Vodeni sportovi

Hrvatska protiv Crne Gore traži put do četvrtfinala

Petar Jenjić • nedjelja, 23.07.2023.
Hrvatska protiv Crne Gore traži put do četvrtfinala
Foto: EPA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas igra utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva. Protivnik će biti Crna Gora koja je skupinu zaključila s jednom pobjedom i dva poraza...

Pred nama je početak eliminacijskog dijela Svjetskog prvenstva u vaterpolu, a danas su na rasporedu četiri utakmice osmine finala. Među njima će, u bazen u Fukuoki, i hrvatska reprezentacija koja igra protiv Crne Gore.

Igraj na Hrvatska - Crna Gora na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Utakmica na ispadanje donosi svoje, poraženi se opraštaju od borbe za najbolje pozicije, za medalje, dok će pobjednik igrati u četvrtfinalu protiv reprezentacije Grčke koja je svoje mjesto u toj fazi izborila izravnim plasmanom nakon osvajanja skupine.

Hrvatski cilj i više je nego jasan. Ne samo da Barakude žele proći u četvrtfinale, već i do samog finala, do borbe za zlatnu medalju, s obzirom na to da samo finalisti već sada mogu osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Ulog je velik, ali vjerujemo da naši vaterpolisti ga mogu ostvariti.

Protiv Crne Gore poznajemo se itekako dobro, a kroz čitavu povijest odigrali smo 42 međusobne utakmice. Hrvatska je slavila u 28 navrata, tri su utakmice završile remije, a Crnogorci su slavili u 11 utakmica. Na Svjetskim prvenstvima, u tri odigrane utakmice, Barakude su slavile u sve tri s gol razlikom 30:15.

Hrvatska je natjecanje otvorila laganom pobjedom protiv Argentine, nakon čega je uslijedio veliki derbi protiv Mađarske koji je otišao na stranu protivnika. U zadnjoj utakmici skupine pao je domaćin Japan, gotovo bez većih poteškoća.

S druge strane, Crnogorci su natjecanje otvorili visokom pobjedom protiv Južnoafričke Republike, ali su nakon toga uslijedila i dva poraza protiv kudikamo jačih protivnika. Prvo je slavila Španjolska, a zatim i Srbija koja je bila bolja nakon raspucavanja jer je regularni dio završio bez pobjednika.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Što su rekli

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "Znam njihove igrače i izbornika. Jasan mi je njihov sustav, njihov način razmišljanja te je sasvim jasno da će protiv Crnogoraca biti jako teško. Oni su vrh svjetskog vaterpola, uvijek su među osam, makar treba priznati da im u posljednje vrijeme izmiču medalje. Dinamična su i mlada momčad te se kod njih točno sve zna, tko što radi. Kompaktni su i imaju ritam, a ono što mi ne smijemo jest upasti u taj njihov ritam"

Konstantin Averka, reprezentativac Crne Gore: "Očekujemo jaku utakmicu, nama je sada svaka kao finale. Reprezentacija Hrvatske je europski prvak, spremamo se dati svoj maksimum. Protiv Srbije smo dali sve od sebe, bio je težak susret, ali to je iza nas, danas je novi dan."

Mjesto, vrijeme

Fukuoka, Japan, 10:00

Forma

Hrvatska - Japan 17:12
Hrvatska - Mađarska 10:12
Argentina - Hrvatska 5:24
Mađarska - Hrvatska 13:10
Hrvatska - Japan 14:8

Srbija - Crna Gora 17:15 (nakon penala)
Španjolska - Crna Gora 11:7
Crna Gora - JAR 35:10
Crna Gora - Grčka 8:7
Crna Gora - Australija 12:11

Zadnji susret

Posljednju međusobnu utakmicu odigrali su krajem prošle godine. Bio je to prijateljski dvoboj, a Hrvatska je slavila sa 12:10.

Prognoza

S obzirom na to da igra hrvatska reprezentacija, teško je biti potpuno objektivan, no u ovom bismo slučaju i bez toga mogli reći da su Barakude danas barem blagi favoriti i sve osim njihove pobjede bilo bi iznenađenje.

FOTO: EPA/Franck Robichon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!