Nogomet

Dvoboj: Sve osim pobjede Splićana se čini nerealnim, ali svoje adute i nade imaju Šibenčani

Petar Jenjić, Krešimir Milić • srijeda, 24.05.2023.
Dvoboj: Sve osim pobjede Splićana se čini nerealnim, ali svoje adute i nade imaju Šibenčani
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Od 19 sati na Rujevici kreće bitka za Rabuzinovo sunce u kojoj je Hajduk izraziti favorit i brani trofej od prošle sezone. S druge strane je Šibenik koji je na putu do finala izbacio Dinamo, ali i ispao iz SuperSport HNL-a pa i unatoč tome imaju adute u koje se uzdaju...

Zašto će Hajduk osvojiti Kup

Igraj na Hajduk - Šibenik na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Još kad se prošle godine slavio dugo očekivani trofej na Poljudu bilo je svima jasno da će njegova obrana biti minimum u idućoj sezoni. Hajduk je ušao u sezonu s većim ambicijama od trenutnog rezultata. U prvenstvu se ponovio uspjeh iz prošle sezone, u Europi je Villarreal bio nepremostiva prepreka, a Kup sad dolazi kao utjeha.

Iako trofej još nije službeno u vitrinama, on se s obzirom na brojne parametre tu već smjestio. Hajduk je izraziti favorit i sve osim pobjede bilo ravno čudu ili povijesnoj blamaži.

Toga su i svjesni u taboru Bijelih, a svjesni su i razlike u kvaliteti s kojom ulaze u ovu finalnu utakmicu na Rujevicu. Livaja, Krovinović, Mlakar, Benrahou, Pukštas samo su neka od imena koja nose tu prevagu i daju garanciju Splićanima na putu prema obrani trofeja.

Svjestan je i određene opasnosti u ovakvim utakmicama trener Ivan Leko koji je u najavi utakmice naglasio da u finalu ne postoje favoriti. Istaknuo je kako će biti potrebna koncentracija, mirnoća i fokus, a da to sve imaju potvrđuju i rezultati koje Hajduk ostvaruje u posljednjim utakmicama.

Šest utakmica su Splićani bez poraza i u isto toliko utakmica nisu primili gol. Nedostajat će im iz tog obrambenog bedema Toni Borevković zbog ozljede u Koprivnici, no tu je mladi Luka Vušković na kojeg Leko može računati u ovoj utakmici.

Konačni ishod u prvenstvu, forma i razlika u kvaliteti kadra parametri su koji idu na mlin Hajduka, a tu je i brojna podrška s tribina koju će imati danas na Rujevici. Stoga sve osim pobjede Splićana se čini kao nerealan scenarij.

Zašto će Šibenik osvojiti Kup

Dakle, kolo prije kraja prvenstva jasno je da Šibenčani ispadaju iz lige pa tako mogu i odigrati rasterećenije, bez prevelikog pritiska. Hajduk je favorit, Hajduk će se tako i postaviti od samog početka, od toga ne bježe ni u klubu sa Šubićevca.

Narančasti nemaju što za izgubiti, ali mogu jako puno toga dobiti. Bez obzira na to što sigurno ne bi igrali europska natjecanja, trofej u klupskim vitrinama definitivno bi sjajio i bio dobar podstrek za povratak u najviši rang već sljedeće sezone.

Hajduk u zadnjih šest utakmica nije primio nijedan pogodak, a u pet tih utakmica stoperski su par činili Toni Borevković i Chidozie Awaziem. Taj dvojac sigurno neće zajedno nastupiti u finalnoj utakmici s obzirom na to da je Borevković igru napustio šepajući zbog problema s koljenom i zglobom, dok je nastup Awaziema pod velikim znakom pitanja.

Trener Šibenika Damir Čanadi itekako dobro zna postaviti obrambeni blok kada mu je to potrebno, a danas će mu zasigurno trebati. U svom prvom mandatu ove sezone, u deset utakmica, upisao je jednu pobjedu, dva poraza i čak sedam neriješenih rezultata uz gol razliku 8:7.

Kad se knock-out faza nekog natjecanja igra na jednu, a ne na dvije utakmice, automatski se momčadi u podređenom položaju povećavaju šanse za pozitivan ishod na kraju. Jedna utakmica, 90 minuta, svašta se može dogoditi, a premalo je vremena za ispravke. Ove sezone u tri međusobne utakmice Hajduk je dva puta slavio jednim pogotkom razlike, a jedan je dvoboj završio neodlučeno. U svakom od tih dvoboja bilo je drame u posljednjim minutama.

U razmaku od nepunih mjesec dana nogometaši Šibenika dva su puta na domaćem terenu bili bolji od Dinama - nešto čime se rijetki općenito u hrvatskom nogometu mogu pohvaliti. Pokazali su da znaju ostvariti rezultat protiv izrazitog favorita, tako da će sigurno isto željeti i ovdje.

Ne može se reći da dijelu momčadi nedostaje osjećaj osvajanja trofeja. Jedan od igrača koji zna kako je to osvajati Kup jest iskusni Zoran Kvržić koji je s Rijekom tri puta imao priliku podići Rabuzinovo sunce i već godinama pokazuje da je nogometaš koji zna igrati velike utakmice. Tu je i Dario Čanađija koji je isto bio dio važnih godina Rijeke, dok su trofeje, između ostalih, osvajali i Josip Knežević i Josip Kvesić.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!