Liga nacija 2022., Final Four, Finale, 18.06.2023, 20:45 h, De Kuip, Rotterdam
Suci: Felix Zwayer, Stefan Lupp, Marco Achmüller; 4. sudac: Ivan Kružliak; VAR Marco Fritz, Sven Jablonski
Hrvatska
Hrvatska
4:5(0:0, 0:0, 0:0 pp, 4:5 pen) Španjolska
Španjolska

Hrvatska ostala na milimetar do raja: Španjolska slavila u raspucavanju s 11 metara

Branimir Korać • nedjelja, 18.06.2023.
Hrvatska ostala na milimetar do raja: Španjolska slavila u raspucavanju s 11 metara
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela osvojiti trofej pobjednika Lige nacija. Nakon teške bitke sa Španjolskom u finalnom dvoboju, poražena je nakon izvođenja jedanaesteraca. Majer i Petković nisu prevarili Unaija Simona i Španjolska je u konačnici uzela trofej...

Španjolska
Hrvatska
Španjolska
22
(do 111')
15
(do 62')
16
(do 78')
Pričuvni igrači
 
 
Trener
Zlatko Dalić
23
Unai Simon
22
Jesús Navas
(do 97')
3
Robin Le Normand
(do 78')
14
Aymeric Laporte
18
Jordi Alba
16
Rodri
8
Fabián Ruiz
(do 78')
10
Marco Asensio
9
Gavi
(do 87')
15
Yeremy Pino
(do 67')
7
Álvaro Morata
(do 67')
Pričuvni igrači
12
Ansu Fati
67'
20
Joselu
67'
13
Mikel Merino
78'
4
Nacho
78'
21
Dani Olmo
87'
2
Dani Carvajal
97'
Trener
Luis de la Fuente

Malo je nedostajalo, Hrvatska je ostala bez trofeja nakon što je Španjolska bolje izvodila jedanaesterce. Vodila se žestoka bitka kroz 120 minuta, ali pogodaka nije bilo da bi Španjolci u raspucavanju s 11 metara pucali izvrsno i uzeli trofej.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kao što se i najavljivalo, hrvatski navijači "okupirali" su tribine De Kuipa i pružali još od zagrijavanja veliku podršku hrvatskim igračima.

Španjolci su ipak prekvalitetni i preiskusni da bi to utjecalo na njih te su u početku nekako bili mirniji na lopti. Osjetila se velika želja, ali i mala nervoza kod Hrvatske pa je tako rano Dominik Livaković iskazao nesigurnost, ispala mu je lopta što je moglo stvoriti velike probleme, ali Morata nije dobro reagirao.

U 12. minuti Gavi uzeo loptu pre hrvatskim kaznenim prostorom i vrlo opasno pucao prema donjem kutu, srećom malo neprecizno.

Nakon tih neugodnosti u prvih 15 minuta, Hrvatska se probudila i zaigrala bolje te počela i ona stvarati opasnosti na drugoj strani.

Tako je Kramarić na sredini prvog dijela pobjegao i ušao s loptom u 16 metara, ali u posljednji trenutak Laporte je odlično reagirao i izbio loptu.

Prvu ozbiljniju intervenciju Unai Simon imao je nakon pola sata igre kada je Ivan Perišić opasno pucao glavom prema donjem kutu, a do kraja prvog dijela imao je Perišić još jedan pokušaj glavom, no i to je obranio Simon.

S druge strane Španjolci su završili prvo poluvrijeme bez ijednog udarca u okvir gola, nešto što im se jako rijetko događa.

U drugom dijelu Hrvatska je još jednom zaprijetila preko Perišića koji je ovaj put centrirao s lijeve strane, u sredini je bio Pašalić za nijansu prekratak, lopta je došla do Juranovića koji je pucao dosta neprecizno.

Španjolci nisu ostali dužni, iskoristili su lošu postavljenost Hrvatske u fazi obrane, probio je Alba lijevu stranu i ubacio za Asensija koji glavom puca preko gola.

Prije nego je izašao iz igre, još jednom je zaprijetio Pašalić, bilo je to razdoblje dobre igre Hrvatske koja je stvarala dosta problema Španjolskoj.

Međutim uspjeli su se Španjolci podići i sve više prijetiti, opasno je izvana potegnuo Rodri, prijetio je ponovno i Asensio, ali sve su to bile situacije u kojima nije bilo ugodno, ali nisu bile čiste prilike.

U 85. minuti Španjolska je imala meč loptu i najbolju priliku na susretu, ali spašava Perišić. Ansu Fati je pucao s 8-9 metara, a Perišić obranio na gol liniji i desetak minuta kasnije okončan je regularni dio te se otišlo u produžetke.

U prvom produžetku Hrvatska je imala dvije prijetnje, jako dobru asistenciju Kovačića za Majera koji se sjurio prema golu, ali uhvatio ga je Nacho te pokušaj Brozovića na kraju iz okreta. S druge strane Španjolska je zaprijetila preko Olma koji je pucao preko gola.

U drugom produžetku Španjolska je izgledala svježije, agresivnije i opasnije, ali nije uspjela doći do pogotka i odluka je pala s 11 metara.

Lovro Majer bio je prvi koji nije pogodio, ali meč loptu za Španjolsku nije iskoristio Aymeric Laporte. Zatim nije zabio niti Bruno Petković, a s druge strane je Dani Carvajal i Španjolska je odnijela pobjedu.

Hrvatska nije uspjela, upisala je poraz na najgori mogući način. Španjolska je uzela trofej uz uistinu sjajno izvođenje jedanaesteraca.

Liga nacija, finale:
Hrvatska - Španjolska 4:5 jedanaesterci (0:0)

FOTO: HINA/ Daniel KASAP

Liga nacija 2022., Final Four

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!