Nogomet

Kup kao utjeha za kraj

Krešimir Milić • utorak, 23.05.2023.
Kup kao utjeha za kraj
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Rabuzinovo sunce ozarit će svakako buduće osvajače, ali u oba moguća slučaja dolazi kao utjeha. Hajduk je izraziti favorit i nakon sezone s većim očekivanjima od ostvarenog rezultata obrana ovog trofeja dolazi kao utješna nagrada. Šibenčanima, koliko god bilo teško ili nemoguće većini vjerovati da to mogu, osvajanje bi došlo kao melem na ranu pri kraju prvoligaškog puta…

Kad sudac Igor Pajač puhne prvi put u svoju zviždaljku točno u 19 sati krenut će borba za Rabuzinovo sunce na riječkoj Rujevici u dalmatinskom finalu. Finalu s parovima koje ni najveći optimisti uoči početka natjecanja ove sezone nisu očekivali, kao primjerice ni bivša uprava Šibenčana koja je propustila predati licencu za europska natjecanja.

Igraj na Hajduk - Šibenik na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

No, Šibenik je pobjedom protiv Dinama u polufinalu SuperSport Hrvatskog kupa došao do finala, a tamo će igrati s onima koje smatraju najvećim rivalima – splitskim Hajdukom. Splićani su u polufinalu slavili protiv Slaven Belupa i došli u priliku obraniti trofej, a to je bio jedan od tri cilja na početku sezone.

Neispunjeni ciljevi i želje

Ona prva dva ticala su se iskoraka u Europi te boljeg plasmana u prvenstvu, odnosno titule prvaka države. Na prvom su pokleknuli iz objektivnih razloga uzrokovanih sramotnim ispadanjima godinama ranije od raznih tobola, gziri, dila gori i sličnih zbog kojih danas za plasman u skupine europskog natjecanja moraju igrati s klubovima poput Villarreala, polufinalista Lige prvaka iz ranije sezone.

Za ovim drugim ciljem mogu Splićani više žaliti jer im se najveći rival nudio kao nikad dosad. Brojna previranja oko vlasti u Dinamu utjecala su i na momčad koja je startala s Antom Čačićem nikad bolje u povijesti Lige 10. No u proljetnom dijelu momčad je padala, niz kikseva je bio nevjerojatan za Modre, a još nevjerojatnije je izgledalo kako Hajduk propušta jednu za drugom priliku stići Zagrepčane.

Jednostavno pitanje za takvu situaciju bilo bi – u čemu je problem? Pa i jednostavan odgovor bi bio – nisu bili dovoljno dobri. Međutim, odgovor je kompleksniji od toga. Lutanje je bila riječ koja se najčešće spominjala u godinama novije povijesti Hajduka, prvenstveno kad je riječ o sportskoj politici.

Činjenica je da klub u posljednje tri godine pod čelništvom Lukše Jakobušića ostvaruje iznimne rezultate na svim poljima, pa tako i na onom sportskom u usporedbi s godinama prije njegovog mandata. Mnogi će se složiti i da je Jakobušić vjerojatno najbolji predsjednik u eri Udruge Naš Hajduk i sve se to može potkrijepiti činjeničnim stanjem. Isto tako očekivanja uprave rastu, a ta ambicija se preljeva na navijače čija se letvica bitno podigla u usporedbi s onim prijašnjih godina. Rastom ambicija, narasla je i razina kritike, a njome se i na neke rezultate kakvi su se čak i sanjali jedno vrijeme danas gleda kao neuspjeh.

Ponoviti prijelazne rokove poput onih kad su dolazili Lovre Kalinić, Marko Livaja, Filip Krovinović, Dario Melnjak, Nikola Kalinić i drugi bilo je teško ponoviti. Tako se na posljednja dva nije gledalo s previše odobravanja u javnosti, prvenstveno zbog faktora atraktivnosti imena koja su dolazila, iako se primjerice s vremenom Yassine Benrahou pokazao kao pojačanje.

Promjene trenera

Očekivao se korak više nakon prošle sezone i svega što je momčad pokazivala pod Valdasom Dambrauskasom, ali nastavak s njim u novoj nije prošao po očekivanjima, kako u igri, tako i rezultatu, pa je došlo do razlaza. Naslijedio ga je dotadašnji pomoćnik Mislav Karoglan koji je svoj dio odradio bez poraza, no sanjalo se zvučnije ime na klupi i u trenutku kad je došla prilika za to i iskoristila se. Na samom kraju 2022. godine imenovan je Ivan Leko koji je malo prije toga završio svoju kinesku avanturu. I baš s njegovim trofejnim životopisom očekivalo se puno više na proljeće rezultatski, ali uslijedila je kriza rezultata iz više razloga od brojnih ozljeda važnih igrača do forsiranja sustava koji nije funkcionirao.

S vremenom su se stvari stabilizirale, Leko je pronašao sustav koji više odgovara igračima koje ima na raspolaganju i počeo nizati pozitivne rezultate. Uz to su promovirani igrači iz juniorske generacije koja je igrala finale Lige prvaka mladih u prvu momčad poput Rokasa Pukštasa, Nike Sigura, Dominika Prpića i drugih što je jedna od najpozitivnijih stvari u Lekinom mandatu.

Utjeha za kraj

Iako na svom predstavljanju Leko nije htio garantirati naslov javna je tajna da se njegovim imenovanjem priželjkivao. Kazao je onda: „Ne mogu garantirati ništa u kratkom roku osim rada“, a koliko su tim radom svi zadovoljni podvući će se na kraju sezone.

Žal za propuštenim prilikama u prvenstvu ostaje, a Kup kojeg su već svi ugurali u vitrine s obzirom na protivnike s druge strane ipak dolazi kao utješna nagrada. Pa i koliko god to bilo teško ili nemoguće vjerovati većini da to mogu, utješna nagrada bio bi i Šibeniku da ga osvoji na kraju svog prvoligaškog puta.

Ipak, osim što bi Šibenčanima bila utješna nagrada bio bi i povijesni uspjeh, a takav ishod za Splićane povijesna sramota. Zato takav rasplet nikome taboru Bijelih ne dolazi u obzir, samo obrana trofeja što je bio minimum očekivanja i na početku sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • worm27.05.2023. u 17:52
    .
    worm
  • Torca Kvarner24.05.2023. u 05:57
    "Ipak, osim što bi Šibenčanima bila utješna nagrada bio bi i povijesni uspjeh, a takav ishod za Splićane povijesna sramota." Jel ovo znači da je i Dinamova povijesna sramota ispadanje u polufinalu od Šibenika ili to vrijedi samo kad je Hajduk u pitanju?
    Torca Kvarner