Nogomet

Velšani kiksali kod kuće protiv Armenije, Turci u 95. minuti do pobjede u Rigi

Branimir Korać • petak, 16.06.2023.
Velšani kiksali kod kuće protiv Armenije, Turci u 95. minuti do pobjede u Rigi
Foto: EPA

Uz utakmice završnice Lige nacija, na rasporedu su i kvalifikacije za Europsko prvenstvo. U hrvatskoj skupini u subotu su do gostujućih pobjeda došli Armenija i Turska...

U hrvatskoj skupini kvalifikacija za Europsko prvenstvo Wales, koji je iznenadio Hrvatsku u prvom kolu na Poljudu, na svom travnjaku poražen je od Armenije s 4:2. Velšani su tako kompromitirali dobar početak kvalifikacija i upisali poraz na koji nisu računali.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Poveli su već u desetoj minuti preko Daniela Jamesa, ali Armenci su do poluvremena napravili preokret i na odmor odnijeli vodstvo 2:1 golovima Lucasa Zelarayana i Grant-Leona Ranosa. Ranos i Zelarayan dodali su još po jedan pogodak u drugom dijelu, Harry Wilson smanjio je za Velšane, ali taj pogodak nije im puno značio. Da stvar bude još gora, u 78. minuti Wales je ostao i s igračem manje nakon isključenja Kieffera Moorea.

Turci su u drami stigli do pobjede u Latviji gdje su primili gol u 94. minuti, ali već u sljedećem napadu vratili su prednost i osigurali pobjedu.

Latvijci tako ostaju jedini na nuli što se tiče bodova u ovoj skupini iako su se dva puta vraćali iz rezultatskog zaostatka. Turci su vodili golovima Abdulkerima Bardakcija i Cengiza Undera, ali Eduards Emsis i Kristers Tobers vraćali su Latviju. Ipak, turski junak bio je Irfan Kahveci koji je osigurao tri boda za goste. I ovdje je domaćin završio s igračem manje, Emsis je u 83. minuti zaradio drugi žuti karton.

Danska je u skupini H upisala pobjedu protiv Sjeverne Irske s 1:0 i oporavila se od poraza protiv Kazahstana u prošlom kolu. Nije to bila neka bajna predstava Danaca, ali pogodak Jonasa Winda iz 47. minute bio je dovoljan za pobjedu.

Sjeverna Irska došla je do pogotka u sudačkoj nadoknadi preko Calluma Marshalla, ali VAR je potvrdio zaleđe.

Kazahstan je potvrdio pobjedu protiv Danske slaveći u gostima kod San Marina s 3:0. Nije bilo nikakve dvojbe, skromni San Marino glatko je poražen golovima Vorogovskog, Tagybergena i Zaynutdinova.

Problema nije bilo niti za Francusku koja je lako s 3:0 slavila kod Gibraltara. Mogli su Francuzi i do uvjerljivije pobjede, ali su čak četiri puta zatresli okvir gola. Do pogotka su stigli već u trećoj minuti preko Oliviera Girouda, a na 2:0 povisio je u završnici prvog dijela Kylian Mbappe iz kaznenog udarca. U drugom poluvremenu Ayman Mouelhi autogolom je postavio konačnih 3:0.

Grčka je stigla do važne pobjede protiv Irske od koje se sigurno očekivalo više. Irci su poraženi 2:1, ali na travnjaku su imali dosta problema, domaćin je bio bolji i zasluženo slavio.

Već u 15. minuti Anastasios Bakasetas doveo je Grke u vodstvo da bi izjednačio u 27. Nathan Collins. Početkom drugog dijela Georgios Masouras pogodio je za 2:1.

Makedonci su prokockali pobjedu u Skoplju protiv Ukrajine. Imali su na poluvremenu vodstvo 2:0 golovima Bardhija i Elmasa, igrali dobro, a onda su potpuno izgubili kontrolu.

Sredinom drugog dijela Zabarnji i Konoplja poravnavaju na 2:2, Musliu zarađuje drugi žuti karton, a Ukrajinci preko Cigankova u 83. minuti rade potpuni preokret.

Stefan Ristovski predvodio je Makedonce kao kapetan u ovom susretu.

U drugom susretu skupine Englezi su lako slavili na Malti s 4:0 u susretu koji je sudio Igor Pajač. Lagan posao za Englesku, a Pajač je dosudio dva kaznena udarca koja su realizirali Harry Kane i Callum Wilson. Jedan pogodak dodao je Trent Alexander-Arnold, a golijadu je autogolom započeo Ferdinando Apap.

Izrael je preokretom u posljednjih deset minuta stigao do svoje prve pobjede u ovim kvalifikacijama i ostavio Bjelorusiju i dalje bez bodova. Bjelorusi su u Budimpešti poveli golom Maxa Ebonga, ali u 85. minuti Shon Weissman poravnava, a u 92. minuti Oscar Gloukh postavlja konačnih 2:1.

Švicarska je slavila u Andori s 2:1 u susretu u kojem nije posebno briljirala. Povela je u prvih pola sata golovima Freulera i Amdounija da bi Andora sredinom drugog dijela smanjila preko Vieire i unijela malo nervoze u redove Švicaraca.

Kosovo i Rumunjska odigrali su u Prištini bez pogodaka.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, treće kolo:
Wales - Armenija 2:4
Danska - Sjeverna Irska 1:0
Gibraltar - Francuska 0:3
San Marino - Kazahstan 0:3
Latvija - Turska 2:3
Sjeverna Makedonija - Ukrajina 2:3
Grčka - Irska 2:1
Bjelorusija - Izrael 1:2
Kosovo - Rumunjska 0:0
Andora - Švicarska 1:2
Malta - Engleska 0:4

FOTO: EPA/TOMS KALNINS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!