Automoto

Treći ogled ove sezone: Formula driver u Ogulinu privlači veliki broj natjecatelja

Sportnet, Krešimir Milić • petak, 25.08.2023.
Treći ogled ove sezone: Formula driver u Ogulinu privlači veliki broj natjecatelja

Padine Kleka, dijelom pod novim asfaltom, dočekuju gotovo 150 vozačica i vozača u više konkurencija najmasovnije domaće automobilističke discipline. Entuzijasti i zaljubljenici brzina Autokluba Klek pripremaju stazu na dionici od 'Baze' prema ŠRC 'Kneja', dugoj 4.270 metara

Ogulin je ove godine ljetne mjesece proživio pod oktanskim adrenalinom, pa se poslije prvog kronometra ulicama grada i obnovljene brdske auto utrke, šesti puta na padine obližnjeg Kleka, nadomak Ogulina, vraćaju sudionici najmasovnije domaće automobilističke discipline. U nedjelju 27.kolovoza održava se 'Formula driver Ogulin 2023.-Memorijal Ivica Kišasondi', treće ovogodišnje natjecanje međunarodnog HAKS Kupa, ujedno bodovano i za Prvenstvo auto i karting lige Zapad HAKS-a, te posebne nagrade organizatora u skupini izvansustavnog natjecanja.

Entuzijasti i zaljubljenici brzina Autokluba Klek pripremaju stazu na dionici od 'Baze' prema ŠRC 'Kneja', dugoj 4.270 metara, s deset usporenja brzine (šikana). Ove godine značajna novost, gornji dio prometnice koja se pretvara u automobilističku stazu, uoči brdske utrke, dobio je 1.900 metara novog asfaltnog sloja, pa će i vožnja biti veći užitak za očekivanih više od 150 sudionika. Za bodove međunarodnog HAKS Kupa prijavljeno je 76 vozačica i vozača iz 28 klubova, među kojima šestero iz Slovenije, Italije i Austrije. Preostalo su sudionici zasebnog dijela natjecanja za Nagradu organizatora.

Za nama su dva natjecanja, Buzet i Učka, ovo je treće, a predstoje još dva (Učka i Grobnik). U ukupnom poretku bodovno su izjednačeni Talijani Franco Giacomazzi i Marco Tessari, dok osam bodova zaostaje Austrijanac Dragan Gajić. Tessari će propustiti uspon na Klek, a vjeruje se da će se za završni top 5 uz Giacomazzija (Lancia Delta EVO Proto) i Gajića (Opel Corsa HVR) uključiti prošlogodišnji pobjednik HAKS Kupa Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) u Renaultu Clio Cup, koji je propustio nastup na Učki, te Talijan iz redova AK Buzet Autosport Marco Mazzoni (Ford Sierra).

Silnu želju, znanje i vještinu za pet najboljih, ali i postolje generalke<, gdje stanu samo trojica, imaju istarski aduti, najbolji hrvatski junior automobilističke sezone 2022. Vrsaranin Karlo Pelicar (AKOK Skok Racing 1993) u Citroenu AX KitCar, od ove sezone novo i uspješno lice AK Pula-Rovinj Marin Leš (Citroen AX), te iskusni vozač sa sve većim rezultatskim respektom Goran Sruk (AK Dubrava, Renault Clio RS).

U konkurenciju juniora HAKS Kupa na Kleku se upušta čak 14 vozača i vozačica, ali zbog popravka motora svog Citroena Saxo izostat će trenutno vodeći Sandro Budiselić (AK RI autosport), pa borbu za tron prepušta Filipu Pavlini (AK Zagorje) i Stefanu Sinčiću (AK Buzet Autosport). Među sedam vozačica vrijedi, slijedom trenutnog poretka, izdvojiti tri dame Rominu Bressan (Buzet Autosport), Ivu Damarija (AK Pula-Rovinj) i Slovenku Sanju Paradiž, aktualnu prvakinju koja ima tek jedan nastup, ali i pobjedu s Učke.

Favoriti među više od 30 klupskih ekipa ove su sezone, ojačani kvalitetom i brojem, članovi AK Pula-Rovinj, dok maksimom nastoje izvući AK Buzet Autosport i AKOK Skok racing 1993. Uz Sruka, Giacomazzija, Gajića i Leša koji su vodeći u svojim klasama, preostale četiri predvode Matija Topolovec (AK Delta Zagreb), Goran Sikirica (AK Župa Dubrovačka), Marin Petrić (AK Rijeka) i Samir Smailagić (SAK Samobor).

U subotu od 15 do 18 sati je verifikacija dokumenata i tehnički prijam vozila, istovremeno i promo vožnja zainteresiranih ljubitelja brzina od 17 do 19 sati, da bi od 22 sata u centru Ogulina, u ležernom zabavnom tonu, krenuo Formula driver Party. Natjecateljski program u nedjelju kreće treningom od 8,30 sati, svečano otvaranje je pod pokroviteljstvom Grada Ogulina u 11 sati, a 20 minuta kasnije kreće prva od dvije bodovne vožnje. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 17 sati u parku vozača, popularnoj 'Bazi'.

Foto: Miroslav Krpan

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!