Košarka

ABA liga ostaje poligon za prepucavanje i izljeve frustracija dva najmoćnija kluba

Branimir Korać • ponedjeljak, 05.06.2023.
ABA liga ostaje poligon za prepucavanje i izljeve frustracija dva najmoćnija kluba

Prijetnje, priopćenja, pritisci, iz sezone u sezonu su popratni folklor ABA lige. Ništa se nije promijenilo niti ove godine, Partizan i Crvena zvezda bore se za termin finalne serije doigravanja, a hrvatski klubovi odradili su svoj status promatrača...

Ne može proći niti jedna sezona da ne izbiju u prvi plan u nekom njenom dijelu afere i aferice vezane uz ABA ligu. Posljednjih godina ABA liga postala je poligon za prepucavanje i nadjačavanje između Crvene zvezde i Partizana, dva najmoćnija kluba u ligi. Nekada to rade izravno, a nekada neizravno preko sebi prijateljskih klubova.

Igraj na Partizan - Cedevita Olimpija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ova dva kluba jako teško egzistiraju zajedno u istom natjecanju, posebno ako su dovoljno moćni unutar struktura tog natjecanja. U Euroligi to ne mogu i takve stvari im ne bi prošle, u srpskom prvenstvu odavno su kreirali kaos i za pokazivanje mišića preostaje im ABA liga.

Izborila se zasad Zvezda za finale doigravanja ABA lige i odluku o tituli prvaka, a kada će se finalna serija održati, to ćemo još vidjeti. Jedni su imali ideju da se finalna serija održi nakon doigravanja srpskog prvenstva, drugi su imali drugačiji plan, a ABA liga je dodala malo papra i odredila da se finale doigravanja održi u istom terminu kada i doigravanje u srpskom prvenstvu.

Partizanu svejedno, njemu odgovara da krene s finalom, naravno ako ga izbori, u istom terminu kada se igra finale doigravanja srpskog prvenstva jer njega tamo nema. Prošle sezone se povukao, ove sezone je kao htio igrati, ali je "slučajno" zaboravio licencirati momčad i učinio je to pet dana nakon isteka roka pa mu nastup nije dozvoljen i Zvezda je izravno otišla u finale.

I jasno da sada svatko tjera svoj interes. Zvezda je tako bez utakmica od 23. svibnja i u interesu joj je da kroz finalnu seriju domaćeg prvenstva u kojem će biti favorit, uhvati ritam utakmica i formu prije finala ABA lige. Partizanu je pak u interesu da se njemu ne dogodi slična stvar i mora pauzirati i čekati kraj finalne serije domaćeg prvenstva pa onda da mora hvatati ponovno formu kroz finalnu seriju ABA lige.

Je li moguće pronaći kompromis? Uvijek je moguće, ali to malo teže ide kada su u pitanju ovi klubovi. Zvezda prijeti da se neće pojaviti na parketu u zakazanom terminu finalne serije, iz ABA lige pak poručuju da se prvak mora dobiti na terenu i spremni su na razgovor, ali ne treba očekivati da će i Parizan pristati na sve ono što se traži. Naravno, ukoliko Partizan uopće izbori nastup u finalu doigravanja.

Takvih i sličnih prijetnji, pressica i priopćenja smo se nagledali i naslušali proteklih sezona i ne treba biti naivan i misliti kako će se u budućnosti promijeniti nešto na bolje. Ako nisu međusobno na nišanu jedni drugima, naći će im se već netko drugi. Dok se jednom stvarno ne dogodi da netko odbije nastup i ne izađe na teren.

Rješenje ovogodišnjeg cirkusa još nije pronađeno ili predstavljeno, ali nikoga nije iznenadilo kada se stvorio problem s terminima. Već sami termini polufinala dali su naznaku kako bi moglo do ovoga doći i nismo iznevjereni. Pritisci i sav popratni folklor nisu izostali i sada ostaje za vidjeti "čiji će tata biti jači".

Gdje su u svemu tome hrvatski klubovi? Poslušno stoje sa strane i rade što im se kaže bez previše ispitivanja i propitkivanja. Dojam je da im netko kaže u 12 sati igrate protiv Alkara pa u 21 protiv FMP-a da bi šutke prihvatili i požurili se da stignu na drugu utakmicu. Hrvatski klubovi niti imaju moć, niti utjecaj pa niti ambiciju kao Zvezda i Partizan da bi stvarali nekakav pritisak. Neće tu biti pressica s dokazivanjem kako su "pokradeni", neće tu biti traženja izuzeća sudaca ili pak gunđanja oko rasporeda.

Hrvatski klubovi su presretni da su uopće dio lige. Bez obzira na svu toksičnost koja okružuje ligu, neke velike alternative nema. Što igrati uz domaće prvenstvo? Europu gdje hrvatski klubovi nisu konkurentni i zadnji nastupi bili su uglavnom izvor frustracije. Ili možda Alpe-Adria što su neki odbijali jer im je bilo ispod časti? Situacija ostaje takva kakva je, tri hrvatska predstavnika neće "talasati", bit će i dalje statisti u vječitom ratu vječitih rivala.

FOTO: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!