Automoto

Prvenstvo Hrvatske u rallyju nastavlja se gostovanjem u Sloveniji

Sportnet, Branimir Korać • petak, 26.05.2023.
Prvenstvo Hrvatske u rallyju nastavlja se gostovanjem u Sloveniji

Ovogodišnja rally sezona nastavlja se ovog vikenda u Sloveniji. Među 88 posada iz sedam zemalja na startu se očekuje tek 14 hrvatskih u okviru drugog bodovnog natjecanja Prvenstva Hrvatske u rallyju...

Ovogodišnja rally sezona nastavlja se ovog vikenda u Sloveniji, realizacijom tradicionalnog međunarodnog 38. Rallyja Velenje 2023., u organizaciji AMTK Velenje, čime postaje najstarija automobilistička manifestacija u kontinuitetu na području Slovenije. Rally se boduje za Mitroma Cup, te državna prvenstva Slovenije i Hrvatske, slovenski Kup AŠ 2005 i Kup AŠ 2005 povijesnih automobila. Na listi prijava našlo se 88 posada iz sedam zemalja: Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Italije, Austrije i Slovačke. Drugo je ovo bodovno natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske, a nastup je najavilo tek 14 posada iz sedam klubova. Nema znanih hrvatskih asova i šampiona, trofejnih Juraja Šebalja i Tomasa Hrvatina, čak niti Viliama Prodana koji ove godine prioritetno vozi slovensko otvoreno prvenstvo, ili pak mladog Martina Ravenščaka, čestog sudionika slovenskih relija, ali i ukupnog pobjednika prvog ovogodišnjeg domaćeg ogleda početkom travnja u Karlovcu.

Hrvatske posade predvodi veteran i trofejni as Nenad Lončarić sa suvozačicom Tajanom Vojvodić Pinky (AKK Sveta Nedelja, Subaru Impreza STI).

Zato su tu uz njih, kao pobjednike klase 5 hrvatskog prvenstva na Quattro River Rallyju, preostali pobjednici klasa, mladi Jan Pokos i suvozač mu Slovenac Vili Ošlaj (Peugeot 208 Rally4) i Marsel Katić-Denis Rubinić (VW Polo) iz AK Opatija Motorsporta, te Nenad Hrvatin-Doris Labinjan (AK Prorace Sv.Lovreč, Peugeot 306) i Sandi Jugovac-Nensi Jugovac (AK Istra racing team Pazin, Peugeot 106 XS), pobjednici grupa klase 5.

Rally se vozi u subotu 27. svibnja, u širem okruženju Velenja, itinererom duljine 236.76 km, s devet brzinskih ispita duljine 106.92 km na tri različite lokacije. Start prvog BI Vinska Gora je u 8:28 sati, a na cilju u Vista Parku pobjedničku se posadu očekuje u 17:15 sati.

Međunarodna konkurencija za ukupnu pobjedu je vozački i kvalitetom voznog parka izuzetno zanimljiva. Po prvi puta startni broj jedan nosi Slovenac Marko Grossi koji je sa suvozačicom Tarom Berlot u Hyundai i20 R5 bio pobjednikom otvaranja ovogodišnje slovenske rally sezona na Vipavskom rallyju. Višestruki državni prvaci Slovenije Rok Turk i Blanka Kacin (Hyundai i20 n Rally2) zbog tehničkih problema morali su odustati i sada kreću u obranu naslova s četvrte pozicije. U najjačoj skupini vozila je osam automobila klase Rally2 i R5, pa je ishod i pozicije pobjedničkog postolja krajnje neizvjestan.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!