Košarka

Državno prvenstvo u košarci: Zlatna odličja za škole iz Dubrovnika i Vodnjana

Sportnet • srijeda, 10.05.2023.
Državno prvenstvo u košarci: Zlatna odličja za škole iz Dubrovnika i Vodnjana

Kako postići nemoguće, kao i ljubav prema lopti išaranoj crnim vijugama, mlade su košarkašice i košarkaši školskog sporta strasno i bezuvjetno pokušali pokazati u Poreču. Ondje su se u nedjelju 7. svibnja 2023. okupile 24 muške i 24 ženske osnovnoškolske ekipe od kojih su se medaljom okitile samo prve tri. 

Kao i obično, školske sportske avanture započele su fotografiranjem ekipa, a potom se nastavile svečanim otvaranjem Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u košarci u dvorani Intersport gdje će nadolazeća dva dana parketom prijeći na stotine zaigrane djece. Osim izvučenog ždrijeba, u mislima su se zadržale i riječi glavnog tajnika Hrvatskog školskog sportskog saveza - Ivana Dujića: "Kakve god vas promjene i odluke u životu zatekle, nemojte se nikada prestati baviti sportom." 

Drugoga dana u napetim završnicama odigranima prije popodneva, odlučeni su četvrtfinalni parovi, a nekima je neočekivani prolazak i više nego ulio potrebno samopouzdanje: "Apsolutno nevjerojatno. Bili smo i prošle godine ovdje i izgubili od iste ekipe koju smo danas pobijedili. Završnica je bila totalno luda kao i čitava današnja igra. Pobjedu i nismo očekivali jer smo gledali ekipe prije i morali analizirati igru, ali dakako, uvijek se priželjkuje", OŠ Remete, Zagreb.

Poslijepodne su borbene malce dočekali četvrtfinalni ogledi, gdje su svoje mjesto zadržali oni hrabriji i sportski sretniji, a već su se idućega dana, neki od njih, znatno bližili postolju.

"Utakmica je bila jako napeta zbog teških protivnica ali smo se potrudile pobijediti i doći do polufinala. Iako je put do ovog ostvarenja (polufinale) bio težak, ipak nam je ovo zadnja godina u našoj školi i zato smo dale sve od sebe. Jako smo sretni što smo tu u Poreču i nadamo se finalu" poručila je Sara Lucija Karlović iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Slavonski Brod.

Uz fair igru, zajedništvo, suze, smijeh, prihvatljiv poraz ili skromno proslavljenu pobjedu, možete načiniti pravoga sportaša, a upravo su nam svoje kvalitete i potencijalno zavidne karijere, među zidovima porečkih dvorana, zapisali osnovnoškolci i time još jednom potvrdili važnu ulogu sporta u dječjim životima. Podsjetnik na tu ulogu bile su medalje i pehari koje je na prvenstvu za osnovne škole dijelio Hrvatski školski sportski savez s Darkom Vučićem, načelnikom Sektora za razvoj i natjecateljski sport iz Ministarstva turizma i sporta, Ivanom Orlić, voditeljicom sportskih natjecanja HŠSS-a, te predsjednicom Disciplinske komisije HŠSS-a Ljiljanom Gavranović.

Bronca je u ženskoj konkurenciji pripala curama iz OŠ Braća Ribar Sisak i dečkima iz OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog Drniš, dok su srebro kući nosile ekipe OŠ Ivana Gorana Kovačića Slavonski Brod i Katolička osnovna škola u Požegi.

Naposlijetku, metal najvišeg sjaja - zlato - ponosno je završilo kod djevojčica koje su po četvrti put predstavljale OŠ Ivana Gundulića Dubrovnik i dječaka koji su predstavljali OŠ Vodnjan-Scuola Elementare Dignano Vodnjan.

Osim ekipnim nagradama, naš je savez mlade sportaše i sportašice nagradio priznanjima za najuspješnije igrače prvenstva! Jedna od njih bila je Una Majstorović iz zlatne ekipe (OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik) koja je potvrdila:

"Jako sam sretna jer je utakmica prošla odlično obzirom na očekivanu napetost. Dale smo srce i uz pomoć mojih suigračica, kojima sam zahvalna na postignuću, osvojila sam i nagradu za najbolju igračicu prvenstva. Da budem iskrena, pobjedu smo očekivale jer smo aktualne prvakinje zadnje četiri godine."

Dok je za dječake dominirao srebrni Jura Milevoj (Osnovna katolička škola Požega): "Super smo otvorili prvenstvo, ali nažalost izgubili zlato u finalu protiv ekipe iz Vodnjana. Svakako smo zadovoljni i ponosni, a ja pogotovo, jer sam dobio MVP nagradu za najboljeg igrača." 

Nama tako nije preostalo ništa drugo nego li donijeti jasan zaključak - Hrvatsku čeka svijetla sportska budućnost. To će pokušati opravdati i srednjoškolci koji već nakon dodjela osnovnoškolcima dolaze na svoje državne susrete do 11. svibnja čime Hrvatski školski sportski savez završava svoju porečku sportsku sezonu.

Tekst: Dora Maravić, IPL novinarka
Fotografije: Ema Dolić / Hrvatski školski sportski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!