Nogomet

Neporaženi Ukrajinci prijete neporaženim Francuzima, tko će do polufinala?

Petar Jenjić • nedjelja, 02.07.2023.
Neporaženi Ukrajinci prijete neporaženim Francuzima, tko će do polufinala?
Foto: Pixsell

U posljednjem četvrtfinalu Europskog prvenstva do 21 godine, gledat ćemo utakmicu između Francuske i Ukrajine. Povijest međusobnih dvoboja ide na stranu Francuza, ali nešto će se pitati i Ukrajince...

Nakon dvoboja Engleske i Portugala odigrat će se i posljednja utakmica četvrtfinala Europskog prvenstva do 21 godine. Snage će odmjeriti reprezentacije Francuske i Ukrajine.

Igraj na Francuska - Ukrajina U-21 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon dvije pobjede na startu prvenstva protiv Italije i Norveške, u posljednjem kolu samo je trebala izbjeći poraz od Švicarske da osigura prvo mjesto u skupini. Međutim, nije se time previše zamarala, a pobjeda od 4:1 dovoljno govori o omjeru snaga u spomenutoj skupini.

Francuzi su tako jedini uz Engleze kao stopostotni prošli u sljedeću fazu te ušli u deseto četvrtfinale u deset nastupa na ovom natjecanju. Između 1988. i 2019. godine uspješno su prošli šest četvrtfinalnih susreta, a taj je niz prekinula Nizozemska na prošlom prvenstvu. Ne računamo period od 2007. do 2017. godine kada nisu uopće igrali ovo prvenstvo.

S druge strane, Ukrajina je prvo uspješno apsolvirala Hrvatsku, a zatim i Rumunjsku bez primljenog pogotka, da bi u zadnjem susretu skupine remizirala sa Španjolcima 2:2, iako je dva puta imala po pogodak prednosti. Pokazali su jako dobru igru te će zasigurno večeras imati što za reći.

Do sada su u povijesti dva puta igrali u ovom uzrastu na Euri. U prvom nastupu 2006. godine stigli su sve do finala, da bi 2011. godine svoj nastup zaključili u grupnoj fazi. Protiv Francuza su odigrali osam utakmica i pobijedili samo jednom.

Ove dvije reprezentacije igrale su i u kvalifikacijama za ovo natjecanje. U prvoj utakmici Francuska je slavila uvjerljivo rezultatom 5:0, po jedan gol zabili su Arnaud Kalimuendo, Sofiane Diop i Amine Adli, dok je dva postigao Rayan Cherki.

Uzvratni dvoboj završio je golijadom, ali bez pobjednika, ukupno 3:3. Za Francuze su zabijali Matthis Abline, Khephren Thuram i Amine Gouiri, a za Ukrajince Vladislav Vanat i Artem Bondarenko, dok je autogol postigao Benoit Badiashile.

Što su rekli

Sylvain Ripoll, izbornik Francuske: "Vrlo smo smireni i usredotočeni, imamo velike ambicije, ali i puno respekta za našeg protivnika. Vidjeli smo da ima puno kvalitete kroz ovaj turnir, morat ćemo biti i ponizni, ali imamo kvalitetu koju ponovno želimo pokazati. Znamo ih jako dobro."

Ruslan Rotan, izbornik Ukrajine: "Imamo nekih problema s ozljedama, ali vidjet ćemo. Mudrik je trenirao s momčadi, s njim ćemo donijeti kasnu odluku, ali možda će igrati. Francuska je jedna od najjačih reprezentacija protiv koje možete igrati, svi ti igrači igraju u TOP ligama, što je rijetkost. Individualno su isto jako snažni, kao što smo vidjeli u kvalifikacijama, ali bit će izjednačena utakmica. Spremni smo se suočiti s njima."

Mjesto, vrijeme, suci

Cluj Arena, Cluj-Napoca, 21:00

Sudac: Joao Pinheiro (Portugal)

Nedostaju

Francuska: Olise, Kone (ozljede)

Ukrajina: Viunjik, Mudrik pod upitnikom

Zadnji susret

U kvalifikacijama za ovo natjecanje Ukrajina je kao domaćin u Istanbulu odigrala s francuskim vršnjacima 3:3. Francuzi su vodili s 0:1 i 1:3, ali nisu uspjeli uzeti puni plijen.

Prognoza

Ukrajina je pokazala puno u skupini, ali još više pokazali su Francuzi. S obzirom na povijest njihovih susreta, večeras očekujemo novu pobjedu Francuske, ali ne bi trebalo biti tako jednostavno.

FOTO: Eduard Vinatoru/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!