Nogomet

Bišćanove poruke su od početka jasne, on će biti najmanje kriv ako se ciljevi ne ispune

Branimir Korać • srijeda, 16.08.2023.
Bišćanove poruke su od početka jasne, on će biti najmanje kriv ako se ciljevi ne ispune
Foto: Kristijan Komarica

Porazom na Maksimiru od AEK-a, Dinamo je napravio veliki korak od Lige prvaka. Još uvijek nije sve izgubljeno, ali malo je nedostajalo da se već sada Dinamo može zapitati što mu treba uopće put u Atenu kada je on bez nade...

Bez rukavica i potpuno otvoreno, Igor Bišćan još jednom je poslao jasnu poruku čelnicima kluba - dovedite mi pojačanja.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I tu je jasno da to nije kritika prema Dariju Šimiću koji je gotovo sigurno na istoj valnoj duljini kao i Bišćan, tu je jasno i da Dinamo nema financijskih problema jer teško bi se Bišćan odlučivao u suprotnom na ovakve javne apele.

Što je dosad dobio? Maximea Bernauera koji nije osjetio ovako visoku razinu i tek je prinova uz upitno hoće li ikada postati pojačanje. Takura Kaneka koji prvi put u životu odlazi igrati izvan Japana i njemu će trebati barem pola godine da pohvata sve konce i potpuno se uklopi, a Bišćan nema pola godine vremena čekati igrača. On treba u pravom smislu riječi pojačanja i to ne sutra nego jučer. Zasad naznake za to pokazuje samo Bogdan Mihajličenko što i ne čudi jer je to ipak igrač s pedigreom kakvi bi trebali biti donja granica kada je riječ o ulaznim transferima.

Dinamova velika četvorka je na izlaznim vratima, ima li Dinamo spremne zamjene za njih? Dominika Livakovića trebao bi naslijediti Ivan Nevistić koji nije branio cijelu prošlu sezonu. Ode li Josip Šutalo, tko ulazi umjesto njega i ne manje bitno kakve su alternative na klupi? Ostaju Perić, Boško Šutalo koji se još nije vratio nakon sada već skoro jednogodišnje pauze zbog teške ozljede, Mauro Perković koji je više igrao na beku te Stefan Ristovski koji je bek, a Bišćan ga koristi na stoperu. Što nakon odlaska Ivanušeca? Probalo se sa Špikićem, nije to tražena razina. Probalo se s Marinom, ista priča. A tek ako ode Petković? Emreli i Drmić su jedine opcije.

Nije nimalo čudno da Bišćan osjeća nelagodu i upozorava da bi se mogao vrlo brzo naći u velikom problemu. Nitko neće reći - u redu, sada smo znatno slabiji, ne moraš biti prvak. To bi bilo suludo kada se zna koliko ova sezona nosi u financijskom smislu. Dodatni problem je i u tome što u Dinamu previše njih ima pravo oglasiti se kada su transferi u pitanju i dojam je da svatko vuče na svoju stranu.

Nedavno su se pojavile insajderske tvrdnje da među onima koji odlučuju ima onih koji smatraju da Kačavenda i Stojković nisu igrači za Dinamo. To je gotovo skandalozna izjava jer je Bišćan već sada prisiljen koristiti neke koji nisu njihova razina kvalitete i nikada se neće približiti njihovom plafonu. Ovaj dvojac je već nekoliko tjedana pred vratima Dinama, ali to se nikako ne ostvaruje i stalno dolaze informacije kako još nije sve dogovoreno, ali bit će uskoro.

Uz odlučniji nastup, Kačavenda i Stojković su mogli već sada biti u kadru i pomoći Dinamu i protiv AEK-a. Ne samo oni, već i popune na drugim pozicijama na kojima ih Bišćan treba, a očito je da ih treba. Igračima s klupe ne vjeruje, a oni baš i nisu puno napravili da dobiju njegovo povjerenje.

Svemu tome nimalo nije pomogla ova psihoza oko susreta s AEK-om koja je dramatično otežala Dinamu posao. Bit će pakleno teško izboriti prolaz u Ateni, bio bi to doktorski rad Bišćana i ove momčadi. Put niti nakon toga nije jednostavan, Antwerpen koji izgleda sjajno u slučaju prolaza ili neugodna praška Sparta u slučaju ispadanja. Konferencijska liga je osigurana, ali nije to ono što ljude u Dinamu zanima. Ako se ispune nagađanja pa Dinamo nakon Atene ostane bez Ivanušeca i Šutala, mogu li Modri eliminirati Spartu i ispuniti barem drugi cilj? I to je vrlo upitno.

Dolazimo i do još jednog problema, a to je hrvatsko prvenstvo. Ivan Leko na vrijeme je dobio momčad na okupu i još mu može doći tek neki teški kapitalac poput Ivana Perišića. Hajduk ima fantastičnu atmosferu, euforija trese Dalmaciju, neviđeno je motiviran, a kada se sve to spoji, iznimno je opasan što potvrđuje rezultatima. Dinamo je već dva puta kiksao, a odigrao je samo tri utakmice.

Možda sve to zvuči banalno i prerano, pa prvenstvo je tek počelo, no Dinamo sada ima problem s kadrom, a kada dođu prodaje, situacija će se dramatično pogoršati ako ne bude reakcije. U Splitu su jako dobro svjesni koliko novca mogu zaraditi ako osvoje ovu titulu i koliko bi im to otvorilo put do neke dominacije kakvu je Dinamo imao. U Maksimiru se ponašaju kao da nisu svjesni toga.

Petković ne mora nužno biti prodan, omjer onog koliko mogu dobiti za njega, a koliko eventualno mogu dobiti s njim u financijskom smislu daje im za pravo da ga drže do kraja ugovora. Livaković se ne trga i rukama i nogama za transfer, dojam je da bi uz malo više upornosti, konkretnije poteze na tržištu i više želje kluba za ostankom i on produžio ugovor.

Ivanušec i Šutalo su druga priča, oni su pod ugovorom i naredne sezone i stvar je kluba želi li taj novac ili ne. Oko Šutala je manje-više jasno da je teško odbiti takve ponude koje dolaze, na njemu se može daleko najviše zaraditi i taj transfer ima podlogu. Što se tiče Ivanušeca, da se pita njegovog menadžera Marka Naletilića, on bi već odavno napustio Maksimir. I prije nekoliko mjeseci je izjavio da će biti nezadovoljan ako Luka ostane pa i to možda u cijeloj priči pojačava Ivanušecovu želju za odlaskom.

Ponude za Livakovića do deset milijuna eura ili Ivanušeca također ispod toga, nisu njihova realna vrijednost. Sve je to u redu, zaslužni igrači, klub izlazi u susret, ali prvi vratar hrvatske reprezentacije s nizom velikih utakmica vrijedi malo više uspoređujući uz neke nebulozne cijene koje su plaćene za vratare. Da ne govorimo o Ivanušecu koji je u ovom trenutku možda i najvažniji igrač kluba, a pod ugovorom je još tri godine. Osam milijuna eura? Zvuči mi to u rangu onih 12 milijuna eura koje je Fiorentina ponudila za Šutala. Ivanušec nije u zadnjoj godini ugovora da bi se prodavao pošto-poto iako želi otići. Klub je taj koji odlučuje može li ili ne ići, a u ovom trenutku Ivanušec bi trebao biti pušten samo po cca dvostruko od onog što Feyenoord nudi.

U klubu na žalost ne razmišljaju tako i ne bi bio nikakav šok da sva četvorica nakon AEK-a dignu sidro i Bišćan ostane da se bori s ostatkom društva. Dok se svi mogući odbori, savjetnička tijela, predsjednici i predsjednice izdogovaraju treba li potpisati ugovor s xy igračem, Konferencijska liga može već imati Dinamo među svojim klubovima, a Hajduk na vrhu HNL-a biti na rubu dvoznamenkaste prednosti. I na kraju tko će biti kriv? Odgovarat će po običaju trener, a on bi ovaj put samo mogao poručiti - jesam li vam rekao?

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!