Nogomet

Dan D - Vatreno iskrcavanje, furiozni navijači, pohod na Ligu nacija

Petar Jenjić • nedjelja, 18.06.2023.
Dan D - Vatreno iskrcavanje, furiozni navijači, pohod na Ligu nacija
Foto: Daniel Kasap/HINA

Finale Lige nacija, utakmica Hrvatske i Španjolske. Sve staje u posljednjih 90 (120) minuta u kojima Vatreni mogu doći do prvog velikog trofeja u svojoj povijesti...

Pred nama je Dan D - broj 2. Nakon velikog finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, hrvatska nogometna reprezentacija večeras će igrati za trofej u Ligi nacija - svoj prvi u povijesti. Ulog je velik, dobitak je velik, a je li gubitak poraz u finalu natjecanja u jakoj konkurenciji. Ispočetka vjerojatno jest, ali nakon nekog vremena, kad se sve slegne, možda i ne toliko.

Igraj na Hrvatska - Španjolska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Izabranici Zlatka Dalića, nakon osvajanja nove medalje na Svjetskom prvenstvu, započeli su kvalifikacije za Europsko prvenstvo utakmicama protiv Walesa i Turske. Pobjeda na Poljudu ispuštena je u zadnjim trenucima, a sve je popravljeno gostovanjem u Bursi gdje su Vatreni odoljeli početnim napadima protivnika i jednom odličnom utakmicom stigli do punog plijena.

Vatreni su igrali u skupini A Lige nacija. Nije krenulo dobro, upisan je poraz od Austrije od 3:0, ali uslijedio je niz od pet utakmica bez poraza, uz četiri uzastopne pobjede za kraj. Nakon uvodne izgubljene utakmice primljena su samo dva gola, a konačan zbroj nakon šest kola iznosio je 13 bodova, što je bilo dovoljno za prvo mjesto ispred Francuske, Danske i Austrije.

Iz dobro znanih razloga u kadru Hrvatske nema Marka Livaje, kao ni Joška Gvardiola koji će ipak morati preskočiti turnir zbog ozljede. Izdvojimo i to da Ivan Perišić ima priliku s još jednim golom prestići Marija Mandžukića na drugom mjestu vječne ljestvice strijelaca za reprezentaciju.

Bez drame u polufinalu nije moglo, ali Hrvatska je još jednom iz nje izašla kao pobjednik. Reprezentacija s karakterom slavila je nakon velike borbe s 4:2 protiv domaćina koji se u Rotterdamu nije osjećao kao domaćin. Nizozemska 23 godine nije izgubila na ovom travnjaku, bilo je napokon i vrijeme.

Dalić je izveo sastav koji se otprilike i nazirao, a bilo je tek pitanje hoće li u posljednjoj liniji krenuti Domagoj Vida ili Martin Erlić. Vida je dobio prednost i startao uz Josipa Šutala. Svoj su posao odradili vrlo dobro, a vrlo vjerojatno će isto tako i večeras.

Teško je očekivati da će izbornik nešto mijenjati u odnosu na polufinale. U vrhu napada ponovno bismo mogli gledati Andreja Kramarića, a u drugom poluvremenu pravog jokera s klupe Brunu Petkovića. A možda nas i iznenadi, iako se to baš nije toliko često događalo.

Podsjetimo, Španjolci su nakon Svjetskog prvenstva, nezadovoljni plasmanom, pozdravili se s Luisom Enriqueom i postavili novog izbornika. Novo lice na klupi Furije je Luis de la Fuente koji je radio u mlađim kategorijama reprezentacije, a u prve dvije utakmice uspio je upisati pobjedu protiv Norveške i poraz od Škotske.

Ova završnica mu je pravi test da se pokaže je li stvarno pravo lice za voditi Furiju. S druge strane sada već prekaljeni Zlatko Dalić nema nikakvu potrebu popraviti raspoloženje naciji nakon propuštenog na Svjetskom prvenstvu, svjestan da je već odavno upisan zlatnim slovima u hrvatski nogomet.

Svi željno iščekujemo prvi sučev zvižduk, a u slučaju povoljnog rezultata i onaj posljednji. Koliko god govorili da je plasman u finale veli uspjeh (ma što velik - ogroman), trofej najboljeg bio bi kruna ove generacije koja oduševljava sportski svijet posljednjih godina.

Gledajući oba polufinalna dvoboja, možemo reći da će na tribinama De Kuipa biti dominantni navijači u bijelo-crvenim dresovima koji će, vjerujemo ponovno stvoriti sjajnu atmosferu.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Pratili smo zadnje tri utakmice s novim izbornikom. Ništa se nije promijenilo, klasika, posjed, kvaliteta, brzi igrači. Uvijek teže igri, pasu i nadigravanju. Imamo iskustvo iz Kopenhagena kada smo izgubili od Španjolske u produžecima. Tehnički su kvalitetni, pokušavaju napraviti igru preko bokova, u napadu je jako opasan Morata, sve smo to već vidjeli. Ako budemo na razini na kakvoj smo u zadnjih deset dana, vjerujem da se možemo nositi sa Španjolskom koja je vrhunska."

Luis de la Fuente, izbornik Španjolske: "Očekujem da će biti izjednačena utakmica, moguće je da imamo neke prednosti, međutim, postoje stvari koje moramo i doraditi. Obje reprezentacije imaju svoje prednosti, a vi morate pronaći slabije strane. Moja je ekipa u najboljoj mogućoj formi, spremni su i fizički i mentalno. Naravno, trenirali smo i penale, vježbali smo različite scenarije."

Mjesto, vrijeme, suci

De Kuip, Rotterdam, 20:45

Suci: Felix Zwayer, Stefan Lupp, Marco Achmüller (svi Njemačka); 4. sudac: Ivan Kružliak (Slovačka); VAR Marco Fritz, Sven Jablonski (oba Njemačka)

Nedostaju

Hrvatska: Gvardiol, Livaja

Španjolska: Pedri, Rodrigo Moreno pod upitnikom

Zadnji susret

Bila je to ona nevjerojatna osmina finala Europskog prvenstva u kojoj je Španjolska do 85. minute imala vodstvo od 3:1, no Hrvatska je golovima Mislava Oršića i Marija Pašalića poravnala i izborila produžetak. Ipak, u dodatnih 30 minuta Furija je uspjela dvama golovima doći do pobjede.

Prognoza

Ništa osim pobjede Hrvatske ne možemo, a ni ne želimo prognozirati. Nadamo se da će u svom drugom velikom finalu večeras doći do pobjede.

FOTO: HINA/ Daniel KASAP

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!