Nogomet

Neiskusni Kostarikanci otvaraju Gold Cup protiv Paname

Petar Jenjić • ponedjeljak, 26.06.2023.
Neiskusni Kostarikanci otvaraju Gold Cup protiv Paname
Foto: EPA

Pred nama je utakmica prvog kola u skupini C Gold Cupa. Dvoboj će u Ford Lauderdaleu odigrati reprezentacije Kostarike i Paname, dvije momčadi koje su nedavno igrale i dvoboj u tamošnjoj inačici Lige nacija...

Odmah nakon završene sjevernoameričke inačice Lige nacija, reprezentacije iz tog dijela svijeta spremne su za nastup na Gold Cupu. U prvoj utakmici skupine C snage će u Ford Lauderdaleu odmjeriti reprezentacije koje se dobro poznaju - Kostarika i Panama.

Igraj na Kostarika - Panama na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon Svjetskog prvenstva i ispadanja u skupini, Kostarika je zaključila nastup u tamošnjoj Ligi nacija. Pobijedila je Maritnik s 2:1, nakon čega je uslijedio poraz upravo od današnjeg protivnika. U lipnju su Los Ticosi odigrali i dvije prijateljske utakmice (Gvatemala i Ekvador) i obje izgubili.

U svakoj od zadnjih sedam utakmica primili su barem jedan pogodak što u prijevodu znači drastičan pad forme u odnosu na prijašnji period. Kostarikanci su prošli skupinu na svakom Gold Cupu na kojem su igrali u ovom stoljeću, a prije dvije godine završili su svoj nastup u četvrtfinalu.

Četiri igrača u kadru momčadi Luisa Fernanda Suareza imaju više od 60 nastupa, ali osim toga, ovdje će se raditi o prilično neiskusnoj reprezentaciji, s obzirom na to da čak 16 igrača imao samo deset ili manje nastupa za nacionalnu vrstu.

S druge strane, Panama je u obje utakmice u skupini Lige nacija bila bolja od Kostarikanaca, a skupinu je zaključila s deset bodova iz četiri utakmice, uz gol razliku 8:0. Na završnom turniru u polufinalu je poražena od Kanade rezultatom 2:0, a za treće mjesto od Meksika s minimalnih 1:0.

U kadru reprezentacije nalazi se sedam igrača s više od 70 nastupa, a svaki od 23 nogometaša ima barem jedan upisan nastup. U svakom slučaju, više iskustva od protivnika kojeg je porazila u pet od zadnjih sedam utakmica, pri čemu je i pet puta sačuvala netaknutu mrežu.

Dodajmo i to da su u njihovoj skupini C još Salvador i Martinik.

Što su rekli?

Suhander Zuniga, igrač Kostarike: "U Gold Cupu dužni smo odigrati dobro. Osobno nikada nisam ni sumnjao u ovu skupinu igrača, no ljudi imaju svoje kriterije. Mnogo stvari smo popravili i momčad je potpuno spremna za nastup na Gold Cupu. Uvijek ćemo biti tu da se borimo, u kvalifikacijama smo pokazalo što možemo. Možemo i moramo se natjecati."

Adalberto Carrasquilla, igrač Paname: "Kostarika je uvijek bila favorit protiv nas, to je vrlo komplicirana ekipa. Uprethodna dva dvoboja bili smo bolji, a ovaj će biti drugačiji i odlučit će detalji. Jedna smo od momčadi koja pretendira biti prva u skupini koja je jako teška. Na kraju krajeva, igramo s Kostarikom, momčadi sa Svjetskog prvenstva i znamo koju važnost nosi."

Mjesto, vrijeme, suci

Drv PNK Stadion, Fort Lauderdale, 02:30 po hrvatskom vremenu

Sudac: Drew Fischer (Kanada)

Forma

Kostarika:

Kostarika - Ekvador 1:3
Kostarika - Gvatemala 0:1
Kostarika - Panama 0:1
Martinik - Kostarika 1:2
Kostarika - Njemačka 2:4

Panama:

Panama - Meksiko 0:1
Panama - Kanada 0:2
Panama - Nikaragva 3:2
Kostarika - Panama 0:1
Argentina - Panama 2:0

Zadnji susret

Prije nepuna tri mjeseca Kostarika je u sklopu tamošnje Lige nacija bila domaćin Panami, a gosti su stigli do minimalne pobjede. Strijelac jedinog pogotka bio je Jose Fajardo Nelson.

Prognoza

U redovima Kostarike ima dosta novih lica, za razliku od Panamaca koji imaju dosta dobru kemiju među reprezentativcima. Kada na to nadodamo solidno obrambenu formu, vjerujemo da će noćas slaviti Panamci.

FOTO: EPA/Friedemann Vogel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!