti zazvonio Schwarzenegger i njegov „I'll be back“ na dan kad je odselio iz Londona. Trebao mu je kratki odmor nakon onog što je doživio u Engleskoj iz koje je otišao u studenom 2019., a onda je u ljeto 2020. stigao u Villarreal revitalizirati reputaciju koja mu je osporavana nakon Arsenala.

Taktički genij

Još od početaka trenerske karijere označen je kao overachiever, počevši od Almerije koja je prvi povijesni plasman u La Ligu ostvarila u njegovom vodstvu, preko Valencije s kojom je unatoč financijskoj krizi i bez velikih očekivanja u prvoj sezoni 2008./2009. doveo do šestog mjesto. Kasnije je s Valencijom bio dvije sezone zaredom treći i to kad su svi očekivali pad zbog prodaje Davida Silve i Davida Ville.

Slična je situacija bila i sa Sevillom s kojom je osvojio tri uzastopne Europske lige, a još kao 39-godišnjaka su ga brojni ugledni sportski mediji označavali kao jednog od najboljih trenera svijeta. Okarakteriziran je kao taktički genij posvećen detaljima koji stvara probleme jačim klubovima i cijenjenim trenerima poput Pepa Guardiole i Josea Mourinha s dosta slabijim resursima od njih.

„Volim puno raditi na detaljima, dobro poznavati igrače. Teške utakmice me jako motiviraju. Pokušavate iznenaditi suparničkog trenera, kako bi vaša momčad taktički bila bolja od njih“, rekao je jednom prilikom Emery, a taj pristup i rezultati koje je ostvarivao doveo ga je do posla u PSG-u, prvom klubu ambicija za kalibar njegovog znanja. Parižane je vodio do ukupno sedam trofeja u dvije godine, izostala je Liga prvaka, a uz to je i zov Premier lige bio jači pa je nakon dvije godine odlučio otići u Arsenal istekom ugovora.

Iako je došao do finala Europske lige, doživio je prvi ozbiljan neuspjeh u karijeri, ne računajući onaj s moskovskim Spartakom. Momčad se početkom njegove druge sezone u Londonu raspadala na svim razinama, a na tribinama su se dizale poruke 'Emery out' s dodatkom 'no tactics, no formations, nowhere to hide', što bi u doslovnom prijevodu značilo 'bez taktike, bez formacije, nema mjesta za skrivanje'.

Otkrio je kasnije u nekoliko intervjua kako je glavni problem njegovog rada u Arsenalu vidio u nedostatku podrške u klubu.

„U svakom klubu sam bio zaštićen: u Lorci, Almeríji, Valenciji, PSG-u. U Sevilli sam imao Monchija, u PSG-u Nassera al-Khelaifija koji me štitio u svlačionici i u javnosti. U Arsenalu to nisu znali napraviti, možda zato što su bili naviknuti na Wengera, koji je sve radio sam“, rekao je u jednom intervjuu za The Guardian, a problema je bilo još. Jedan od njih je bio i odnos s Mesutom Özilom koji je bio u slobodnom padu karijere. Jednostavno trenutak u kojem je odabrao dolazak u Premier ligu nije bio pogodan, a još manje klub koji u tom trenutku nije još bio spreman prihvatiti tranzicijsko vrijeme i novu evoluciju nakon Wengerove ere.

Villarreal mu je došao kao prilika da razuvjeri sve one koji su ga podcijenili zašto je jedan od najcjenjenijih trenera današnjice. Sve što se već znalo i potenciralo kad je on u pitanju od taktičke genijalnosti, prilagođavanja formacija, analitičnosti i dizanja karijera igračima, posebice napadačima, došlo je još jednom do izražaja u redovima Žute podmornice.

Povratak na Otok i pravi odabir

Igra njegovog Villarreala postala je bila predmet predavanja na trenerskim akademijama, a rezultati su bili već spomenuto osvajanje Europske lige i polufinale Lige prvaka s Liverpoolom do kojeg su došli izbacivši putem Juventus i Bayern. Za vrijeme vođenja Žute podmornice nije nestao zov Otoka s kojeg se prvi s konkretnom ponudom u studenom 2021. javio Newcastle kad je otkaz dobio Steve Bruce i stigla bogata saudijska financijska injekcija u klub. No, u tom trenutku još nije bio spreman za povratak. Račune koji su ostali za riješiti još nisu bili spremni za naplatu, stavio ih je na odgodu godinu dana do poziva Aston Ville. Tad je odlučio da je vrijeme za povratak, a zašto je baš u tom trenutku odlučio zamijeniti sunce Valencije i Vila-reala za sivilo Birminghama pisao je ugledni katalonski sportski novinar Gulliem Balague u kolumni za BBC.

„Ponuda Newcastlea također je došla u lošem trenutku jer mu je to što se smjestio u Villarrealu omogućilo da provede puno više vremena sa svojim sinom. Nešto što nije mogao učiniti zbog svih putovanja na svojim prethodnim poslovima, a također se osjećao sigurnim i željenim u klub koji je gurao u pravom smjeru“, pisao je Balague i naveo kako je Emery baš sin Lander ohrabrio da prihvati ponudu Ville te dodao kako je u Aston Villu krenuo kao mudriji i bolje pripremljen od onog što ga je dočekalo u Arsenalu.

Klub iz Birminghama ima želju vratiti se na stare staze slave, pomalo zaboravljene, a to je i pogodan trenutak za Emeryja koji je u njima vidio potencijal uspavanog diva. I prije njegovog dolaska gradio se ambiciozan projekt koji će ih postaviti u sami vrh Premier lige, ali ne na brzinu u instantnom prividu starog puta slave, već postepeno. Pokušali su to sa Stevenom Gerardom na klupi, a rezultat je na kraju ispao borba za ostanak početkom ove sezone. Odlazak izvršnog direktora Ville Christiana Purslowa na razgovore u Španjolsku bio neminovan, posebice što je Emeryja kao rješenje za probleme detektirao suvlasnik kluba Nassef Sawiris,a i Unai je praktički samo čekao da ga pozovu i da zeleno svijetlo Jorgeu Mendesu da realizira taj transfer. Nagovarati nije trebalo puno tek platiti Villarrealu klauzulu od 6 milijuna eura, a pokazat će se danas to najboljom investicijom kluba u novijoj povijesti.

Trebalo je razbuditi puni potencijal momčadi koja se u tom trenutku nalazila na 17. mjestu. Od Martineza, Mingsa, Buendije, Dignea, Alexa Morena, Traorea, Watkinsa pa i 37-godišnjeg Ashleyja Younga složio je ono s čime Gerard nije znao raspolagati. Momčad koja je od borbe za ostanak stigla do borbe za Europu u 18 utakmica pod vodstvom Emeryja.

Teško je istaknuti koji je impresivniji podatak preporoda Aston Ville pod Emeryjevim vodstvom. Treća su najbolja momčad u Premier ligi od njegovog dolaska po broju osvojenih bodova, a ispred su tek Arsenal i Manchester City, ili činjenice da su u 2023. odigrali osam utakmica bez primljenog gola i ove godine osvojili 32 boda. Možda najviše vrijedi otključavanje potencijala Ollieja Watkinsa (12 golova i četiri asistencije u 17 utakmica) kojeg je prije dvije godine Aston Villa platila 34 milijuna eura Brentfordu. Ako se posljednje dvije sezone propitkivao taj transfer, sad je Emery potvrdio da u njemu nije bilo greške. Baš kao što je ranije radio s Baccom, Lacazetteom, Aubameyangom i Morenom ponovio je s Watkinsom čija je statistika od početka ove godine s 14 sudjelovanja u golovima ispred Erlinga Haalanda (13) i Harryja Kane (11).

Dva gola dodao je Watkins svojoj statistici u pobjedi 3:0 protiv Newcastlea prošle subote i podsjetio Garetha Southgatea, koji je gledao utakmicu s tribina, zašto bi trebao biti na idućem popisu engleske reprezentacije. Podsjetio je i Emery čelnike Newcastlea zašto su ga htjeli na svojoj klupi prije godinu i pol dana, kao i Eddieu Howeu zašto je bio pick prije njega, a ponajviše pokazao onima koji su ga podcjenjivali zašto je došao u Premier ligu i prvi put.

Good ebening, I'm back

U posljednjih osam utakmica Aston Villa je osvojila 22 boda, a pet utakmica zaredom su i slavili. Nakon pobjede protiv Newcastlea utakmicu je prokomentirao i legendarni Peter Crouch koji je podsjetio kako se engleska javnost odnosila prema Emeryju u vrijeme dok je vodio Arsenal i naveo još jednom o koliko se dobrom treneru radi. „Samo mislim da u ovoj zemlji nedostaje poštovanja. Ako odete u Španjolsku ili Francusku, nećete pronaći tu razinu nepoštovanja. To dolazi s poslom u Arsenalu, bila je to teška pozicija za njega. Teško vrijeme i postao je zabavna figura gotovo s nekim intervjuima i sličnim stvarima. Onda se vraća u Španjolsku i osvaja Europsku ligu i dokazuje kakav je vrhunski trener. Iskreno govoreći, mislim da je Villa sretna što ga ima. On je vrhunski trener, razine Lige prvaka. Trener najvišeg kova. On dokazuje svojim poslom koji radi kakav je vrhunski trener“, istaknuo je nekadašnji engleski napadač.

I da je u pravu govori činjenica da Aston Villu od pozicije za Ligu prvaka dijeli tek šest bodova. Sve je manje onih koji ne vjeruju da bi se to moglo ostvariti i sve više onih kojima 'good ebening' više nije predmet sprdnje. Pratila je ta fraza dugo Emeryja i označavala dio karijere koji je htio popraviti. Čekao je pravu priliku i postao drugi najpoznatiji stanovnik Birminghama u svijetu. Zato je skoro u maniri onog prvog, doduše fiktivnog, Thomasa Shelbyja iz Peaky Blindersa odlučio poravnati račune.

Prilika u Villi došla mu je kao naručena da se vrati, pozdravi sve s 'good ebening, I'm back' i dokaže Premier ligi zašto ga se smatra jednim od najboljih trenera današnjice. Rezultati na svim razinama pokazuju da uspijeva u tome, a i 'ebening' odavno postao 'evening' što je možda najbolji figurativni prikaz rasta između njegove dvije ere u Engleskoj. Podmukle osmijehe Londona zamijenili su oni iskonske sreće Birminghama i vjere da klub može vratiti na stare staze slave, a onih koji sumnjaju u to sve je manje.

FOTO: EPA/PETER POWEL

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3367:51+1660
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8Chelsea 3465:59+651
9West Ham  3556:65-949
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3367:51+1660
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8Chelsea 3465:59+651
9West Ham  3556:65-949
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316