Nogomet

Olimpija Ljubljana dočekuje latvijskog prvaka nakon odličnih priprema

Petar Jenjić • utorak, 11.07.2023.
Olimpija Ljubljana dočekuje latvijskog prvaka nakon odličnih priprema

U prvoj utakmici prvog pretkola Lige prvaka, Olimpija Ljubljana igrat će pred svojim navijačima protiv latvijskog prvaka Valmiere. Slovenska ekipa u susret ulazi nakon odlično odrađenog pripremnog perioda...

Večeras će na stadionu Stožice u Ljubljani od 20 sati svoju prvu utakmicu prvog pretkola odigrati i Olimpija koja će za protivnika imati latvijskog prvaka Valmieru.

Igraj na Olimpija Ljubljana - Valmiera na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Olimpija je pet puta igrala kvalifikacije za Ligu prvaka, ali nikada ranije nije uspjela proći dalje od drugog pretkola. Nova sezona pruža novu šansu, a Slovenci se nadaju da će je uspjeti iskoristiti na najbolji mogući način.

Trenera Alberta Rieru zamijenio je Joao Henriques koji će pokušati nadmašiti prošlu sezonu koju je momčad zaključila na prvom mjestu sa 73 osvojena boda iz 36 utakmica, šest bodova ispred prvog pratitelja. Još je ranije stvorila značajniju prednost pa joj tako nisu smetala niti tri poraza na kraju sezone.

Uoči ovog dvomeča odigrala je šest prijateljskih utakmica te pobijedila u njih pet, između ostalog i Hajduk pred svojim navijačima. Posljednja je stigla protiv Rudara i to vrlo uvjerljivo, rezultatom 4:1, a nije previše zaostajala ni pobjeda protiv Primorja od 4:2.

S druge strane, Valmiera je klub osnovan 1996. godine, a prošle sezone je po prvi puta u povijesti osvojila naslov prvaka Latvije. Sezonu je zaključila s 85 bodova iz 36 utakmica, četiri boda više od prvog pratitelja Rige.

Prethodne tri sezone završavali su četvrti, treći pa drugi te su jednom igrali pretkolo Europske lige i dva puta pretkolo Konferencijske lige. U sva tri navrata ispadali su na prvim preprekama, a bolji su bili redom: Lech Poznan, Suduva i Shkendija.

U ovoj sezoni latvijskog nogometa već su odigrana 22 kola, a trenutno je vodeća Riga s 55 bodova, dok je Valmiera na trećem mjestu s čak 21 osvojenim bodom manje. Uoči puta u Ljubljanu s visokih 6:0 bili su bolji od Tukumsa 2000.

Što su rekli:

Joao Henriques, trener Olimpije: "Koncentracija pred europsku utakmicu je na vrhuncu, svjesni smo da je ovo izuzetno važna utakmica. Šest pripremnih susreta pomoglo nam je da dobijemo odgovore koje smo željeli, ali sada svoje pravo lice moramo pokazati i u službenoj utakmici. Želimo stalno napredovati, ali Valmiera svakako prednjači što se tiče svega. Njihovo državno prvenstvo je u punom jeku, već su odigrali 22 kola. Pripremit ćemo se najbolje što možemo."

Jurgis Kalns, trener Valmiere: "Protivnik je taktički jako pametan u napadu, voli igrati kombinatoran nogomet. Puno rotiraju, mijenjaju pozicije i vole imati loptu u posjedu, međutim, njihova igra nije previše brza. Olimpija pokušava dominirati i visoko pritiskati, kao da su favoriti. Nadaju se da će moći igrati svoj nogomet, imaju visoke ambicije, a naš je zadatak u prvoj utakmici ih pokušati utišati."

Mjesto, vrijeme, suci:

Stadion Stožice, Ljubljana, 20 sati

Sudac: Andrei Chiuvulete (Rumunjska)

Forma

Rudar - Olimpija Ljubljana 1:4
Primorje - Olimpija Ljubljana 2:4
Olimpija Ljubljana - Hajduk 1:0
Slovan Bratislava - Olimpija Ljubljana 2:1
TWL Elektra - Olimpija Ljubljana 0:4

Valmiera - Tukums 2000 6:0
Auda - Valmiera 0:0
Valmiera - FK Liepaja 1:1
RFS - Valmiera 3:0
Valmiera - Riga FC 1:0

Zadnji susret:

Ove se dvije momčadi nikada ranije nisu susrele, bilo u prijateljskoj, bilo u natjecateljskoj utakmici.

Prognoza:

Olimpija u današnji susret ulazi na krilima osvojenog naslova prvaka i dobro odrađenih priprema. Iako su Latvijci u natjecateljskom ritmu, smatramo da bi sve osim pobjede domaćina ipak bilo iznenađenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!