Košarka

Pet utakmica, pet pobjeda: U-20 reprezentacija sprema se za Europsko prvenstvo

Sportnet, Petar Jenjić • ponedjeljak, 26.06.2023.
Pet utakmica, pet pobjeda: U-20 reprezentacija sprema se za Europsko prvenstvo

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina upisala je novu pobjedu na pripremama uoči nastupa na Europskom prvenstvu. Mladi košarkaši slavili su protiv Belgije zahvljujući odličnom drugom poluvremenu...

U drugoj utakmici pripremnog turnira u Lisabonu U-20 košarkaška reprezentacija Hrvatske je pobijedila Belgiju 89:71. Igrači Jeronima Šarina tako su upisali petu pobjedu u nizu, a ranije su bili bolji od Češke, Crne Gore i Kanade na Baldekinu te na ovom okupljanju mladih reprezentacija od domaćima Portugala 81:68.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U izjednačenom prvom poluvremenu niti jedna momčad nije imala prednost veću od sedam poena. Hrvatska je povela 8:3, Belgijanci uzvratili i otišli na 17:22, da bi u završnici prve četvrtine serijom 6:0 Hrvati došli do minimalne prednosti 23:22.

U drugoj dionici Belgija je dva puta prijetila bijegom na dvoznamenkastu prednost (23:30, 28:35). Hrvatska je to spriječila, čak stigla i do vodstva 40:39, ali u samoj završnici četvrtine prepustila prednost protivniku (40:44).

Rezultatska neizvjesnost obilježila je i treću četvrtinu u kojoj su se vidjele naznake preuzimanja kontrole utakmice u ruke Šarinovih igrača. Minutu i 20 sekundi prije kraja ove dionice Hrvatska ima +7 (62:55), ali Belgijanci se još uvijek ne predaju pa se u završnih deset minuta ulazi rezultatom 62:58.

Držali su se protivnici nekako do rezultata 65:60 kada kreće hrvatski uragan i serija od 22:3 kojom leti do 87:63. Belgija je tek uspjela donekle ublažiti poraz do konačnih 89:71.

Andrej Matić je zabio 16 poena uz tri skoka, tri asistencije i četiri osvojene lopte, Zvonimir Ivišić je postigao 15 poena uz devet skokova, Duje Brala je uz 15 poena imao šest asistencija, Luka Skorić se nadovezao s 13 poena i dvije asistencije.

"Pet utakmica, pet pobjeda, to je nešto čemu se možda nismo ni nadali. Pobjednički mentalitet se gradi iz utakmice u utakmicu, ovu smo dobili u drugom poluvremenu. Prvo nije bilo dobro, u drugom smo pokazali način kako trebamo igrati s puno agresivnosti i laganih poena. Želimo igrati tako, želimo da barem trećinu poena zabijemo iz kontranapada. Dečki će po povratku u Hrvatsku dobiti dva, tri dana slobodno, a onda kreću finalne pripreme za Europsko prvenstvo. Želimo napraviti dobar rezultat u Grčkoj", rekao je nakon pobjede trener Šarin.

U-20 reprezentacija vraća se u Hrvatsku, a već 29. lipnja pripreme za Europsko prvenstvo divizije A nastavlja u Sloveniji u kojoj će ostati do 4. srpnja te 2. i 3. srpnja odigrati dvije utakmice protiv domaćina

U četvrtak 6. srpnja mlada reprezentacija i stručni stožer kreću iz Zagreba u Heraklion, grad domaćin Europskog prvenstva koje će potrajati od 8. do 16. srpnja.

Hrvatska nastupa u skupini C, a protivnici će joj biti Poljska, Litva i domaćin Grčka.

AUTOR: HKS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!