Zimski sportovi

Amerikanci i Česi zvučnim susretom u Tampereu otvaraju nokaut fazu Svjetskog prvenstva

Mihaela Bradovski • četvrtak, 25.05.2023.
Amerikanci i Česi zvučnim susretom u Tampereu otvaraju nokaut fazu Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

SAD i Češka sastaju se u prvom četvrtfinalnom susretu Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu. Amerikanci su bili prvi u skupini i u ovoj su utakmici svakako favoriti...

Okončana je grupna faza natjecanja na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu i pred nama su eliminacijski susreti. Danas su na rasporedu sva četiri četvrtfinalna dvoboja i prava poslastica za sve ljubitelje hokeja na ledu.

Igraj na SAD - Češka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U prvom terminu od 15:20 po hrvatskom vremenu sastaju se u Tampereu SAD i Češka te u Rigi Švicarska i Njemačka. Četiri sata kasnije u Rigi igraju Švedska i Latvija, a u Tampereu Kanada i Finska. Na papiru program iz Tamperea izgleda primamljivije, ali ne treba podcijeniti reprezentacije koje se nalaze u Rigi.

U prvom četvrtfinalu u Tampereu Amerikanci igraju protiv Češke. U skupini su igrali odlično, zauzeli su prvo mjesto sa šest pobjeda u 60 minuta i jednom u produžetku u posljednjem kolu protiv Švedske.

U tom susretu Amerikanci i Šveđani izravno su se borili za prvo mjesto, a SAD je vrlo rano ostao hendikepiran isključenjem do kraja susreta Michaela Eyssimonta zbog udarca koljenom. Eyssimont zbog tog nasrtaja neće moći igrati niti protiv Češke.

I dok su Amerikanci grupnu fazu odradili primjerno i do tog dvoboja protiv Švedske potpuno dominirali i nizali čiste pobjede, Česi u Rigi nisu imali tako jednostavan zadatak i nije im baš sve išlo po planu. Ispustili su neke bodove na koje su računali i na kraju su završili tek četvrti u skupini.

U skupini su upisali četiri pobjede i tri poraza, dva u 60 minuta i jedan protiv domaćina Latvije u produžetku. No svejedno ih Amerikanci ne smiju shvatiti olako, Češka ima najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva u Dominiku Kubaliku koji je upisao osam golova i četiri asistencije.

Što su rekli

David Quinn, izbornik SAD-a: "Češka je sjajna reprezentacija i imat ćemo pune ruke posla. Ponosan sam na ono što smo dosad ostvarili, ali nismo ovdje došli kako bi samo završili na prvom mjestu u skupini. Došli smo po zlato i znamo da je zato pred nama još uvijek puno posla."

Kari Jalonen, izbornik Češke: "Znali smo da će nam biti jako teško u posljednjem kolu protiv Kanade. No idemo i dalje utakmicu po utakmicu, na kraju nas čeka reprezentacija SAD-a, reprezentacija koja ima igraće visoke kvalitete i koja još uvijek nema niti jedan poraz na turniru. Bit će vrlo teško."

Mjesto, vrijeme

Tampere, Tampere Deck Arena, 15:20

Nedostaju

SAD: Michael Eyssimont (suspendiran)

Češka: Filip Chytil, Lukaš Sedlak (ozljede)

Prošli međusobni dvoboj

SAD i Češka prošli put susreli su se prošle godine na Svjetskom prvenstvu u meču za treće mjesto. Česi su tada odnijeli pobjedu s uvjerljivih 8:4 uz tri pogotka Davida Pastrnaka.

Prognoza

SAD je izgledao jako dobro u skupini i kao favorit ulazi u ovo četvrtfinale. Česi mogu iznenaditi, ali moraju podići igru u odnosu na grupnu fazu.

FOTO: EPA/KIMMO BRANDT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!