Nogomet

Nizozemci stoje na putu Vatrenima u pohodu na Ligu nacija

Petar Jenjić • srijeda, 14.06.2023.
Nizozemci stoje na putu Vatrenima u pohodu na Ligu nacija
Foto: FaH

Ono što se danima najavljivalo, napokon je došlo - hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će polufinalnu utakmicu Lige nacija. Protivnik je Nizozemska koja je i domaćin završnice, a ovo će biti tek treći međusobni dvoboj ove dvije reprezentacije...

Zaključak na sezonu 2022./23. dolazi nam u Nizozemskoj gdje će četiri najbolje reprezentacije Lige nacija igrati Final Four u borbi za trofej koji se iz godine u godinu čini sve važnijim. Ono što nas sve najviše zanima svakako je dvoboj Nizozemske i Hrvatske.

Igraj na Nizozemska - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Izabranici Zlatka Dalića, nakon osvajanja nove medalje na Svjetskom prvenstvu, započeli su kvalifikacije za Europsko prvenstvo utakmicama protiv Walesa i Turske. Pobjeda na Poljudu ispuštena je u zadnjim trenucima, a sve je popravljeno gostovanjem u Bursi gdje su Vatreni odoljeli početnim napadima protivnika i jednom odličnom utakmicom stigli do punog plijena.

Vatreni su igrali u skupini A Lige nacija. Nije krenulo dobro, upisan je poraz od Austrije od 3:0, ali uslijedio je niz od pet utakmica bez poraza, uz četiri uzastopne pobjede za kraj. Nakon uvodne izgubljene utakmice primljena su samo dva gola, a konačan zbroj nakon šest kola iznosio je 13 bodova, što je bilo dovoljno za prvo mjesto ispred Francuske, Danske i Austrije.

Iako su i Hrvatska i Nizozemska reprezentacije koje često odlaze na velika natjecanja, do sada su odigrale tek jednu natjecateljsku utakmicu, dobro poznat dvoboj u borbi za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Deset godina kasnije u prijateljskoj utakmici na Poljudu Nizozemci su uzeli pobjedu (0:3).

Iz dobro znanih razloga u kadru Hrvatske nema Marka Livaje, kao ni Joška Gvardiola koji će ipak morati preskočiti turnir zbog ozljede. Izdvojimo i to da Ivan Perišić ima priliku s još jednim golom prestići Marija Mandžukića na drugom mjestu vječne ljestvice strijelaca za reprezentaciju.

S druge strane, Nizozemska je kvalifikacije za Europsko prvenstvo startala jako slabom predstavom protiv Francuske koja ih je na Stade de Franceu razbila s 4:0. Uslijedilo je lagano odrađivanje posla protiv Gibraltara rezultatom 3:0 uz gol Memphisa Depaya i dva pogotka Nathana Akea.

Upravo će Depay propustiti ovaj dvoboj jer se nije potpuno oporavio od ozljede koja ga muči još od početka petog mjeseca. Nakon početnog popisa od 26 igrača, izbornik Ronald Koeman prekrižio je Tijjanija Reijndersa i Daleyja Blinda, dok u kadru nema ni Ryan Gravenbercha, Stevena Berghuisa, Stefana de Vrija i Jeremiea Frimponga.

Na putu do polufinala Nizozemci su odigrali sjajno u skupini s Belgijom, Poljskom i Walesom te osvojili 16 od mogućih 18 bodova. Jedino su kod kuće remizirali 2:2 protiv Poljaka, a u devet domaćih utakmica u ovom natjecanju upisali su tek jedan poraz - u rujni 2020. minimalno od Italije. U Rotterdamu nisu izgubili utakmicu 23 godine.

Dodajmo i to da će Hrvatskoj ovo biti prvi nastup na završnici ovog natjecanja, dok je slast istog okusila Nizozemska 2019. godine kada je stigla do finala. Međutim, na putu do prvog trofeja od Eura 1988. ispriječio se Portugal.

Što su rekli

Ronald Koeman, izbornik Nizozemske: "U Rotterdamu godinama nismo izgubili, vjerujem da će nam to biti prednost. Hrvatska je težak suparnik. Ljudi su svjesni da moramo biti bolji kako momčad, moramo se koncentrirati i odigrati kvalitetno. Ne nalazimo se u tranziciji, uvijek će biti novih koji dolaze, imamo skupinu mlađih igrača, s jedne strane je teško. Moramo uzeti u obzir dob igrača, njihovu spremnost. Uvijek ćemo pokušati imati najbolju postavu."

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Igramo protiv mlade i talentirane ekipe koja se zadnjih godina vraća na stare staze. Bit će jako teška utakmica. Igraju doma, ali bit će dosta i naših navijača i to će biti dodatan motiv. Po meni je utakmica 50-50. Dolazimo puni entuzijazma, volje, elana, radili smo sjajno, dobro se osjećamo i nadam se da ćemo to i pokazati na terenu."

Mjesto, vrijeme, suci

De Kuip, Rotterdam, 20:45

Suci: Istvan Kovacs, Vasile Florin Marinescu, Ovidiu Artene (svi Rumunjska); 4. sudac: Halil Umut Meler (Turska); VAR: Bastian Dankert, Sören Storks (oba Njemačka)

Nedostaju

Nizozemska: Depay, De Ligt (ozljede)

Hrvatska: Gvardiol, Livaja

Zadnji susret

Hrvatska i Nizozemska zadnju međusobnu utakmicu odigrali su sad već daleke 2008. godine kada je u prijateljskom dvoboju na Poljudu gost stigao do pobjede od 3:0. Strijelci su tada bili John Heitinga, Klaas Jan Huntelaar i Jan Vennegor Of Hesselink.

Prognoza

Nizozemska je domaćin, ne gubi u Rotterdamu, no Hrvatska godinama unazad pokazuje da i protiv jačih reprezentacija zna odigrati na rezultat. Objektivni ne možemo biti, tako da večeras priželjkujemo i očekujemo pobjedu Hrvatske.

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!