Nogomet

Dinamov oproštaj od kapetana: 'Ostavit ćemo zajedničku nadu da će se jednom vratiti'

gnkdinamo.hr, Mihaela Bradovski • petak, 25.08.2023.
Dinamov oproštaj od kapetana: 'Ostavit ćemo zajedničku nadu da će se jednom vratiti'
Foto: Pixsell

Dominik Livaković jučer je napustio Dinamo i preselio u Tursku gdje je stavio potpis na ugovor s Fenerbahčeom. Dinamo se oprostio od kapetana, dugogodišnje 'jedinice', vratara koji je obilježio jedno razdoblje hrvatskog prvaka...

Dominik Livaković napustio je Dinamo i preselio u Fenerbahče. Njegov dosadašnji klub zahvalio mu se na svemu i podužim tekstom se oprostio od dojučerašnjeg kapetana:

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zavirimo li u retrovizor primijetit ćemo zanimljivu i sugestivnu igru riječi: Dominik Livaković premijernu je utakmicu za Dinamo odigrao u rujnu 2016. u kup-dvoboju u Puli protiv domaćeg Velog Vrha, a vremenom je, s obzirom na blistave izvedbe, vrhunske rezultate, brojne trofeje, silan talent, ulogu u momčadi, statističke dosege, sjajne reakcije i parade postao dio "velog vrha Dinamove povijesti".

Nakon punih sedam sezona, nakon što je zakoračio i u osmu, nakon 11 osvojenih trofeja, 293 odigrane službene utakmice, nakon brojnih maestralnih izvedbi, vratarskih bravura i sekvenci koje su pisale zlatnu klupsku povijest i stvarale romantičarska sjećanja navijača, naš popularni vratar, kapetan i vođa, Dominik Livaković, završava svoju zagrebačku epizodu. Barem u ovom mandatu... Karijeru nastavlja u turskom Fenerbahçeu.

Tko zna, uz uvijek otvorena maksimirska vrata, a i njegovu privrženost Dinamu, ostavit ćemo zajedničku nadu da će se jednom vratiti i dohvatiti okruglih 300 nastupa, da će se uspeti na drugo mjesto Dinamove povijesne ljestvice igrača s najviše europskih utakmica za što mu nedostaju još samo dvije...

Već smo isticali da nam se u trenucima nogometnog i navijačkog zanosa čini kao da na terenu katkad reflektira osobine "marvelovskih" junaka - čuvar mreže "spidermanovskih" pokreta i "hulkovske" izdržljivosti. Uostalom, prošle je sezone bio svjetski vratarski rekorder: zavijorio se na vrhu ljestvice vratara s najviše odigranih utakmica u cijeloj natjecateljskoj godini. Uz 50 utakmica za Dinamo nadovezao se i s 12 nastupa za reprezentaciju.

Brzopotezni sken Livakovićeve maksimirske karijere zaustavit će se na jednoj posebnoj, ilustrativnoj sekvenci koju bismo mogli nazvati "trenutak zamrznut u vremenu". Način kojim je na proljeće 2021. godine zaustavio naoko siguran pogodak Tottenhama, bravura kojom je u 116. minuti postavio "Hooverovu branu" pred vlastitim vratima i iščupao loptu pred samom gol-crtom nakon udarca Harryja Kanea i tako, uz maestralnog Mislava Oršića, povukao Dinamo ka četvrtfinalu Europa lige, zauzimaju posebno mjesto u klupskoj povijesti. I sad nam je gotovo nevjerojatno kako je poput mlažnjaka letio među vratnicama i odbijao plotune kojima su Englezi grčevito nastojali uloviti prolaz. Dakako, nije Livakovićev opus naslonjen samo na tu jednu utakmicu, ona je tek svojevrsni "amblematski kadar" njegove sjajne karijere.

Uostalom, u sličnom je stilu, s čudesnim obranama i vratarskim vratolomijama, zadivio gledatelje i u brojnim kasnijim nastupima.

Livaković je ujedno i apsolutni Dinamov vratarski rekorder po broju nastupa na europskoj sceni. Dosad je 74 puta zaigrao za Dinamo u europskim dvobojima i samo ga dva nastupa dijele od drugoplasiranog Sammira. Rekorder Arijan Ademi zaustavio se na 104. Uzgred, u dosadašnje 293 službene utakmice čak je 138 puta sačuvao čistu mrežu.

Zanimljivo, apsolutni Dinamov rekorder po broju službenih nastupa u povijesti je upravo vratar, znameniti Dražen Ladić, s 468 utakmica, ali Livaković ga je, dakle, ipak preskočio u kategoriji europskih utakmica. Ladić se zaustavio na 43, a Livaković ima 31 nastup više.

Dragi Livi, od srca ti hvala na maestralnih i nezaboravnih sedam godina radosti, velikih utakmica, vrhunskih rezultata, hvala na brojnim trofejima i stvaranju zlatne Dinamove povijesti i želimo ti svu sreću u nastavku tvog sportskog i životnog puta.

AUTOR: GNK Dinamo

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!