Nogomet

Domaćinski raspoloženi AZ Alkmaar pokušat će nadoknaditi zaostatak protiv Čekićara

Petar Jenjić • četvrtak, 18.05.2023.
Domaćinski raspoloženi AZ Alkmaar pokušat će nadoknaditi zaostatak protiv Čekićara
Foto: EPA

U uzvratnoj utakmici polufinala Konferencijske lige nogometaši AZ Alkmaara žele nadoknaditi pogodak zaostatka protiv West Hama i izboriti prvo europsko finale nakon više od 40 godina...

Pred nama je uzvratna utakmica polufinala Konferencijske lige u kojoj će AZ Alkmaar ugostiti West Ham i pokušati nadoknaditi zaostatak iz prve, vrlo zanimljive, utakmice koja je odigrana prije sedam dana u Londonu te tako izboriti prvo europsko finale nakon 42 godine.

Igraj na AZ Alkmaar - West Ham na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon prvog poluvremena na londonskom stadionu činilo se da je nizozemska ekipa u kontroli. Međutim, tu se sve okrenulo u posljednjih 25 minuta pa na uzvrat Čekićari nose vodstvo od 2:1 i sljedećih sat i pol nogometa dijeli ih od finala natjecanja.

I u prošloj fazi natjecanja AZ je imao dva gola zaostatka protiv Anderlechta, ali je u uzvratu to uspio nadoknaditi i na penale proći dalje. Za vikend uoči uzvrata na domaćem terenu nije imao problema protiv Emmena kojeg je porazio s 5:1. Dva gola zabio je Sam Beukema, dok su po jedan dodali Sven Mijnans, Myron van Brederode i Jordy Clasie. Svi pogoci pali su u prvom poluvremenu.

U dvoboj ulazi s velikim nizom neporaženosti na domaćem terenu u europskim natjecanjima. Naime, u zadnjih 25 utakmica Alkmaar je upisao 17 pobjeda i osam remija. Uključujući i kvalifikacije, dobio je svih osam domaćih utakmica u Konferencijskoj ligi uz gol razliku 25-5. U Erdevisie trenutno je na četvrtom mjestu sa 64 osvojena boda, dva manje od trećeg Ajaxa.

West Ham je prošle sezone stigao do polufinala Europske lige gdje je ispao od kasnijeg pobjednika Eintrachta. Svoje prvo finale od 1976. tražit će u Nizozemskoj. Čekićari su prošli svih devet zadnjih knock-out faza kada su u prvoj utakmici pobijedili, iako ih može zabrinjavati forma u gostujućim utakmicama. U deset zadnjih susreta u svim natjecanjima izgubili su njih šest.

Zadnji poraz stigao je baš proteklog vikenda kod Brentforda koji je slavio s 2:0, a oba pogotka postigao je u prvom poluvremenu. Za razliku od njihovog protivnika, West Ham ne stoji baš najbolje u domaćem prvenstvu, trenutno je na 15. mjestu s 37 osvojenih bodova, tako da ni snovi o novom europskom natjecanju nisu dostižni bez osvajanja Konferencijske lige u ovoj.

Što su rekli

Pascal Jansen, trener AZ-a: "Ne smijemo podcijeniti kvalitete West Hama, ali uvjeren sam da možemo proći u finale. Sigurno je da shvaćam da je ovo nešto posebno. Potpuno smo uvjereni i imamo vjeru da može proći dalje. Svaki igrač mora se fokusirati na svoje zadatke i obaveze, a onda morate napraviti sve kako ne biste primili gol. Kod drugog pogotka u Londonu morali smo bolje reagirati."

David Moyes, trener West Hama: "Da imamo gol zaostatka, rekli bismo da imamo šanse. Otvorena je utakmica i moramo ići po nju. Moramo proći kroz cijeli ovaj proces prije nego počnemo razmišljati o nečem dalje. U ovakvim utakmicama morate iskoristiti svaku priiliku koju dobijete za pobjedu. Uživam u onome što radimo u ovom trenutku. Počeli smo natjecanje u kolovozu, a sada je sredina svibnja, tako da sve čestitke mojim momcima."

Mjesto, vrijeme, suci

AFAS stadion, Alkmaar, 21:00

Sudac: Ivan Kružliak (Slovačka)

Nedostaju

AZ Alkmaar: Indi i Westerveld pod upitnikom

West Ham: Scamacca (ozljeda), Antonio, Coufal i Ogbonna pod upitnikom

Zadnji susret

West Ham je pred svojim navijačima prije tjedan dana stigao do pobjede od 2:1. Gosti su vodili golom Reijndersa nakon prvog poluvremena, no uslijedio je preokret Čekićara preko Benrahme i Antonija.

Prognoza

Očekujemo sličan dvoboj kao i u Londonu, a ne bi nas iznenadili previše ni produžeci. Ako bismo morali prognozirati, rekli bismo da će večeras proći dalje engleska momčadi nakon 120 minuta igre.

FOTO: EPA/ANDY RAIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!