Nogomet

FIFPRO upozorava strane igrače da ne potpisuju za egipatske klubove, Egipćani negoduju

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 08.06.2023.
FIFPRO upozorava strane igrače da ne potpisuju za egipatske klubove, Egipćani negoduju

FIFPRO, globalno predstavničko tijelo za profesionalne nogometaše, savjetovalo je strane igrače da ne potpisuju ugovore za egipatske klubove zbog, kako navode, čestih ugovornih sporova i uvredljivog ponašanja tamošnjih klupskih dužnosnika.

U izjavi koja je izazvala oštru reakciju Egipatskog nogometnog saveza (EFA), FIFPRO je rekao da igrač koji pređe u klub u zemlji ima "velike šanse suočiti se s pravnim postupkom".

Igraj na utakmice egipatskog prvenstva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"U zadnje vrijeme FIFPRO je primijetio porast radnih sukoba u Egiptu, koji se tiču i neisplate plaća i zlostavljanja kao što je oduzimanje putovnica, krivotvorenje i ucjena", stoji u priopćenju.

Tijelo je upozorilo igrače da ne predaju svoje putovnice službenicima kluba, čak i ako im se kaže da je to potrebno za dobivanje boravišne ili radne dozvole, budući da je zadržavanje putnih isprava iskorišteno da se igrače prisili na potpisivanje ugovora o raskidu.

FIFPRO je također upozorio igrače da ne potpisuju prazne ugovore i da zadrže jednu potpisanu verziju ugovora, a pritom također osiguravaju da je na njemu navedena točna valuta.

EFA, koja nadzire profesionalne klubove u zemlji, odlučno je odbacila FIFPRO-ove optužbe.

"EFA je krajnje frustrirana priopćenjem koje je izdao FIFPRO, a koje sadrži nekoliko pogrešnih informacija", stoji u priopćenju kasno u srijedu. "Možemo potvrditi da čak i ako su se neki incidenti dogodili, oni predstavljaju pojedinačne slučajeve koji se ne odnose na sve egipatske klubove. Imamo 268 stranih igrača u različitim razinama i tijekom protekle četiri godine primili smo samo dvije pritužbe u vezi s zadržavanjem putovnice. Oba su pitanja odmah riješena nakon naše intervencije."

Klubovi poput Zamaleka, prvaka egipatske Premier lige u posljednje dvije sezone, Al-Ismailyja i Pharca posljednjih su nekoliko godina dobili pozamašne kazne i zabrane transfera zbog neisplate plaća i kršenja ugovora.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!