Ostali sportovi

SP: Pobjeda i poraz Tihee Topolovec u Dohi

Sportnet, Petar Jenjić • utorak, 09.05.2023.
SP: Pobjeda i poraz Tihee Topolovec u Dohi

Treći dan Svjetskog judo prvenstva u Dohi započeo je nizom iznenađenja....

Baš kao i nogometaši, još uvijek aktualna svjetska prvakinja, Brazilka Rafaela Silva (-57kg) neće po dobrom pamtiti Katar, ispala je već u drugom kolu.

U trećem kolu kategorije -73kg poražen je i Mongolac Tsogtbaatar Tsend-Ochir. U eliminacijskim borbama napokon smo dočekali i prvu pobjedu za Hrvatsku, za nju se pobrinula Tihea Topolovec (JK „Solin“).

U ženskoj kategoriji -57kg danas je na tatami izašlo 50 natjecateljica, među njima i hrvatska reprezentativka Topolovec koja je u prvom izvukla Marianu Esteves, nekad predstavnica Portugala a danas natjecateljica koja se bori pod zastavom Gvineje. Bio im je ovo sveukupno četvrti susret, a Esteves je ušla sa psihološkom prednošću s obzirom na to da je do danas vodila 2:1 u međusobnim omjerima.

Od početka borbe bilo je vidljivo da se Topolovec puno bolje taktički pripremila za susret u eliminacijskim borbama, već nakon 51-sekunde borbe bacanjem poentira wazari koji je uspjela zadržati do kraja borbe. U drugom kolu čekala ju je iskusna 35-godišnja natjecateljica Chen-Ling Lien koja je nakon tri minute borbe slavila zahvatom držanja.

"Pa mislim da sam mogla puno bolje odraditi ovu drugu borbu, malo sam inače u parteru lošija pa se nisam uspjela dobro obraniti, protivnica je uspjela izvući to u svoju prednost. Što se tiče općenito Azijatkinja, mislim da bi za borbu protiv njih trebala poraditi na svojoj borbi gard, koja mi isto nije idealna, baš poput ne-waze (op.a. parter), na obrani i više napadati. Sve u svemu očekivala sam više", kazala je 24-godišnja Topolovec.

Bila je to druga od tri sveukupno natjecateljice iz kluba u Solinu koje trenira 38-godišnji Dragan Crnov, koji ujedno obnaša i funkciju glavnog trenera ženskih reprezentacija Hrvatskog judo saveza. Tri borbe, jedna pobjeda u dva dana.

"Poznajemo i jednu i drugu natjecateljicu. Prva natjecateljica s kojom se borila inače je Portugalka koja ju je pobijedila na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Sada smo se spremili, bacila ju je dobro, održala prednost i završila borbu kako treba. Protiv natjecateljice iz Tajpeha koja je stvarno vrhunska natjecateljica, znali odakle nam prijeti opasnost u parteru, međutim dogovorili smo taktiku."

"Tihea je u početku dobro radila borbu za gard, napadala, zatvarala ju i napadala prije nje. Sve je bilo u redu, no u jednom trenutku ruka je ostala otvorena, nažalost natjecateljica koja je iskusna i takve klase, ne prašta. Sada ćemo to popraviti ubuduće za IJF World Judo Tour, Tihea trenira, radimo na pogreškama", dodao je za kraj Crnov.

Finalni blok na rasporedu je u 18 sati po lokalnom vremenu. Sutra je na rasporedu ženska kategorija -63kg u kojoj nastupaju Iva Oberan (JK „Župa dubrovačka“) i Katarina Krišto (JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac).

Oberan je u prvom kolu slobodna te čeka bolju iz dvoboja Fazliu i Guimendego, dok Krišto u prvom kolu ima borbu protiv Prisce Awiti Alcaraz. Eliminacije započinju u 10.30h po lokalnom vremenu.

Foto: Gabi JUAN (EJU)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!