SuperSport Hrvatski kup, Finale, 24.05.2023, 19:00 h, Gradski stadion u Poljudu
Suci: Igor Pajač, Sanja Rođak Karšić, Vedran Đurak, Patrik Kolarić
Hajduk
Hajduk
Dario Melnjak 63'
Marko Livaja 90'+5' (11m)
2:0(0:0) Šibenik
Šibenik

Hajduk ponovno podiže Rabuzinovo sunce: Melnjak i Livaja srušili Šibenik u finalu

Krešimir Milić • srijeda, 24.05.2023.
Hajduk ponovno podiže Rabuzinovo sunce: Melnjak i Livaja srušili Šibenik u finalu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ponovno se među junake finala Kupa za Splićane upisao Dario Melnjak, a pobjedu na Rujevici potvrdio je Marko Livaja. Slavljem protiv Šibenika obranili su Splićani trofej Kupa...

Šibenik
Hajduk
Šibenik
11
(do 86')
77
(do 79')
Pričuvni igrači
 
 
Trener
Ivan Leko
1
Antonio Đaković
3
Josip Kvesić
(do 69')
5
Stefan Perić
6
Marko Soldo
(do 79')
11
Ivan Dolček
17
Marcos David Mina Lucumi
(do 69')
24
Amer Hiroš
33
Nikola Đorić
(do 86')
34
Karlo Špeljak
(do 69')
37
Haruki Arai
88
Zoran Kvržić
Pričuvni igrači
2
Juan Camilo Mesa Antunez
69'
21
Iker Pozo
69'
77
Dario Čanađija
69'
30
Josip Knežević
79'
25
Doni Grdić
86'
Trener
Damir Čanadi

Sve je isto kao lani kad je ishod finala SuperSport Hrvatskog kupa u pitanju. Hajduk je drugi put zaredom podigao Rabuzinovo sunce, ovog puta na Rujevici nakon onog prošlogodišnjeg na Poljudu koji se dugo čekao. Sve najave utakmice finala SuperSport Hrvatskog kupa išle su u smjeru obrane trofeja od strane Splićana, a to se na kraju i ostvarilo slavljem protiv Šibenika od 2:0.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Šibenik je u ovaj dvoboj ušao kao drugoligaš s obzirom da su u prošlom kolu i službeno ispali iz lige. Izbacili su u polufinalu Dinamo i nadali se slavlju protiv Hajduka, no Splićani su opravdali status favorita. Unatoč trenutku i atmosferi u kojoj su se našli Šibenčani uoči finala pružili su Splićanima danas značajan otpor. Držali su utakmicu u egalu sve dok se, i ove godine u finalu, nije pojavio Dario Melnjak (62.), a sve potvrdio Marko Livaja (90.+4.). Drugu sezonu zaredom prometnuo se lijevi bek Hajduka u junaka finala Kupa.

Lekina momčad je već u uvodnim minutama imala cilj osigurati prednost. Furiozno su krenuli i već u trećoj minuti zatresli mrežu, ali gol je poništen nakon VAR provjere zbog zaleđa. Strijelac je bio Jan Mlakar nakon što mu je Melnjak proslijedio loptu ubačenu iz slobodnog udarca. Krenulo je slavlje nakon što je zastavica pomoćne sutkinje nije završila u zraku, ali intervencijom VAR-a zgoditak je poništen.

Nastavila se dominacija Hajduka u uvodnim minutama pa je Emir Sahiti u devetoj minuti poslao opasnu loptu pred vrat koja se od Kvesića odbila u korner. Trajao je ozbiljan pritisak Hajduka do 22. minute kad su se Šibenčani prvi put odvažili prebaciti igru na polovicu Hajduka. Pritisnuli su Hiroš i Špeljak obranu Hajduka koja je reagirala nesigurno, ali šibenski dvojac nakon osvojene lopte nije napravio ništa konkretno.

Na prvi udarac Šibenčana čekala se 32. minuta, a uputio ga je Zoran Kvržić no to je otišlo nekoliko metara pored gola. Zato je ponovno bilo opasno na drugoj strani u 39. minuti kad je Mlakar imao dotad najbolju priliku. Izbio je napadač Hajduka sam pred Đakovića i pokušao lobom prevariti vratara Šibenika koji je to uspio obraniti.

I u nastavku je Hajduk bio konkretniji, dok pokušaji Šibenčana nisu stvarali značajniju opasnost za Lučića. Čekao se taj trenutak kojim će se prelomiti utakmica i praktički odlučiti konačni ishod, a dogodio se u 62. minuti. Ferrovu dijagonalu savršeno je primio Marko Livaja u kaznenom prostoru Šibenika, na loptu je naletio Yassine Benrahou koji je pogodio blok, no na odbijanac je naletio Melnjak i zabio za 1:0 Hajduka.

Sve nade Šibenika da bi mogli okrenuti rezultat pale su u sudačkoj nadoknadi kad je nakon provjere VAR snimke zbog prekršaja na Rokasu Pukštasu u kaznenom prostoru Igor Pajač pokazao na bijelu točku. Loptu je na 11 metara stavio Livaja, a onda i spremio u mrežu iza leđa Đakovića za 2:0 u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Bio je to konačni pečat Hajduka na potvrdu obrane trofeja Kupa.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

SuperSport Hrvatski kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!