Nogomet

Moniz poveo Farmaceute na pripreme: 'Bit će to avantura, ali sigurno nećemo stajati na mjestu'

Krešimir Milić • četvrtak, 15.06.2023.
Moniz poveo Farmaceute na pripreme: 'Bit će to avantura, ali sigurno nećemo stajati na mjestu'

Novom treneru Slaven Belupa na prvi trening odazvalo se 29 igrača. Naknadno će se priključiti Čović, Crnac i Talys...

Trener Slaven Belupa Ricardo Moniz danas je na koprivničkom Gradskom stadionu Ivan Kušek – Apaš okupio svoje nogometaše i startao s pripremama za novu sezonu. Slavenaši su na pomoćnom terenu odradili uvodni trening uoči kojeg su im se u svlačionici obratili, osim trenera, i direktor Aleksandar Aleksovski, koordinator za sportsku politiku Dejan Šomoci i dopredsjednik kluba Goran Međurečan istaknuvši da imaju njihovu punu podršku te da im žele sve najbolje u novoj sezoni.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Treneru se na prvi trening odazvalo 29 igrača, dok će se Čović, Crnac i Talys priključiti naknadno. Na popisu je čak 18 igrača iz Škole nogometa Slaven Belupo. Osim ‘starosjedioca’ Markovića, Hlevnjaka, Martinage, Kocijana i Mlinarića, pripremama su priključeni i Šašek, Krušelj, Eškinja, Ganžulić, Riđan, Žuškin, Mađarić, Bošnjak, Mendelski, Jagušić, Herceg, Mrdaković i Vlašić.

Monizu će biti na raspolaganju na početku priprema Ivan Sušak, Ivan Čović, Antun Marković, Fabijan Šašek, Antonio Bosec, Filip Hlevnjak, Filip Krušelj, Marco Boras, Novak Tepšić, Gabriel Eškinja, Ivan Ganžulić, Tomislav Božić, Marko Martinaga, Talys, Erik Riđan, Mario Marina, Fran Žuškin, Benedik Mioč, Mateo Kocijan, Emanuel Mađarić, Leon Bošnjak, Mihael Mlinarić, Josip Mihalić, Matija Mendelski, Adriano Jagušić, Robert Mudražija, Ante Crnac, Frano Vlašić, Arb Manaj, Uroš Mrdaković, Arber Hoxha, Karlo Erceg.

Moniz se i na press konferenciji predstavio koprivnički novinarima. Bit će prvi strani trener u Slaven Belupu.

"Bio sam u 15 zemalja. Ne vidim razliku u boji kože ili vjeri, svatko je moj prijatelj. To je moj pristup životu, sve je u karakteru i kvalitetama. To je bitno. Što se tiče vašeg pitanja, velika mi je čast. Tomislav Ivić je bio moj idol, 1976. godine stigao je u Nizozemsku i bio je novi trener u Ajaxovom sustavu. Donio je neke nove stvari, bio je pozitivan, opsjednut nogometom. Direktor kluba rekao mi je da sam prvi strani trener. Nažalost, Nizozemska je jučer izgubila i to nije dobra reklama, ali ja sam građanin svijeta. Zahvaljujući lopti, prošao sam cijeli svijet i jako pozitivno doživljavam ovu priliku koja mi se pružila", prenose Sportske novosti.

Pitalo ga se koliko poznaje momčad koju će voditi.

"Ne dovoljno. Igrali smo dvije prijateljske utakmice dok sam bio u ZTE-u, gledao sam neke snimke, ali puno je igrača otišlo. Sljedećeg tjedna napunit ću 59 godina, ali još uvijek se osjećam mlad. Moram igračima dati pozitivnu energiju, krenuti od nule. Imamo i novi stručni stožer i tek se trebamo upoznati. Trebat ćemo svi zajedno napraviti nešto drugačije kako bismo bili u gornjem dijelu ljestvice i da se možda uključimo i borbu za Europu. Ovo je potpuno nova momčad, s iznimno puno novih igrača. Bit će to avantura, ali jedno je sigurno, nećemo stajati na mjestu. Imam puno poštovanja za moje prethodnike jer Slaven Belupo ima svoj identitet, a ja se nadam da ću dodati par postotaka i da ćemo napredovati. "

Osvrnuo se i na SuperSport HNL i kako doživljava ligu.

"Sve je vrlo blizu, samo je 10 klubova. Niti jedna utakmica nije unaprijed riješena, razlike su prilično male, riječ je o detaljima, o igračima koji mogu napraviti razliku. Bitan je skauting, ali i razvoj mladih igrača. Vjerujem da klub zbog svog identiteta uvijek treba imati najmanje 15 % igrača iz vlastite škole, iz čega se razvija vlastita vrijednost. Poput Ajaxa u prošlosti. Treneri u školi su najvažniji, jer će oni predstaviti nove zvijezde hrvatskog nogometa, a glavni trener ih treba uvesti u prvu momčad, čak i ako im je 17 ili 18 godina. Ako kupujemo, to mora biti iznimka, stoga smo oprezni i ne želimo dovoditi previše igrača u ovom trenutku", zaključio je Moniz.

Foto: NK Slaven Belupo

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!