Nogomet

Norvežani predvođeni Haalandom, Škoti McTominayom - tko će prevagnuti?

Petar Jenjić • subota, 17.06.2023.
Norvežani predvođeni Haalandom, Škoti McTominayom - tko će prevagnuti?
Foto: EPA

Pred nama je utakmica trećeg kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Norveška će u Oslu biti domaćin Škotskoj koja je u borbi za novo veliko natjecanje krenula stopostotnim učinkom...

U petak navečer krenula je nova runda kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a danas je pred nama i utakmica u skupini A gdje će Norveška biti domaćin Škotskoj u novoj borbi za bodove.

Igraj na Norveška - Škotska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Norveška se pokušava plasirati na prvo Europsko prvenstvo još od 2000. godine, ali za sada im ne ide onako kako su sigurno priželjkivali. Nakon glatkog poraza od 3:0 u gostima kod Španjolske, uslijedilo je razočarenje u gostima kod Gruzije protiv koje su uzeli tek bod - završilo je 1:1.

Tako već nakon dvije utakmice zaostaje pet bodova za današnjim protivnikom, ali na njihovu sreću i samo dva za Furijom. Ono što im ne ide u prilog svakako je činjenica da u zadnjih sedam utakmica nisu uspjeli sačuvati čistu mrežu, ali su u kvalifikacijama za prošli Euro zabijali na svakom domaćem susretu.

Norvežani se nisu uspjeli plasirati ni u najviši rang Lige nacija, unatoč odličnoj formi i šest postignutih pogodaka Erlinga Haalanda, a u zadnjih šest utakmica u svim natjecanjima upisali su tek jednu pobjedu. Kada će doći do nove, ostaje pitanje, ali upravo su Škoti izvrsna prilika da se taj negativan niz prekine.

S druge strane, nakon plasmana na prošli Euro, momčad Stevea Clarkea na dobrom je putu za još jedan. Izvrsni Scott McTominay za sada je prvo ime svoje reprezentacije, a nakon dva pogotka u prvom kolu protiv Cipra, igrač Manchester Uniteda ponovio je isti učinak protiv Španjolske na Hampden Parku za velika, ali zaista velika tri boda.

Ako se plasiraju, Škotima će to biti tek drugi puta u povijesti da su uspjeli otići na dvije uzastopne završnice. Uoči današnjeg dvoboja u prilog im ne ide podatak da su prošle godine u gostima dobili tek jednu od pet utakmica. Clarke i društvo puni vjere gledaju na nastavak kvalifikacija, a negativni nizovi tu su da se ruše.

Bit će im ovo prvi međusobni dvoboj nakon 2013. godine, a po pitanju zdravstvenog biltena, puno zadovoljniji može biti Stale Solbakken koji ima gotovo pa idealnu situaciju po tom pitanju.

Što su rekli

Stale Solbakken, izbornik Norveške: "Ova je utakmica ključnija nama, nego Škotskoj, ali bez obzira na sve, prije nego je skupina počela, ovo bi nam uvijek bila ključna utakmica. Škoti su imali sjajan start. Mislim da smo mi odigrali dvije dobre utakmice, ali ono što nas je malo "poremetilo", iako imamo samo jedan bod, jest to što su oni dobili Španjolsku."

Jack Hendry, igrač Škotske: "Puno je ljudi pokušalo zaustaviti Haalanda ove sezone pa nisu uspjeli. On je sjajan igrač sa sjajnom statistikom, ali gledamo na cijelu njihovu momčad i pokušavamo raditi s tim. Dat ćemo sve od sebe i ako budem igrao, jako se veselim testirati sebe protiv najboljeg na svijetu. U prve dvije utakmice koncentrirali smo se na sebe i ako tako nastavimo, to nas može održati u dobroj poziciji."

Mjesto, vrijeme, suci

Ullevaal stadion, Oslo, 18:00

Sudac: Matej Jug (Slovenija)

Nedostaju

Norveška: Pedersen pod upitnikom

Škotska: Gordon, Ralston, Adams, Hanley (ozljede)

Zadnji susret

Posljednja međusobna utakmica datira još iz 2013. godine kada je u prijateljskom dvoboju do gostujuće pobjede stigla Škotska. Pogodak vrijedan pobjede zabio je Scott Brown.

Prognoza

Škoti igraju jako dobro u obrani u posljednje vrijeme, ali teško je očekivati da će baš potpuno uspjeti zadržati najbolje norveške napadače. Međutim, ipak vjerujemo da će danas doći do pobjede.

FOTO: EPA/Robert Perry

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!