Košarka

Stao LeBron, stali i Lakersi: Jokić odveo Denver Nuggetse u finale doigravanja

Branimir Korać • utorak, 23.05.2023.
Stao LeBron, stali i Lakersi: Jokić odveo Denver Nuggetse u finale doigravanja
Foto: EPA

Denver Nuggetsi prvaci su Zapadne konferencije NBA lige nakon što su u finalu s 4-0 u seriji pomeli Los Angeles Lakerse. U četvrtoj utakmici slavili su sa 113:111 uz novu veliku predstavu Nikole Jokića...

Los Angeles Lakersi oprostili su se od doigravanja i sna o tituli prvaka. Denver Nuggetsi bili su prejaki, nisu imali rješenje za Nikolu Jokića i Jamala Murrayja koji sjajno surađuju i u ovom doigravanju i donijeli su Nuggetsima titulu prvaka Zapada.

Igraj na utakmice NBA doigravanja na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nuggetsima je ovo prva konferencijska titula i prvi nastup u NBA finalu. Još pet franšiza sa zapada čeka na svoj proboj u finale, a prošlu priliku za to Nuggetsi su imali u sezoni 2019/2020 kada su ih u finalu konferencije zaustavili kasniji NBA prvaci LA Lakersi.

Sada je stigla osveta, Nuggetsi su ih pomeli i idu u finale gdje će igrati protiv Miami Heata ili Boston Celticsa. Tko god dođe, bit će to zanimljiva serija s dvije potpuno različite momčadi.

Četvrti susret ponudio je puno uzbuđenja, odlične Lakerse i LeBrona Jamesa u prvom poluvremenu te probuđene Nuggetse u nastavku. LeBron je na odmoru imao 31 poen uz vrlo visok postotak šuta, Lakersi su vodili s plus 15, ali u nastavku susreta slika se promijenila i Nuggetsi su vrlo brzo uhvatili priključak.

Jokić je pogađao teške šuteve, razigravao, James je usporen i odmah se promijenila cijela slika. Srpski košarkaš već nakon tri dionice imao je triple-double na kontu, njegov osmi u ovom doigravanju čime je srušio rekord Wilta Chamberlaina po broju takvih učinaka u doigravanju, a taj rekord stajao je od 1967. godine.

Ključna je bila treća dionica koju su Nuggetsi dobili s čak 36:16 i stavili susret pod kontrolu. Lakersi nisu dopustili da stvari potpuno izmaknu iz ruku i da Denver pobjegne na veću razliku, ali nisu više mogli preuzeti konce susreta u svoje ruke.

U završnici dvoboja Jokić je ubacio težak šut za 113:111 nakon čega promašuju i LeBron James i Jamal Murray. Lakersima su ostale četiri sekunde za posljednji napad, ali James je zaustavljen, Aaron Gordon ga je dobro zatvorio i Nuggetsi slave.

Jokić je susret završio s 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija, Murray je dodao 25 poena i pet asistencija, a Gordon 22 poena i šest skokova. od pomoći je bio i Michael Porter s 15 poena i deset skokova.

Kod Lakersa LeBron je zaustavljen na 40 poena, deset skokova i devet asistencija, a Anthony Davis na 21 poenu i 14 skokova.

NBA:
Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 111:113 (0-4)

FOTO: EPA/ALLISON DINNER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!