Nogomet

Neočekivano četvrtfinale između Gruzije i Izraela dat će prvog polufinalistu Europskog prvenstva U-21

Branimir Korać • subota, 01.07.2023.
Neočekivano četvrtfinale između Gruzije i Izraela dat će prvog polufinalistu Europskog prvenstva U-21
Foto: EPA

Danas kreće četvrtfinale na Europskom prvenstvu do 21 godine, a u prvom četvrtfinalnom dvoboju sastaju se domaćin Gruzija i Izrael...

Gruzija i Izrael najugodnija su iznenađenja ovogodišnjeg Europskog prvenstva do 21 godine. I jedni i drugi izborili su prolaz u nokaut fazu ostavivši neka velika imena u poretku iza sebe.

Igraj na Gruzija - Izrael na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Gruzija je domaćin Europskog prvenstva i potajno se nadala velikom rezultatu. U tome je pomogla i ogromna podrška s tribina, utakmice gruzijske reprezentacije pratilo je svaki put više od 40 tisuća navijača i to je u konačnici puno pomoglo da se ostvari veliki rezultat.

Gruzija je u skupini imala redom protivnike koji tradicionalno dobro rade s mladima i uvijek su neugodni u mlađim uzrastima. Međutim niti Nizozemska, niti Belgija, niti Portugal nisu uspjeli upisati pobjedu protiv Gruzijaca. Portugalce su svladali s 2:0, s Belgijom remizirali 2:2, a s Nizozemskom 1:1.

U posljednjem kolu protiv Nizozemske domaćin je znao da mu je bod dovoljan za prolaz i do njega je i došao. Poveo je u završnici prvog dijela golom Zurika Davitašvilija da bi ekspresno izjednačio Kenneth Taylor. Nizozemcima bod nije ništa značio, napadali su i tražili pogodak, ali obrana domaćina je izdržala.

Ništa manje zvučnu skupinu imao je Izrael, ali i on je prošao dalje. U prva dva kola skupio je tek jedan bod, remizirao je protiv Njemačke 1:1 i izgubio od Engleske 2:0 te je pod svaku cijenu trebao pobjedu protiv Češke za prolaz dalje. Pobjedu je i ostvario i to golom Omrija Gandelmana u 82. minuti.

Iza Izraela ostali su veliko razočaranje Njemačka i Češka, a Izraelci kao drugi u skupini prošli su u četvrtfinale gdje će igrati protiv Gruzije.

Što su rekli

Zuriko Davitašvili, veznjak Gruzije: "Imali smo najtežu skupinu na Prvenstvu i malo tko je vjerovao da ćemo uspjeti proći dalje. Međutim, mi smo vjerovali od prvog dana. Sada moramo što prije zaboraviti ono što je bilo i pokušati doći do pobjede u polufinalu."

Guy Luzon, izbornik Izraela: "Gledao sam Gruziju, igraju s puno strasti i volje. Nitko nije vjerovao da će u grupi s Nizozemskom, Belgijom i Portugalom završiti na prvom mjestu, svaka im čast. Drago mi je što će na tribinama biti 50-60 tisuća ljudi, volio bih da ih može biti i 100 tisuća. Dat ćemo sve od sebe, a bolji će proći dalje."

Mjesto, vrijeme, suci

Tbilisi, Mikheil Meskhi Stadium, 18:00

Sudac: Espen Eskas (Norveška)

Nedostaju

Gruzija: -

Izrael: Roy Revivo (kartoni)

Prošli međusobni dvoboj

Ove dvije reprezentacije susrele su se prošle godine u prijateljskom dvoboju, a Izrael je odnio pobjedu 2:1 golovima Stava Lemkina i Mohameda Kanaana. Pogodak za Gruziju postigao je Nika Korkeli.

Prognoza

Gruzija je kao domaćin blagi favorit, imat će veliki broj navijača iza sebe, a Izrael je svakako protivnik koji je bio poželjan iz druge skupine.

FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!