Rukomet

Državno prvenstvo u rukometu: 'Činite ovo natjecanje pravim festivalom sporta, radosti i mladosti'

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 25.04.2023.
Državno prvenstvo u rukometu: 'Činite ovo natjecanje pravim festivalom sporta, radosti i mladosti'

Rukometaši školskih sportskih društava srednjih škola kroz dva dana u punom su sjaju zablistali porečkim dvoranama te dali sve od sebe da ostvare san svakog natjecatelja - postanu državni prvaci.

U Poreču, od 19. do 21. travnja 2023., održalo se Državno prvenstvo školskih sportskih društava u rukometu za srednje škole. Rukometašice i rukometaši, od kojih su 23 ženske i 24 muške ekipe, došli su odmjeriti snage te izboriti što bolji plasman.

Otvorenje prvenstva održalo se na dan dolaska srednjih škola, a natjecanje je u ime organizatora otvorio počasni predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, gospodin Perković riječima: "Sportskim duhom te poštenom igrom učinite ovo natjecanje festivalom sporta, radosti i mladosti."

Nakon otvorenja, natjecatelji su s nestrpljenjem pratili ždrijeb kako bi saznali s kim će se sutradan boriti za prolazak u četvrtfinale. Uz razne emocije, dinamičnu atmosferu te malo sreće, samo najbolje škole plasirale su se u četvrtfinalnu fazu natjecanja. "Mi smo ovdje došli vrućih srca, hladne glave te pokazati što bolju igru", potvrdio nam je jedan od četvrtfinalista iz ekipe Dugog Sela.

Uz neopisivu euforiju uoči četvrtfinala na terenima dogodile su se i pokoje ozljede, no nije bilo ništa ozbiljnije, stoga je u pomoć uskočio naš medicinski tim kako bismo sigurno pristupili daljnjem tijeku natjecanja.

Na zadnji dan prvenstva odigrale su se utakmice u polufinalu, a zatim je uslijedilo finale u kojem su kod mladića snage odmjerili Srednja škola Dugo Selo i Srednja škola Buzet. U vrlo napetoj utakmici ekipa Srednje škole Dugo Selo odnijela je pobjedu sedmercima te postala novi državni prvak. "Ponosan sam na svoju ekipu, no moram pohvaliti i Buzet koji se borio do samog kraja. Ovo je bila lutrija sedmeraca, a ovoga puta mi smo imali više sreće", doznajemo od Karla Vlašića iz ekipe Dugog Sela. U borbi za broncu pobjedu je izborila Športska gimnazija Zagreb.

Nakon finalnih susreta mladića borbu za prvakinje države osvojila je Druga ekonomska škola Zagreb u napetoj utakmici protiv Gimnazije Fran Galović Koprivnica koje su se vratile kući sa srebrom, a treće mjesto je kao i kod mladića otišlo u Športsku gimnaziju Zagreb kojoj je posebnom igrom i uz velik trud u obje kategorije za dlaku promaklo finale.

Finalni poredak - mladići
1. Srednja škola Dugo Selo
2. Srednja škola Buzet
3. Športska gimnazija, Zagreb

Finalni poredak - djevojke
1. Druga ekonomska škola Trešnja, Zagreb
2. Gimnazija „Fran Galović“, Koprivnica
3. Športska gimnazija, Zagreb

Od ove godine na Državnom prvenstvu u rukometu Hrvatski školski sportski savez dodijelio je i nagrade za najbolje igrače i igračice finalnih susreta. Uz vrlo težak izbor, Tehnička komisija u konkurenciji djevojaka odabrala je Veroniku Babaru koja dolazi iz Druge ekonomske škole, Zagreb, a u konkurenciji mladića odabran je Tian Borovec iz Srednje škole Dugo Selo. Oboje su rukometni juniorski reprezentativci, a čestitke im stižu i iz Hrvatskog rukometnog saveza.

Nakon svečane dodjele medalja rukometaši su se uputili kućama gdje nastavljaju sa svojim školskim, ali i sportskim aktivnostima, a Hrvatski školski sportski savez već sada nestrpljivo čeka nove državne prvake u stolnom tenisu. Hrvatski školski sportski savez do kraja travnja organizira i Državno prvenstvo u futsalu za osnovne i srednje škole te zaključuje sportski mjesec u Poreču s preko tisuću sudionika.

Tekst: Lana Baić, IPL novinarka
Foto: Hrvatski školski sportski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!