Košarka

KK Zadar će odigrati prijateljsku utakmicu protiv BYU-a: 'Krešini tragovi i dalje su prisutni'

Sportnet, Petar Jenjić • ponedjeljak, 14.08.2023.
KK Zadar će odigrati prijateljsku utakmicu protiv BYU-a: 'Krešini tragovi i dalje su prisutni'
Foto: FaH

KK Zadar održao je press konferenciju na kojoj je najavljena prijateljska utakmica protiv sveučilišta Brigham Young, na kojem je boravio Krešimir Ćosić. Susret će se igrati 23. kolovoza...

Brigham Young University i KK Zadar, momčadi koje su obilježile život i karijeru jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena Krešimira Ćosića, odigrat će u srijedu 23. kolovoza na Višnjiku, u dvorani koja nosi njegovo ime, prijateljsku utakmicu kojom će još jednom oživjeti sjećanje na ovog velikog košarkaša i čovjeka.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Utakmicu su u press dvorani na Višnjiku danas najavili veliki Krešini prijatelji i suradnici Vlado Vanjak i Mišo Ostarčević, njegova kći Ana Ćosić Pajurin te uime KK Zadar trener Danijel Jusup, sportski direktor Denis Pleslić i kapetan Marko Ramljak.

BYU sljedeće sezone igra u najboljoj sveučilišnoj diviziji koja ima 14 momčadi, a u zadnjih 25 godina konstantno se nalazi u američkom vrhu. Pitanje je bi li sveučilište ikada stiglo na tu razinu da nije bilo Kreše, koji je zaigrao istovremeno s otvaranjem nove dvorane te je te godine kao prvi stranac izabran u najbolju momčad All-Americans. U svojoj europskoj turneji željeli su posjetiti Zadar, a kako se uskoro vraćaju u SAD, KK Zadar je pristao na odigravanje utakmice u kolovozu, kada inače provodi bazične pripreme.

"Zahvaljujem treneru Jusupu koji nam je izašao ususret pristajući na igranje u ovom terminu. Vjerujem da će njihov dolazak i činjenica da žele obići dvoranu, njegov spomenik, koš, biti jedan dobitak za grad", istaknuo je Vanjak.

Krešina kći Ana rekla je kako njegovo ime i danas otvara vrata svim Hrvatima u Utahu, što znači da njegova legenda živi i prenosi se generacijama. U Zadru će posjetiti i košarkaški kamp Krešimir Ćosić, kako bi vidjeli kako se trenira s djecom, obići će dvoranu i gradske znamenitosti, upoznati se s gradom u kojem je ponikao. Nekoliko detalja iznio je i Ostarčević, koji je krenuo Krešinim stopama i igrao na istom sveučilištu.

"U Provu Krešino ime znači jednako što i u Zadru, njegovi tragovi i dalje su prisutni te su sa sveučilišta Brigham Young imali veliku želju posjetiti Zadar. Zbog strogih propisa oni prije početka svoje sezone 15. studenoga smiju odigrati samo 6-7 utakmica, željeli su jedan dio tog bonusa odraditi ovdje", rekao je Ostarčević.

S Krešom ili njegovom ostavštinom susreli su se predstavnici KK Zadar na konferenciji: Pleslić kao mladi igrač u kampovima mladih reprezentacija bivše države, Jusup kao suradnik kluba kojeg je Krešo prvi zaposlio, a čak je i Ramljak istaknuo poveznicu koja je nastala dugo nakon njegove smrti.

"Kad sam stjecajem okolnosti došao kod brata 2011. godine, dok je on igrao za Borik, dobili smo priliku iznajmiti stan u kojemu je Krešo živio u Velebitskoj ulici. Ne samo to, ja sam u svim klubovima, osim u Zadru gdje je umirovljen, nosio broj 11, i to zbog oca, koji je taj broj nosio. Ali kako je moj otac zapravo nosio taj broj po uzoru na Krešu, ispada da i ja, kad mogu, nosim njegov broj", otkrio je Ramljak.

Trener Jusup dugo je surađivao s Krešom. Od svih savjeta i znanja koja je od njega dobio, istaknuo je, najvažniji je bio ljudski odnos prema igračima i suradnicima.

"Moja misija je da se taj Krešin altruizam vidi na momčadi kada je u dvorani, autobusu, hotelu, gdje god se nalazimo. Želim da ovi mladi ljudi nauče kroz košarku kako trebaju pomoći drugome, dodati mu ako je u boljoj poziciji. Mislim da je njegov prijatelj Tanjević najbolje sažeo tu životnu filozofiju: „Krešo je puno davao, a malo tražio“. Takav je bio i u igri i u životu", istaknuo je Jusup.

AUTOR: KK Zadar

FOTO: HINA/Zvonko KUCELIN

Premijer liga

1Zadar 302+534
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrava 1419-93
8Dubrovnik 1418-56
9Šibenka 1319-46
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 131-852

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!