Nogomet

Danci daju posljednjeg putnika u Europu: Viborg dočekuje Midtjylland koji pokušava spasiti sezonu

Branimir Korać • petak, 09.06.2023.
Danci daju posljednjeg putnika u Europu: Viborg dočekuje Midtjylland koji pokušava spasiti sezonu
Foto: EPA

Danci sezonu zaključuju play-offom za Konferencijsku ligu. Četvrtoplasirana momčad Lige za prvaka Viborg igra protiv Midtjyllanda koji je bio prvoplasiran u borbi za opstanak...

Midtjylland je jedno od razočaranja danske sezone. Riječ je o klubu koji je ne tako davno osvojio i titulu prvaka Danske, od njega se puno očekivalo i u narednim sezonama, ali dogodio se očit pad koji je kulminirao ove sezone.

Igraj na Viborg - Midtjylland na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Midtjylland nije uspio čak niti osigurati Ligu za prvaka, regularni dio sezone završio je tek na osmom mjestu i morao je igrati Ligu za ostanak. U njoj se izdvajao kvalitetom, upisao je sedam pobjeda, dva remija i samo jedan poraz te je osvojio prvo mjesto s ugodnih pet bodova prednosti ispred drugoplasiranog Odensea.

Posljednje kolo Lige za ostanak odlučivalo je o prvom mjestu. U njega je Midtjylland ušao s dva boda prednosti nad Odenseom, upravo Odense mu je bio protivnik u tom posljednjem kolu, a Midtjylland je slavio s 4:2 te na kraju s pozamašnom prednosti uzeo prvo mjesto.

To prvo mjesto u Ligi za ostanak donosi mu nadu da će ipak vidjeti Europu. Naime s tom prvom pozicijom izborio je play-off za Konferencijsku ligu gdje će igrati protiv Viborga.

Viborg je prvi dio sezone odradio puno bolje i završio je na trećem mjestu, a da bi automatski uhvatio Europu bez nastupa u ovim kvalifikacijama morao je završiti u Ligi za prvaka među prva tri, ali je na kraju završio na četvrtom mjestu iako je imao isti broj bodova kao trećeplasirani Aarhus.

Midtjylland je uz Kopenhagen najefikasnija danska momčad, postigao je 55 pogodaka, ali ipak dobar dio njih upravo u Ligi za ostanak protiv slabijih protivnika gdje je u deset kola postigao 23 gola.

Što su rekli

Jacob Friis, trener Viborga: "U sličnoj situaciji bili smo i prošle sezone i ponovno imamo situaciju iz koje možemo puno toga dobiti. Očekuje nas krasna utakmica s velikim ulogom i želimo ispisati povijest te drugu godinu zaredom dovesti Viborg u Europu."

Thomas Thomasberg, trener Midtjyllanda: "Ne smijemo si u budućnosti dozvoliti da ovisimo o jednoj utakmici u borbi za plasman u Europu. No ove sezone je tako i jedva čekam ovaj meč s kojim možemo spasiti sezonu."

Mjesto, vrijeme, sudac

Viborg, Energi Viborg Arena, 19:00

Sudac: Peter Kjaersgaard

Nedostaju

Viborg: Mads Lauritsen, Žan Zaletel (ozljede)

Midtjylland: Joel Andersson, Emam Ashour, Pione Sisto (ozljede)

Prošli međusobni dvoboj

Viborg i Midtjylland prošli put susreli su se u 18. kolu prvenstva, a Midtjylland je u gostima bio vrlo uvjerljiv s 4:0 uz tri gola Gustava Isaksena te jedan Emama Ashoura.

Prognoza

Težak meč za prognozirati. Viborg je domaćin i samim time ima sve argumente za razmišljati o pobjedi, ali gosti se dižu, izgledaju sve bolje i također imaju svoje argumente.

FOTO: EPA/Henning Bagger

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!