Košarka

Efes nadomak prolaza u finale, Fenerbahče nakon kontroverzne treće utakmice nema pravo na poraz

Branimir Korać • petak, 09.06.2023.
Efes nadomak prolaza u finale, Fenerbahče nakon kontroverzne treće utakmice nema pravo na poraz
Foto: EPA

Danas bi mogli saznati prvog sudionika finala doigravanja turskog košarkaškog prvenstva. Anadolu Efes ima prvu meč loptu protiv Fenerbahčea...

Nastavlja se zanimljiva serija polufinala turskog prvenstva između Anadolu Efesa i Fenerbahčea. Mnogi su tu seriju proglasili finalom prije finala iako se ne smije otpisati Turk Telekom koji je bio prvi nakon regularnog dijela sezone i Karsiyaku koja stvara probleme sastavu iz Ankare i vodi 2-1 u seriji.

Igraj na Anadolu Efes - Fenerbahče na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U problemima je i Fenerbahče koji je kao blagi favorit ušao u ovu polufinalnu seriju, ali Efes vodi 2-1 i na svom parketu ima priliku osigurati mjesto u finalu doigravanja. Fenerbahčeu je ovo utakmica biti ili ne biti, za njega je poraz u ovom dvoboju ujedno i kraj sezone.

Ništa nije dalo naslutiti da bi se Fenerbahče mogao naći na rubu ispadanja nakon što je sjajno odradio prvu utakmicu. Pomeo je Efes i visoko ga svladao sa 108:66, a onda nje uslijedio šok. U drugoj utakmici Will Clyburn s 35 poena i deset skokova nanio je ogromne probleme Feneru i što je najvažnije, ubacio je tricu u zadnjoj sekundi za pobjedu.

Ta je pobjeda definitivno puno značila za samopouzdanje Efesa koji je slavio i u trećoj utakmici na svom parketu. Svega šest igrača rotirao je Ergin Ataman, ali bili su raspoloženi i stigli do pobjede.

Ante Žižić propustio je i taj susret, a sjajno su odigrali Vasilije Micić koji je predvodio Efes s 25 poena i šest asistencija, Elijah Bryant koji je dodao 21 poen i sedam skokova te Clyburn s 20 poena i pet skokova.

Za Fener krivog koraka više nema, slijedi mu utakmica o kojem mu ovisi sezona. Ispadanje u polufinalu doigravanja turskog prvenstva za Fenerbahče bi svakako bio podbačaj, bez obzira na ime protivnika. U trećoj utakmici Fener je oštećen, ali nije se smio dovesti u ovu situaciju.

Što su rekli

Ergin Ataman, trener Efesa: "Čeka nas nova utakmica i bit će jednako napeta kao prošla. Navijači su nam jako puno pomogli, podigli su nas i hvala na tome. U ovoj seriji nitko se ne predaje, mnogi nisu vjerovali u nas, ali mi nismo gubili nadu. Nadam se da ćemo završiti posao."

Dimitris Itoudis, trener Fenerbahčea: "Suci su imali drugačije kriterije u drugom susretu, oštećeni smo. Kako je moguće da u dvoboju ovako kvalitetnih momčadi postoji razlika od 20 izvedenih slobodnih bacanja više Efesa? Bio je to masakr za našu momčad. Pobjednika nije odlučila taktika ili igra nego suci."

Mjesto, vrijeme

Istanbul, Sinan Erdem Dome, 19:00

Nedostaju

Anadolu Efes: -

Fenerbahče: -

Prošli međusobni dvoboj

Efes je u trećoj utakmici slavio s 97:91, a Fenerbahče je podnio prigovor na suđenje. Nakon pregleda utvrđeno je kako je Fener oštećen i sudačka trojka koja je sudila taj dvoboj neće više suditi do kraja sezone.

Prognoza

Fenerbahče ima širi roster i napravit će sve da dođe do pobjede u ovom susretu. Efes je "ukrao" dvije pobjede, a ovo bi mogla biti ključna utakmica u borbi za finale.

FOTO: EPA/ANDREJ CUKIC

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!