Košarka

Miran dan za favorite na Svjetskom prvenstvu, uvjerljivi SAD, Srbija, Slovenija, Španjolska...

Branimir Korać • subota, 26.08.2023.
Miran dan za favorite na Svjetskom prvenstvu, uvjerljivi SAD, Srbija, Slovenija, Španjolska...
Foto: EPA

Odigrani su i preostali susreti prvog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u košarci. Favoriti nisu imali posebnih problema i izbjegli su dramu...

Reprezentacija Srbije upisala je pobjedu protiv Kine s vrlo uvjerljivih 105:63. Bilo je to tek zagrijavanje za Srbiju koja je očekivano dominirala i nanijela visok poraz svom bivšem izborniku Saši Đorđeviću.

Igraj na utakmice Svjetskog prvenstva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Već u prvoj dionici Srbija je došla do dvoznamenkaste prednosti, do poluvremena je bila i na iznad 20 poena razlike te je prednost u nastavku susreta samo rasla.

Po 14 poena kod Srbije upisali su Bogdan Bogdanović i Vanja Marinković, a Nikola Milutinov dodao je 11 poena i šest skokova. Kod Kine Rui Zhao ubacio je 17 poena dok je Qi Zhou dodao 12 uz pet skokova.

Luka Dončić upisao je debi na Svjetskom prvenstvu i to odličnim nastupom protiv Venezuele. Dončić je bio nezaustavljiv, ubacio je čak 37 poena uz sedam skokova i šest asistencija.

Venezuela se dobro držala u prvom poluvremenu, ali u nastavku je Slovenija pobjegla i lako slavila. Osim Dončića istaknuo se i Mike Tobey s 21 poenom i pet skokova. Kod Venezuele Garly Sojo upisao je 16 poena, a Heissler Guillent upisao je 12 poena uz šest asistencija.

Gruzija je stigla do svoje prve povijesne pobjede na svjetskim prvenstvima. Lakoćom je slavila protiv Zelenortske Republike s 85:60. I ovdje je sve riješeno dosta brzo, Gruzija je kvalitetnija reprezentacija i to je potvrdila.

Tornike Šengelia istaknuo se sa 16 poena i sedam skokova, a Goga Bitadze s 15 poena i 11 skokova pružao je podršku. Kod Zelenortske Republike Kenneti Mendes ubacio je 11 poena.

Problema nije bilo niti za branitelja naslova Španjolsku koja je slavila s uvjerljivih 94:64 protiv Obale Bjelokosti. I za Španjolsku je ovo bilo tek zagrijavanje.

Willy Hernangomez s 22 poena i Usman Garuba s 12 poena predvodili su Španjolsku, a Bazoumana Koné dodao je 11 poena.

Neočekivane probleme imala je Grčka protiv Jordana koji je prijetio do same završnice. Dobili su Grci posljednju dionicu s 26:11 i tako otišli do visoke pobjede 92:71.

Giannoulis Larentzakis s 19 poena predvodio je Grčku, a po 13 poena dodali su Thomas Walkup i Ioannis Papapetrou. Kod Jordana Rondae Hollis Jefferson najbolji s 24 poena i devet skokova.

Brazil je vrlo uvjerljivo slavio protiv Irana sa 100:59, ali u tom susretu na dugo vremena ostao je bez Raula Neta koji je zaradio tešku ozljedu koljena i za njega je praktički izgubljena sljedeća sezona.

U ovom dvoboju Brazil su predvodili Bruno Caboclo sa 16 poena i sedam skokova te Yago Santos sa 14 poena i šest asistencija. Kod poraženih Matin Aghajanpour ubacio je 11 poena.

Jedini dramatičan dvoboj odigrali su Južni Sudan i Portoriko, Južni Sudan je dominirao većim dijelom susreta da bi se na kraju borio da uopće dohvati produžetak u kojem je poražen.

Portoriko su predvodili Stephen Thompson s 21 poenom i 13 skokova te Tremont Waters s 19 poena i 11 asistencija. Kod Južnog Sudana Carlik Jones imao je 35 poena i 11 asistencija, a Wenyen Gabriel dodao je 13 poena i sedam skokova.

SAD nije najbolje ušao u utakmicu protiv Novog Zelanda, neočekivano se našao u visokom zaostatku,ali kada je uhvatio radnu temperaturu, stvorio je i veliku razliku te glatko slavio.

Paolo Banchero bio je najefikasniji s 21 poenom, a Anthony Edwards dodao je 14 poena i sedam skokova. Kod Novog Zelanda Reuben Te Rangi upisao je 15 poena.

Svjetsko prvenstvo:
Srbija - Kina 105:63
Slovenija - Venezuela 100:85
Zelenortska Republika - Gruzija 60:85
Španjolska - Obala Bjelokosti 94:64
Jordan - Grčka 71:92
Iran - Brazil 59:100
Južni Sudan - Portoriko 96:101
SAD - Novi Zeland 99:72

FOTO: EPA/ROLEX DELA PENA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!