Nogomet

Meksiko deset godina nije izgubio od Kostarike, je li vrijeme za kraj niza?

Petar Jenjić • subota, 08.07.2023.
Meksiko deset godina nije izgubio od Kostarike, je li vrijeme za kraj niza?
Foto: EPA

Pred nama je četvrtfinale Gold Cupa u kojem će snage odmjeriti Meksiko i Kostarika. Potonja reprezentacija već deset godina nije svladala Meksikance, a novu priliku tražit će u noći sa subote na nedjelju po hrvatskom vremenu...

U knock-out fazu stiglo je i novo izdanje Gold Cupa, a večeras su na rasporedu utakmice četvrtfinala. Jedno od njih igrat će u Arlingtonu reprezentacije Meksika i Kostarike.

Igraj na Meksiko - Kostarika na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako su u posljednjoj utakmici skupine minimalno poraženi od Katara, Meksikanci neće previše žaliti za tim, s obzirom na to da su u prve dvije utakmice već upisali dvije pobjede, obje sasvim uvjerljive da na koncu ostanu na prvom mjestu ljestvice.

U prvoj utakmici svladali su Honduras s 4:0, a zatim i Haiti rezultatom 3:1. Tako su ponovno izborili završnu fazu ovog natjecanja, kao uostalom i na svakom prethodnom nastupu. Ranije spomenuti poraz od Katara značio je kraj niza od 16 utakmica bez poraza u grupnoj fazi Gold Cupa.

U ovoj inačici natjecanja, koja se igra od 1991. godine, osvojili su čak osam naslova, a posljednji prije četiri godine. Četvrtfinale nisu izgubili još od Kolumbije 2005. godine, a u četiri od pet četvrtfinalnih utakmica ostavili su protivnika bez postignutog pogotka. Definitivno možemo reći da ih ide jako dobro.

Ove dvije reprezentacije često se susreću, a posljednju pobjedu Kostarikanci su upisali prije deset godina kada su s 2:1 slavili u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Otada pa do danas su odigrali okruglih deset međusobnih utakmica.

S druge strane, Kostarikanci su se polako budili kako je turnir odmicao. Sve je krenulo porazom od Paname 2:1, nakon čega je uslijedio remi bez golova sa Salvadorom, a zatim u zadnjem kolu skupine prava golijada protiv Martinika i pobjeda od čak 6:4.

Tri puta osvajali su ovo natjecanje, ali u prvotnoj inačici kada se zvalo CONCACAF prvenstvo. Osvojili su prvi natjecanje 1963., zatim 1969. i ono u posljednjem izdanju 1989. godine. Bit će im ovo 13. uzastopno četvrtfinale, a zadnja dva su izgubili.

Što su rekli

Jaime Lozano, izbornik Meksika: "Kostarika je išla od slabijih prema boljim rezultatima, očekujem dvije momčadi koje će pokušati nametnuti svoju ideju igre. Mislim da nećemo vidjeti ekipe koje će lako predavati loptu protivniku, da će biti dobar dvoboj s dobrim nogometašima. Mi smo vrlo jasni po pitanju tko smo i koje su nam snage, kako grupno, tako i individualno. Morat ću na teren poslati 11 igrača koji nam mogu stvoriti prednost."

Luis Fernando Suarez, izbornik Kostarike: "Bez obzira na to tko trenirao Meksiko, oni su uvijek dinamični i agresivni kada izgube loptu. To je tehnički potkovana momčad i pobijediti ih zahtijevat će veliku pozornost jer se radi o reprezentaciji koja se uvijek ističe na ovim prostorima. Meksiko će uvijek imati dobru reprezentaciju. Bit će tu i uspona i padova, ali uvijek će imati pozornost usmjerenu na sebe."

Mjesto, vrijeme, suci

AT&T stadion, Arlington, 03:30 po hrvatskom vremenu

Sudac: Hector Said Martinez (Honduras)

Nedostaju

Meksiko - Katar 0:1
Haiti - Meksiko 1:3
Meksiko - Honduras 4:0
Panama - Meksiko 0:1
SAD - Meksiko 3:0

Kostarika - Martinik 6:4
Salvador - Kostarika 0:0
Kostarika - Panama 1:2
Kostarika - Ekvador 1:3
Kostarika - Gvatemala 0:1

Zadnji susret

Početkom prošle godine, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvu u Kataru, domaćin je bio Meksiko, a dvoboj u Mexico Cityju na stadionu Azteca završio je bez pogodaka.

Prognoza

Meksiko je kroz ovaj turnir ipak pokazao malo veću konstantu pa i u ovu utakmicu ulazi barem kao blagi favorit. Prognoziramo minimalnu pobjedu Meksikanaca, ali ne bi im trebalo biti nimalo lako.

FOTO: EPA/Ronald Wittek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!