Tenis

Đoković se sprema ispisati povijest u finalu Roland-Garrosa protiv Ruuda

Krešimir Milić • nedjelja, 11.06.2023.
Đoković se sprema ispisati povijest u finalu Roland-Garrosa protiv Ruuda
Foto: EPA

Novak danas ima priliku ispisati nove stranice povijesti tenisa. Na tom putu mu stoji četvrti tenisač svijeta koji pokušava do svog prvog Grand Slama u drugom uzastopnom finalu Roland-Garrosa…

Samo jedna pobjeda dijeli Novaka Đokovića od rušenja rekorda na vječnoj ljestivici osvajača Grand Slamova. Pobjedom u današnjem finalu Roland-Garrosa došao bi do rekordne 23. titule, a trenutno s 22 dijeli prvo mjesto po broju naslova na najjačim teniskim turnirima s Rafaelom Nadalom, dok je Roger Federer treći s 20.

Igraj na meč Novaka Đokovića i Caspera Ruuda na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Rušio je putem do ove prilike Aleksandra Kovačevića, Martona Fucsovicsa, Alejandra Davidovicha Fokinu i Juana Pabla Varillasa, a onda je u četvrtfinalu slavio protiv Karena Hačanova i u polufinalu izbacio prvog tenisača svijeta Carlosa Alcaraza.

Španjolski tenisač slovio je za glavnog favorita na ovogodišnjem turniru. No, grčevi u meču s Đokovićem kumovali porazu od srpskog tenisača.

Slavio je Đoković lako u toj situaciji s 3:1 u setovima. Do ispisivanja novih stranica povijesti tenisa dijeli ga sad još jedan meč. Na drugoj strani mu je Casper Ruud, četvrti tenisač svijeta u lovu na svoj prvi Grand Slam.

Ruudu je ovo drugo uzastopno finale Roland-Garrosa, a prošle godine bolji od njega bio je Rafael Nadal s 3:0 u setovima. Putem do finala izbacio je Eliasa Ymera, Giulija Zeppierija, Zhizhena Zhanga, Nicolasa Jarryja, Holgera Runea i Alexandera Zvereva.

S Đokovićem je igrao dosad četiri puta i nije osvojio nijednom set, a kamoli pobijedio. Veliku priliku ima za to danas kad bi prvim slavljem protiv Đokovića došao i do prvog Grand Slama.

Što su rekli?

Novak Đoković: "Ne mislim da iskustvo može biti odlučujući čimbenik u ovakvim mečevima. Možda vam može pomoći u upravljanju emocijama ili potrošnjom energije, rekao bih, ali vam neće donijeti pobjedu. Imao sam veliku sreću da je većina mečeva na turnirima koje sam igrao u posljednjih nekoliko godina, bila povijest u pitanju. Sviđa mi se osjećaj. To je privilegija. Nevjerojatna je privilegija biti u mogućnosti ispisati povijest sporta koji istinski volim, a dao mi je toliko toga. Motivacija je vrlo visoka, kao što možete zamisliti. Ostao je još jedan i nadam se da ću se dočepati trofeja."

Casper Ruud: "Bit će teško, sigurno. On igra za svoj 23., ja igram za svoj prvi. Tako da ću samo pokušati igrati bez pritiska i samo pokušati uživati u trenutku. Sutra će za mene biti najteži izazov godine, sigurno. Vidjet ću mogu li pokušati iskoristiti prošlogodišnji poraz u finalu kao motivaciju i dodatnu, dodatnu motivaciju da pokušam odigrati dobro u nedjelju."

Mjesto, vrijeme

Court Philippe-Chatrier, Pariz, 14:30 sati

Put do finala


Đoković – Alcaraz 6:3, 5:7, 6:1, 6:1
Đoković – Hačanov 4:6, 7:6, 6:2, 6:4
Đoković – Varillas 6:3, 6:2, 6:2
Đoković – Davidovich Fokina 7:6, 7:6, 6:2
Đoković – Fucsovics 7:6, 6:0, 6:3
Đoković – Kovačević 6:3, 6:2, 7:6


Ruud – Zverev 6:3, 6:4, 6:0
Ruud – Rune 6:1, 6:2, 3:6, 6:3
Ruud – Jarry 7:6, 7:5, 7:5
Ruud – Zhang 4:6, 6:4, 6:1, 6:4
Ruud – Zeppieri 6:3, 6:2, 4:6, 7:5
Ruud – E. Ymer 6:4, 6:3, 6:2

Prethodni međusobni dvoboj

Četiri puta su se dosad susreli, a u svim mečevima slavio je Đoković.

Posljednji meč su igrali prošle godine u studenom.

Prognoza

Već je u svim prognozama Đokoviću upisan 23. trofej na Grand Slam turnirima.

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!