Vodeni sportovi

Velike promjene u sustavu natjecanja LEN Lige prvaka, Jadran ostaje siguran sudionik grupne faze

Mihaela Bradovski • četvrtak, 25.05.2023.
Velike promjene u sustavu natjecanja LEN Lige prvaka, Jadran ostaje siguran sudionik grupne faze
Foto: FaH

Aktualni sustav natjecanja u vaterpolskoj Ligi prvaka doživjet će značajne promjene i od sljedeće sezone čeka nas posve drugačije izdanje ovog natjecanja. Što se tiče klubova sudionika, Hrvatska ima sigurno jedno mjesto, a predstavljat će je Jadran...

U ovom trenutku poznato je čak deset sudionike vaterpolske Lige prvaka sljedeće sezone, ali oni će se natjecati u značajno drugačijem sustavu natjecanja. Naime, aktualni sustav s dvije skupine i u svakoj po osam klubova, odlazi u prošlost.

I sljedeće će sezone u Ligi prvaka sudjelovati 16 klubova u grupnoj fazi, ali mijenja se njihov raspored u potpunosti, kao i ono što će se događati kasnije.

Trenutno su Ligu prvaka osigurali državi prvaci Pro Recco (Italija), Ferencvaros (Mađarska), Barceloneta (Španjolska), Jadran Split (Hrvatska), Olympiakos (Grčka), Novi Beograd (Srbija), Spandau 04 (Njemačka), Marseille (Francuska), Jadran Herceg Novi (Crna Gora), Steaua ili Oradea (Rumunjska) i Dinamo Tbilisi (Gruzija).

Još četiri sudionika bit će poznata nakon održanih kvalifikacija, a 16. član grupne faze bit će drugoplasirana momčad iz lige iz koje dolazi ovosezonski osvajač Lige prvaka.

Momčadi više neće biti raspoređene u dvije skupine nego u četiri skupine s po četiri momčadi. Iz svake skupine po dvije najbolje momčadi proći će u drugu fazu natjecanja s po dvije skupine i u svakoj po četiri momčadi. I iz ove faze prolaze dalje po dvije najbolje momčadi i odlaze na Final Fouru.

Inače, isto tako je donesena odluka kako onaj klub koji će organizirati Final Four, neće imati pravo izravnog nastupa bez da to ostvari u bazenu.

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!