Nogomet

Prvog finalista Lige prvaka daju Talijani: Može li Milan preokrenuti protiv Intera?

Krešimir Milić • utorak, 16.05.2023.
Prvog finalista Lige prvaka daju Talijani: Može li Milan preokrenuti protiv Intera?
Foto: EPA

Ono što Milan želi uspjelo je samo jednoj momčadi u povijesti Lige prvaka, a igrača koji je bio zaslužan za to imaju u svojim redovima...

Nešto manje od tjedan dana je prošlo od prve utakmice polufinala u kojoj je Inter slavio protiv Milana s 2:0. Nerazzuri sad ponovno na San Siru idu završiti posao koji su započeli prošlog tjedna protiv Rossonera. Bit će to peti Derby della Madonnina ove sezone i posljednji, a i najvažniji jer će odlučiti koja polovica grada će putovati u Istanbul na finale Lige prvaka.

Igraj na Inter - Milan na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Jednima i drugima je ova sezona što se tiče Serie A za zaborav. Milan nije ni blizu uspio obraniti titulu, a Inter će se zadovoljiti ponovnim igranjem u Ligi prvaka iako je na početku bio jedan od najvećih favorita za podignuti trofej prvaka. Zato im je ova u Ligi prvaka nakon desetljeća suše najbolja.

Cijelo desetljeće i više je prošlo kad su posljednji put ova dva talijanska velikana stigla do polufinala, a ujedno i finala. Jer zadnji put kad su igrali polufinala osvajali su Ligu prvaka. No, ovog puta to neće biti moguće za obje momčadi, ali Milano će svakako imati jednog predstavnika u finalu.

Gledajući formu u kojoj se nalaze mnogi bi se okladili da će to biti Inter. Razlog tome je niz od sedam utakmica bez poraza. S druge strane Milan je pod teškim pritiskom. Osim što moraju stizati rezultat iz prve utakmice, forma koju nose iz domaćih natjecanja ne obećava nimalo.

Izgubili su u zadnje dvije utakmice, a protiv Intera su u zadnja tri derbija poraženi u svakom bez da su zabili gol. Sedmerostruki europski prvaci nikad dosad nisu četiri puta zaredom zabili gol protiv Nerazzurra, a takav se niz jednostavno ne može nastaviti ako žele spasiti nešto od ove sezone.

Kroz povijest Lige prvaka samo je jedna momčad izgubila prvu utakmicu polufinala s dva ili više golova razlike i zatim prošla dalje - nevjerojatan povratak Liverpoola protiv Barcelone 2019. jedina je iznimka - ali to je zadatak koji stoji pred Stefanom Piolijeva strana. Sjeća se dobro te utakmice Divock Origi, napadač Milana, koji je dva puta zabio za Liverpool u toj utakmici, ali u zadnje vrijeme ga baš i ne ide gol.

Milan je prošle sezone svrgnuo Inter s trona prvaka Italije, a onda su ga predali Napoliju koji im je bio žrtva u četvrtfinalu Lige prvaka. Unatoč lošoj formi nada za prvi naslov prvaka Europe od 2007. za njih je još živa. Uz to sve u prvoj utakmici nije igrao Rafael Leao, a sad se ponovno vraća u sastav.

Što su rekli?

Simone Inzaghi, trener Intera: "To je vrlo važna utakmica, drugo poluvrijeme vrlo važne utakmice u povijesti ovog kluba. Prednost koju imamo je zaslužena, ali morat ćemo odigrati utakmicu vrlo sličnu onoj u srijedu. Ulozi su stvarno veliki, od kolovoza do danas smo radili na ostvarenju sna, ali još je dug put do idi i sutra će nam trebati sjajna utakmica. Imam osnovnu ideju o postavi, ali ću također morati procijeniti kako su se dečki vratili nakon Sassuola."

Stefano Pioli, trener Milana: „Teško, borbeno, kako i treba biti za utakmicu koja će jednoj od dvije momčadi dati šansu za prolazak u finale Lige prvaka. Teško svakako, ali moramo podići razinu. Ne smijemo razmišljati o tome da nešto napravimo izuzetan i jedinstven, već smo odradili sjajne utakmice, znamo kako se te utakmice rješavaju. Moramo vjerovati u to od prve do zadnje minute pokušavajući preokrenuti trenutno težak rezultat.“

Mjesto, vrijeme, sudac

San Siro, Milano, 21 sat

Sudac:Clemen Turpin

Nedostaju

Inter: Dalbert, Škriniar, Correa(ozljede), Zanotti, Carboni(reprezentacija)

Milan: Ibrahimović, Bennacer, Florenzi, Krunić, Messias(ozljede)

Prethodni međusobni dvoboj

U prvoj utakmici polufinala Inter je poveo glatko s 2:0 i zadržao taj rezultat do kraja susreta.

Prognoza

Inter je u boljoj formi i nizu. Uz to imaju i prednost iz prve utakmice koju će Milan trebat stizati, a to im otvara mogućnost brze kontre i prilika pred vratima Milana za novo slavlje vrijedno finala Lige prvaka.

FOTO: EPA/MATTEO BAZZI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!