Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice kreću u Japan na prvi turnir Lige nacija

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 26.05.2023.
Hrvatske odbojkašice kreću u Japan na prvi turnir Lige nacija
Foto: Pixsell

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija nakon priprema u Zagrebu i prvih odigranih prijateljskih utakmica u Italiji kreće u Japan gdje započinje svoje nastupe u prestižnoj Ligi nacija...

Uz Japan, uzbudljivo odbojkaško ljeto u VNL-u očekuje nas u Brazilu te na Tajlandu, dok će na samom vrhuncu reprezentativne sezone, sredinom kolovoza odbojkašice braniti boje naše zemlje na Europskom prvenstvu u Italiji.

"VNL je igrački, no i financijski te organizacijski vrlo zahtjevno natjecanje. Izdatak samo za ovo natjecanje je oko 800 tisuća eura, a ono zahtjeva i veće standarde te koncentraciju svih nas. Mislim da su igračice i ekipa spremni za sve što nas očekuje, isto kao i Hrvatski odbojkaški savez koji je napravio sve da ova tri turnira budemo na najvišoj mogućoj razini. Ukoliko uspijemo izboriti ostanak, nadam se da ćemo u budućnosti biti domaćini jednog takvog turnira koji je od iznimnog značaja za hrvatsku odbojku", istaknuo je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija, koje je započela s pripremama 8. svibnja u zagrebačkom Domu odbojke, odigrala je proteklih dana dvije pripremne utakmice na turniru u Italiji u Lancianu nedaleko Pesara. Prvu utakmicu odbojkašice su odigrale protiv reprezentacije Italije, aktualnih europskih prvakinja (1:3), dok su se u drugoj susrele s reprezentacijom Kanade (1:3).

"Hrvatska odbojka je po prvi put u povijesti u VNL-u stoga ćemo nastojati napraviti najbolje moguće rezutate. Naš glavni cilj je ostanak u VNL-u kao i najbolji mogući plasman na Europskom prvenstvu", istaknuo je izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije Ferhat Akbas.

Hrvatska će na VNL turniru u Japanu sudjelovati uz reprezentacije domaćina Japana, Brazila, Dominikanske Republike, Bugarske, Nizozemske, Njemačke i Kine. Drugi turniri kreću od 13. do 18. lipnja u Kini (Hong Kong) i Brazilu (Brazilija) gdje naše odbojkašice igraju protiv reprezentacija domaćina Brazila, SAD-a, Japana, Srbije, Njemačke, Tajlanda i Koreje. Posljednji, najvažniji tjedan za žene počinje 27. lipnja i traje do 2. srpnja, dvama turnirima u Koreji (Suwon) i Tajlandu (Bangkok). Hrvatska će u Bangkoku imati za suparnice selekcije Tajlanda, Brazila, Japana, Nizozemske, Italije, Kanade i Turske.

"Nakon tri tjedna priprema spremne smo za odlazak u Japan na prvi turnir VNL-a. reprezentacija je pomlađena, tu su mlade cure koje su željne rada i igre. Nadamo se da ćemo pokazati svoju najbolju igru i opstati u VNL-u", zaključila je kapetanica reprezentacije Martina Šamadan.

Nakon Lige nacija, hrvatske odbojkašice od 15. kolovoza do 3. rujna igrat će na najvažnijem europskom natjecanju - Europskom prvenstvu u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Estoniji.

Za hrvatsku žensku odbojkašku reprezentaciju igraju: Lea Deak, Karla Antunović, Izabela Štimac, Tia Kovčo, Laura Miloš, Natalia Tomić, Dijana Karatović, Josipa Marković, Andrea Mihaljević, Nina Strize, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Mirta Freund, Viktoria Ana Trcol.

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!