Ostali sportovi

Hrvatska broncom zaključila Zlatnu ligu: 'Igrali smo kao pravi tim, borili se do maksimuma'

Sportnet, Krešimir Milić • nedjelja, 25.06.2023.
Hrvatska broncom zaključila Zlatnu ligu: 'Igrali smo kao pravi tim, borili se do maksimuma'

Ponovno su hrvatski odbojkaši osvojili broncu na ovom natjecanju. Bila je to posljednja utakmica Tsimafeja Zhukouskog u dresu hrvatske reprezentacije…

Utakmice za treće mjesto uvijek su nekako posebne jer se sastaju takmaci koji su dan ranije izgubili susret za finale, pa je uvijek pomalo pitanje motivacije i svježine u borbi za broncu. No, hrvatski odbojkaši nisu imali problema s motivacijom protiv Čeha u susretu za treće mjesto u Zlatnoj europskoj ligi. Željeli su potvrditi lanjsku broncu, izborenu tada u susretu s Ukrajinom. Česi, lanjski pobjednici ovog najelitnijeg europskog natjecanja, morali su priznati poraz boljoj momčadi Hrvatske. Maksimalnih 3:0 za 86 minuta igre.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Jako sam sretan ovim rezultatom. Igrali smo kao pravi tim, borili se do maksimuma. Posebno sam sretan zbog mlađih igrača koji su po prvi put igrali za medalju i osvojili je. Jako sam sretan i zbog našeg Tsimafeja Zhukouskog kojem je ovo bila posljednja utakmica u dresu reprezentacije. Mnogo je razloga za sreću, drugu godinu zaredom smo osvojili broncu na ovom natjecanju i to je velika stvar. Sada nam slijedi zasluženi odmor, a potom pripreme za Europsko prvenstvo", istaknuo je izbornik hrvatske muške odbojkaške reprezentacije Cedric Enard.

Od prvog seta Hrvati su dominirali u bloku, koji im je davao sigurnost te na servisu. Negdje polovicom prvog seta Hrvatska se odvojila na +3 (11:8) i praktički to držala do kraja. U finiš seta ušli su s prednošću od 24:20, mali pad koncentracije doveo je set u laganu neizvjesnost (24:23), no tada trojni blok radi posljednji poen za 25:23.

Drugi set vrlo sličan, po igri ali i statistici, poveli su naši s 8:5 i 13:10, potom otišli na 23:17 i završili sa 25:18. Do tada već uz 8 poena iz bloka, prema 2 Čeha te 2 as servisa, dok su u tom segmentu suparnici još imali nulu.

Postava Zhukouski-Đirlić, Šestan-Marelić, Nikačević-Mihalj, uz libera Pervana, mljela je suparnika i nadalje, povevši i u trećem setu 8:5, nakon sjajnog as servisa Marelića. Česi, svjesni da im je ovaj set posljednja prilika da ostanu i igri pokušavaju svim silama držati rezultatski priključak s našim igračima, pa kod 13:12 za njih hrvatski izbornik Enard traži minutu odmora ne bi li ponovno njegova momčad uspostavila ravnotežu na terenu. Poveli su Česi s 14:12, Hrvati serijom 3-0 ponovno otišli u pozitivu, na 15:14, a suparnici na time out. Ta kratka epizoda samo je 'razljutila' naše, pa su poveli sa 17:14 i 19:15, kada češka klupa ponovno spas traži u minuti odmora. Ni to im nije pomoglo. Razigrana, lepršava Hrvatska ide jako do kraja seta, do konačnih 25:20 za glatku pobjedu od 3:0.

Na kraju je i statistika pokazala dominaciju Hrvatske, as servis 3:0 i blok 11-6, uz naših 16 a čeških 21 pogrešku. Petar Đirlić kapetanski je vodio momčad uprihodivši 15 poena, a njemu odmah uz bok Marino Marelić s 14, Filip Šestan s 11 i Kruno Nikačević s 10 poena (Mihalj i Zhukouski po 2), što dovoljno govori o razovrsnosti našeg napada i selekciji dijeljenja lopti organizatora igre Tsimafeia Zhukouskog.

"Donijeli smo maksimalnu pobjedu od 3:0 u Višnjik i domaćoj publici priuštili jednu dobru utakmicu. Iskoristili smo mali umor od Čeha te smo nametnuli pozitivan ritam, držali prednost do kraja. Odigrali smo jednu zrelu utakmicu i jako smo sretni uspjehom na ovom natjecanju. Sada ćemo malo odmoriti, nakon toga nam slijede pripreme za Europsko prvenstvo i prva utakmica već 30. kolovoza", zaključio je reprezentativac Marino Marelić dok je njegov suigrač Tsimafei Zhukouski koji se ovom utakmicom oprostio od reprezentacije zaključio.

"Ova medalja kod kuće mi je najljepši oproštaj od reprezentacije. Momcima dalje želim sreću i zahvaljujem se svima na svemu."

Hrvatska reprezentacija: Tsimafei Zhukouski, Ante Kulušić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak-Vidaković, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Đirlić, Hrvoje Pervan, Marino Marelić, Ivan Mihalj, Petar Višić, Ivan Zeljković, Gabrijel Cvanciger. Izbornik reprezentacije je Cedric Enard.

Foto: Pixsell

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!