Nogomet

Osnovana Unija europskih klubova, među 40 članova i Lokomotiva

Branimir Korać, HINA • ponedjeljak, 24.04.2023.
Osnovana Unija europskih klubova, među 40 članova i Lokomotiva
Foto: FaH

Europski nogometni klubovi koji se osjećaju marginaliziranima od strane bogatih klubova Lige prvaka, Europskog nogometnog saveza (UEFA) i Udruga europskih klubova (ECA) osnovali su u ponedjeljak u Bruxellesu Uniju europskih klubova (UEC)...

Pokrenut u Bruxellesu gdje će imati svoje sjedište, UEC namjerava "dati glas" za oko 1400 klubova koji nisu zastupljeni u trenutnom upravljanju kontinentalnim nogometom, jer ne igraju u jednom od tri europska natjecanja, objasnio je jedan njegovih predstavnika, stručnjak za sportski marketing William Martucci.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ova nova struktura s nejasnim konturama, koja nema ni upravljački tim ni statute, tijekom svoje prezentacije obznanila je registraciju četrdesetak klubova iz 25 zemalja, među kojima je i Lokomotiva Zagreb, kako navodi agencija AFP.

UEC, daleko od pokretanja pobune usporedive s prekinutim pokušajem dvanaest elitnih klubova u Superligi u proljeće 2021., predstavlja se kao "društveni partner" organizacija igrača i navijača i nadopuna Udrugi europskih klubova (ECA).

"Nije riječ o zamjeni ECA-e, već o pružanju protuteže utjecaju koji veliki klubovi preko ECA-e imaju na upravljanje i financije europskog nogometa. Nova skupina ima za cilj dobiti mjesta u UEFA-inim tijelima odlučivanja", uvjerava specijalistica sportskog prava Katarina Pijetlović predstavljajući strukturu.

Ni UEFA ni ECA nisu željeli komentirati dolazak ovog novog igrača u nogomet, dok dvije strukture zajedno vode unosna europska klupska natjecanja. ECA, rođena 2008. i koja sada ima više od 300 klubova-članica, također ima ugovor s FIFA-om, koji pokriva i međunarodni kalendar i kompenzacije za klubove koji puštaju svoje internacionalce za utakmice reprezentacija.

Šesterostruki pobjednik Europske lige Sevilla i engleski Crystal Palace također su članovi nove udruge.

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!