Nogomet

Sevillin nevjerojatni niz u finalima nastavljen, Mourinho nije došao do novog podviga

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 01.06.2023.
Sevillin nevjerojatni niz u finalima nastavljen, Mourinho nije došao do novog podviga
Foto: EPA

Nogometaši Seville, apsolutni rekorderi Europske lige, osvojili su ovo natjecanje po sedmi put u svojoj povijesti nakon ovosezonske pobjede protiv Rome u Budimpešti, nakon jedanaesteraca.

Nitko u ovom natjecanju, ranijem Kupu UEFA-e, nije ni blizu Sevilli koja je sve svoje trofeje osvojila od 2006. godine do danas. Klub iz Andaluzije je slavio 2006., 2007., 2014., 2015., 2016., 2020. i ove godine. Isto tako, Sevilla nikada nije izgubila finalnu utakmicu Europske lige. Sedam puta je igrala završnu utakmicu i sedam puta je pobijedila.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Po tri puta pobjednici Europske lige, odnosno, nekadašnjeg Kupa UEFA-e, su bili talijanski klubovi Inter i Juventus, madridski Atletico i Liverpool.

Roma je prije ove srijede jednom igrala finale ovog natjecanja. Dogodilo se to 1991. godine kada je u talijanskom finalu poražena od Intera. Rimski klub je prošle sezone osvojio premijerno izdanje Konferencijske lige kada je u finalu svladao Feyenoord. Sada su Rimljani i drugi put poraženi u finalu Europske lige (Kup UEFA).

Trener Rome Jose Mourinho imao je priliku po treći put osvojiti ovo natjecanje s trećim različitim klubom, ali je ostao na trofejima s Portom i Manchester Unitedom.

Pobjednici Europske lige (nekadašnji Kup UEFA):
7 - Sevilla
3 - Inter, Juventus, Liverpool i Atletico Madrid
2 - Borussia (M), Tottenham Feyenoord, Eintracht, Real Madrid, Goeteborg, Parma, Porto i Chelsea
1 - Anderlect, Ajax, Manchester United, PSV, Ipswich, Bayer, Napoli, Bayern, Schalke, Galatasaray, Valencia, CSKA Moskva, Zenit, Šahtar i Villarreal

FOTO: EPA/ANNA SZILAGYI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!