Vodeni sportovi

Bliži se odluka, Jugaši u povoljnoj poziciji, ali bez ikakvog opuštanja

Petar Jenjić • petak, 12.05.2023.
Bliži se odluka, Jugaši u povoljnoj poziciji, ali bez ikakvog opuštanja
Foto: FaH

Jug AO večeras će u sklopu Lige prvaka gostovati kod Marseillea u nastavku borbe za plasman na završni Final 8 turnir. Dubrovčani su u povoljnoj poziciji, ali ne smiju si dozvoliti bilo kakvo opuštanje i gubitak bodova...

Pred vaterpolistima dubrovačkog Juga AO posljednja je utakmica u skupini Lige prvaka, gostovanje u Francuskoj kod Marseillea, izuzetno ključno za prolazak u sljedeću fazu natjecanja.

Igraj na Marseille - Jug AO na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vaterpolisti Marseille u slavljeničkom su raspoloženju, s obzirom na to da su prije tjedan dana osigurali okruglu 40. titulu francuskog prvaka, tri utakmice prije kraja prvenstva. Ključnim se pokazala lagodna pobjeda protiv Strasbourga od 22:7.

Ekipa u posljednje vrijeme igra jako dobro, prije svega u drugom dijelu naporne natjecateljske sezone. Ne odmaže ni dolazak vrlo dobrog Amerikanca Hannesa Daubea koji se odlično uklopio u momčad i donio prijeko potrebnu širinu u napadu.

Ipak, u skupini B Lige prvaka puno je veća konkurencija i bodovi se ne osvajaju tako lako. U 12 utakmica osvojio je ukupno deset, a upravo će večeras protiv Juga AO pokušati doći do novih. Trenutno je na omjeru od tri pobjede, jednog remija i osam poraza.

Za razliku od svog protivnika, Jug je u samom finišu sezone prvenstva Hrvatske. Finalna serija protiv splitskog Jadrana zaista može zadovoljiti sve ljubitelje ovog vodenog sporta, a izjednačen dvoboj donosi i majstoricu. Dubrovački klub odigrao je odličnu utakmicu prije tri dana pred svojim navijačima i izjednačio rezultat u seriji na 2-2.

Što se tiče europskih ambicija, iz skupine B znamo da će u sljedeću fazu ići Brescia, Novi Beograd i Ferencvaros, a vrlo vjerojatno će biti takav i konačan poredak. Pozicija broj četiri još uvijek je otvorena, a upravo su Jugaši trenutno u najpovoljnijem položaju, s obzirom na 16 osvojenih bodova.

Momčad Vjekoslava Kobešćaka ima pet bodova više od njemačkog Spandaua te šest više od Sabadella, OSC-a i već ranije spomenutog Marseillea. S pobjedom večeras Jugaši će izboriti plasman na Final 8 turnir, ali to će morati pokazati u bazenu. S obzirom na pobjedu 14:9 u prvom međusobnom dvoboju, Jug večeras ne smije izgubiti s većom razlikom jer će u slučaju istog broja bodova Marseille biti u prednosti.

Francuzi su u prošlom kolu upravo sa šest razlike porazili odlični Ferencvaroš. Jug će u posljednjem kolu gostovati kod vodeće Brescije, a Marseille kod OSC-a. Dakle, pobjeda se večeras mora upisati jer je teško očekivati da će se svi rezultati poklopiti u posljednjem kolu.

Što su rekli

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug AO: "U ovom je trenutku ovo ključna utakmica za nas, koliko god bili orijentirani prema finalu prvenstva Hrvatske. Itekako se želimo plasirati na završni turnir, svjesni smo težine zadatka, snage našeg suparnika i težine dostizanja tog cilja, no od njega ne odustajemo."

O Marseilleu: "To je jako dobra momčad koja se značajno podignula u drugom dijelu sezone. Nije to isto kao kad su nam bili u gostima početkom sezone. Oni su već osvojili naslov prvaka Francuske i tu su mirni. Znam da su jako fokusirani na nas i ovu utakmicu. Ne samo da će nas pokušati pobijediti, nego svladati s više od pet razlike što bi ih, u slučaju bodovne izjednačenosti, dovelo u prednost."

Mjesto, vrijeme

Marseille, 20:00

Forma

Marseille - Strasbourg 22:7
Cercle 93 - Marseille 11:20
Marseille - Tourcoing 15:9
Marseille - Ferencvaroš 13:7
Tourcoing - Marseille 11:7

Jug AO - Jadran ST 13:6
Jadran ST - Jug AO 9:7
Jug AO - Jadran ST 11:9
Jug AO - Novi Beograd 11:11
Jadran ST - Jug AO 14:13

Zadnji susret

U drugom kolu skupine, odigranom krajem studenog prošle godine, Jug je u Gružu slavio s 14:9. Gosti su dobili prvu dionicu s 4:2, ali sljedeće dvije četvrtine Jugaši dobivaju s po 5:2 i mirno privode utakmicu prema kraju.

Prognoza

Marseille je nanizao sedam pobjeda, ali šest ih je stiglo u domaćem prvenstvu gdje to ipak nije preveliko iznenađenje. S obzirom na završnicu Prvenstva Hrvatske i veći fokus na tome, Francuzi su večeras blagi favoriti, no vjerujemo da Jug može do pobjede.

FOTO: HINA/Baldo MARUNČIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!