Ostali sportovi

Hrvatska reprezentacija ispisala povijest, večeras se organizira i doček

Sportnet, Petar Jenjić • ponedjeljak, 05.06.2023.
Hrvatska reprezentacija ispisala povijest, večeras se organizira i doček

Hrvatska taekwondo reprezentacija je na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu koje se održavalo u Bakuu, Azerbajdžanu, postigla svoj najznačajniji uspjeh do sada. U Hrvatsku se tako sutra vraćaju s ukupno šest odličja...

Dva zlata, jedno srebro i tri bronce, to je zbroj medalja hrvatske taekwondo reprezentacije s netom završenog Svjetskog prvenstva u Bakuu. Najviše medalja među svim državama, a uz Hrvatsku je šest medalja osvojila jedino Turska, s razlikom da Turska ima tri zlata i tri bronce, pa se prednost daje ovisno o vrijednosti odličja. Ovo je još jedan povijesni uspjeh hrvatskog sporta. Naime, Hrvatska na Svjetskom Prvenstvu nikada ranije nije osvojila više od četiri medalje.

Reprezentacija se vraća u Hrvatsku danas, 5. lipnja, kada u 19:40 sati slijeće na Zračnu luku "Franjo Tuđman", pa se tim povodom organizira Press konferencija i doček za naše sportaše u VIP salonu uz članove Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, predstavnike Grada Zagreb, članove Hrvatskog i Zagrebačkog taekwondo saveza te ostale članove taekwondo klubova.

Osim toga, Hrvatska je u taekwondo sportu druga na svijetu u muškom i treća u ženskom poretku, a ukupno gledano treća. Naime, u ukupnom poretku zemalja osvajačica medalja prema kategorijama, ispred Hrvatske su samo Južna Koreja u muškoj konkurenciji (jedno zlato više) i Turska s Francuskom u ženskoj konkurenciji (jedno zlato više). Ukupan poredak zemalja gdje se gleda samo broj zlatnih odličja pokazuje kako smo treći u ukupnom poretku.

U muškoj konkurenciji, zlato je osvojio Marko Golubić u kategoriji do 74 kg, srebro je osvojio Ivan Šapina u kategoriji do 87 kg, a broncu Paško Božić u kategoriji iznad 87 kg.

U ženskoj konkurenciji je zlatna bila Lena Stojković u kategoriji do 47 kilograma, dok su bronce osvojile Bruna Duvančić u kategoriji do 49 kilograma i Matea Jelić u kategoriji do 73 kilograma.

Koliki je ovo skok najbolje će vam reći podatak koji kaže da su dosad najbolji učinak na Svjetskim prvenstvima bile četiri medalje (bronce) osvojene, i to prije četiri godine, na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru.

Da podastremo podatke i okvire ovog SP-a - na Svjetskom prvenstvu se tijekom sedam dana natjecanja natjecalo gotovo 1000 sportaša iz 144 registrirane zemlje članice plus jedan tim izbjeglica. Ukupno 24 zemlje sa svakog od pet kontinenata osvojile su barem po jednu medalju, sa 16 zlatnih medalja koje je osvojilo devet različitih zemalja demonstrirajući globalni doseg i snagu sporta.

Od 64 sportaša koji su osvojili medalje, njih deset bili su prvi puta svjetski prvaci. Nastavno, 31 sportaš i sportašica osvojili su svoje prve medalje na ovom Svjetskom prvenstvu. Među njima je većina mlađa od 24 godine, što označava generacijsku promjenu koja će imati trajan utjecaj na taekwondo scenu u godinama koje dolaze.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!