Nogomet

Jakirović: 'Da sam birao kad će se momčad ispuhati, birao bih ovaj trenutak'

Petar Jenjić • četvrtak, 25.05.2023.
Jakirović: 'Da sam birao kad će se momčad ispuhati, birao bih ovaj trenutak'
Foto: FaH

Trener Rijeke Sergej Jakirović razgovarao je s novinarima uoči posljednje prvenstvene utakmice sezone, gostovanja kod Osijeka. Za plasman na treće mjesto potrebna im je pobjeda...

Pred nogometašima Rijeke u subotu je od 19 sati posljednja prvenstvena utakmica ove sezone u SuperSport HNL-u. Gostovat će kod Osijeka u njihovoj posljednjoj utakmici u Gradskom vrtu.

Igraj na Osijek - Rijeka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Trener Sergej Jakirović želi da se njegova momčad pokaže u dobrom svjetlu i da pokuša izboriti treće mjesto.

"Čeka nas jedna lijepa utakmica u dobrom ambijentu i atmosferi, s obzirom na to da je zadnja prije nego presele na Pampas. Utakmica za prestiže, ispred nas su dva boda i mi ćemo napraviti sve da pobijedimo. Nismo dugo tamo pobijedili, mislim od 2018. godine, tako da ćemo napraviti sve za ovu zadnju utakmicu, da se dobro prezentiramo i probamo završiti sezonu treći. To bi bilo fenomenalno i ja ću od igrača uvijek tražiti maksimum. Želimo se pokazati da smo pravi sportaši i težimo pobjedi. Očekujem pun stadion, motivirani Osijek, ali i da mi budemo motivirani, da kao pravi sportaši pokažemo da uz dobru igru možemo uzeti tri boda."

Momčad putuje u punom sastavu u Osijek.

"Svi smo na dispoziciji, imali smo sedam igrača s dva žuta kartona uoči Dinama, no nitko nije dobio treći. U punom smo sastavu. Prije zadnja tri kola uzeli smo 33 boda, ja gledam je li čaša napola prazna ili puna. Ja gledam da bude puna. Da sam birao kad će se momčad ispuhati, birao bih ovaj trenutak jer smo dotada stizali i prestigli sve ekipe koje su bile ispred nas. Na početku proljeća nije bilo realno da uhvatimo ove momčadi ispred nas. Mislim na Osijek, Varaždin i Istru, ostvarili smo deset pobjeda. Naravno da bismo mi željeli uvijek pobijediti, no realnost je drugačija. Postoji protivnik, kao i prošlu utakmicu, koji je za mene, odigrao najbolju utakmicu ovo proljeće pod Bišćanovim vodstvom. To se vidjelo na trenutke, postoji netko koga ne možeš stići, iako ga pokušaš i faulirati. Neki su igrali i na Svjetskom prvenstvo, a generalno mi možemo biti prezadovoljni. Ova utakmica prije nas, Lokomotiva - Istra, igrači to prate, sve se prati. Tada kao da im je pao veliki teret s leđa."

Puls momčadi uoči posljednje utakmice sezone, posebno kada može završiti treća.

"Na kraju krajeva postoje i premije i bonusi u ugovorima. Nije isto biti treći ili četvrti, postoji i određena ekonomska strana toga. Mi ćemo napraviti sve da pokušamo, ali i Osijek se sigurno želi pobjedom oprostiti od Gradskog vrta. Kada s one pozicije na kojoj smo bili uhvatite Europu, to je za mene kao naslov prvaka."

Ovo mu nije prvi susret sa Stjepanom Tomasom kao trenerom, s obzirom na to da su se susreli kada je jedan vodio Zrinjski, a drugi Šerif.

"Provukao se, to on zna, to sam mu rekao. Bili smo bolja ekipa u Kišinjevu. Ispali smo autogolom nakon kornera, to je raritet, ali to je nogomet. Oni su zabili jedan, mi nismo i zasluženo su prošli dalje."

Posljednja utakmica na Gradskom vrtu.

"Ja sam debitirao u 1. HNL-u za Neretvu u Gradskom vrtu s 18 godina i pet mjeseci. Znam da smo izgubili 2:0 i da su igrali Špehar, Krpan i ta ekipa. Veže me jedna pobjeda s Goricom 0:1 kada ih je vodio Zekić, stvarno su imali jaku ekipu. Preživjeli smo kanonadu Pere Bočkaja."

U kadru Osijeka bit će Kristijan Lovrić koji ne igra bajnu sezonu.

"Razlog je ozljeda trbušnog zida, on je jedan jako dobar igrač koji može s jednim udarcem riješiti utakmicu. Naravno da nije jedini, mislim da je prošlu protiv Šibenika odigrao jako dobro, sudjelovao je kod svih golova. Imate Miereza, s njim muku muče svi u ligi. Ono što mi je upalo u oko jest dobra igra stoperskog para Čeberko-Barišić. Uz ostale igrače, Jugovića, Fiolića, Bukvića... Tomas je nekako uspio izbalansirati momčad, korigirati je. Mislim da sada više vjeruju u sebe. Upali su u neku rupu i možda ih nije nagradilo kad je bio kolega Perković, ali sad su malo živnuli i s te će strane biti jako zanimljivo kako ćemo im se suprotstaviti. Ovdje smo doslovno u zadnjem napadu dva boda."

Na koji način trener motivira igrače koji ulaze u igru u drugom poluvremenu?

"U pravom trenutku znam nagraditi. U biti njih četiri ili pet konkurira za tri mjesta. Zavisi od protivnika do protivnika, na meni je procijeniti na treningu što kome više odgovara. Neki igrači, ako ne počnu od početka, bolje ih je kasnije ne uvoditi. A mi imamo takve igrače i tako nekako sa psihološke strane pokušavamo utjecati kome će ili neće pasti teško."

"Idemo u najjačem sastavu, mislim da je to pošteno. Na kraju krajeva, bila je ideja da neke igrače pustimo na odmor prije, no žele igrati do kraja i kao pravi sportaši uzeti tri boda da završimo treći. Vjerujem da bi bilo i obrnuto tako. Onda imamo dva tjedna odmora pa krećemo ponovno. Svaki trening je kao kvalifikacijski. Probat ćemo se orijentirati onako kako Tomas pokušava igrati, zatvoriti njihove vrline", nastavlja Jakirović.

Moharrami je zabio prvijenac za Dinamo protiv Rijeke, a Lovrić dugo nije zabio.

"Baš protiv nas, mi smo onako idealni da ljude vratimo u život. Tako se dogodi, on je dugo bez gola, a vidio sam negdje da je pucao 54 puta na gol, sigurno je da se očekuje kanonada. On prvo gleda gol, a onda sve ostalo, to mu je velika vrlina."

Postoje kombinacije koji bi igrači mogli doći, a u pretkolima mogu dobiti klubove iz raznih država. Jakirović nema preferencija.

"Trenutno nisu završena prvenstva, ima klubova koji bi odgovarali. Smiješno bi bilo pričati da nekoga podcijenimo u Europi. Svi su dobro educirani, svi ulažu, svi žele nešto napraviti. Ne očekujem nimalo laganog protivnika, vidjet ćemo. Koga god da izvučemo, treba se maksimalno ozbiljno pripremiti, ali vidjet ćemo. Ima i plutajućih mina koji su iznenadili u svojim prvenstvima, a jaka su momčad."

Nakon niza trenera ove sezone, Jakirović se ipak ustabilio u Rijeci.

"Nisam ja tu sam, ja sam ispred svih. Tu je i moj stručni stožer koji je jedan od najzaslužnijih za sve uz podršku kluba i igrača koji su to sve napravili na terenu. Ja sam tu isturen i moram voditi tu grupu, odgovoran si za sve. Kad se izgubi, ja sam kriv, kad se pobijedi, svi su zaslužni. To je trenerska klasika. Imam ugovor do 2025. godine, jako sam sretan tu, radim svoj posao najbolje što mogu, imam otvorene ruke u suradnji sa sportskim direktorom i njegovim zamjenikom te predsjednikom Miškovićem. To je ta neka petorka koja kroji sportsku politiku. Radimo sve da i u novoj sezoni budemo još jači nego sada. Kad nekoga dovodimo, dovest ćemo one koji mogu igrati u prvih 11. Imamo momke koji su to iznijeli i naravno da će biti doselekcija, svježa krv - da Rijeka bude jača. Možda smo sada došli do plafona pa da ga i probijemo."

"Ima igrača koje bismo željeli, cijelo proljeće skautiramo. Svjestan sam da nećemo nikoga moći kupiti, to je nemoguće. Ja i volim tražiti potencijale koji uz dobar trenažni proces mogu dodatno napredovati, kao što je bilo i ove godine. Prezentirali smo mlade igrače koji su skrenuli pažnju za sebe, koji će igrati na Europskom prvenstvu. Sigurno će dobiti ponudu, mi smo na to osuđeni, a ja nemam problema s tim. Svatko tko je karakteran i tko ima radnu etiku, dobro došao je u Rijeku."

Nakon Osijeka, slijedi odmor za igrače.

"Odmah nakon utakmice su slobodni, 12. lipnja je prozivka. Krećemo s radom. Dva tjedna u Rijeci i trebali bismo ići 26. lipnja u Kranjsku Goru i biti 12 dana gore, do 7. srpnja. Ima dosta zauzetih termina pa ćemo vidjeti. Ili to ili Pohorje. Ima dosta klubova, gledamo da bude što kvalitetnije. Planiramo odigrati četiri utakmice pa se nadam da ćemo sve iskorigirati. Igrat ćemo ovdje tri utakmice, prva je u Ličkom Osiku, jedan trokut turnir gdje smo ljudima obećali doći i doći ćemo. Dvije ćemo odigrati još srijeda-subota, čekamo potvrdu. Bitno je da se igra, da bude dobra provjera, da nije cirkus kao što je znalo biti ovu zimu."

FOTO: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 2954:23+3163
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 2932:39-733
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!