Ostali sportovi

Indijac Chopra uzeo zlato u bacanju koplja, Moraa slavila na 800 metara

HINA, Petar Jenjić • ponedjeljak, 28.08.2023.
Indijac Chopra uzeo zlato u bacanju koplja, Moraa slavila na 800 metara
Foto: EPA

Zadnji dan Svjetskog atletskog prvenstva u Budimpešti prošao je u znaku ukrajinske visašice Jaroslave Mačuhih, indijskog kopljaša Neeraja Chopre i Norvežanina Jakoba Ingebrigstena. Oni su postali novi svjetski prvaci u svojim disciplinama...

Jaroslava Mahučih osvojila je svoj prvi međunarodni naslov na otvorenom u skoku u vis, donijevši Ukrajini prvu zlatnu medalju u Budimpešti. Pobijedila dvije Australke, sada već bivšu svjetsku prvakinju Eleanor Patterson i olimpijsku viceprvakinju Nicolu Olyslagers, čija je majka podrijetlom s Korčule.

Igraj na utakmice Svjetskog prvenstva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ukrajinka je jedina preskočila 2,01 metar, dok su Australke ostale na 1,99 metara, a 21-godišnjakinja napokon se okitila zlatom nakon svjetskog srebra 2019. u Dohi i 2022. u Eugeneu (Oregon, SAD), te olimpijske bronce u Tokiju 2021. godine.

Olimpijski pobjednik Neeraj Chopra postao je prvi Indijac koji je osvojio zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima u atletici kada je u nedjelju nadmašio Pakistanca Arshada Nadeema u bacanju koplja.

Chopra je osvojio olimpijsko zlato u Tokiju, ali i "samo" srebro na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu prošle godine. Jedina druga Indijka koja je osvojila svjetsku medalju bila je Anju Bobby George, koja je osvojila broncu u skoku u dalj za žene 2003. godine u Parizu. Do zlata u svom drugom pokušaju s 88,17 metara, a Pakistanac Nadeem, koji se vratio nakon operacije lakta i ozljede koljena, postigao je najbolji rezultat sezone od 87.82 u svom trećem pokušaju, ali dovoljno samo za srebrnu medalju. Čeh Jakub Vadlejch osvojio je broncu sa 86.67.

Norveški atletičar Jakob Ingebrigsten osvojio je zlatnu medalju na 5000 metara i tako se barem malo utješio zbog poraza na 1500 metara u Budimpešti. Do zlata je Norvežanin došao s vremenom 13:11.30 minuta, prestigavši ??u samom finišu Španjolca Mohameda Katira koji je osvojio srebro s vremenom 13:11.44 minuta, a brončano odličje pripalo je Kenijcu Jakobu Kropu (13:22.28).

Ženska štafeta 4x400 metara iz Nizozemske, zahvaljujući Femke Bol, osvojila je u nedjelju zadnju zlatnu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti. Bol, koji je teško pala u finalu mješovite štafete 4x400 m prvog dana Svjetskog prvenstva, osigurala je naslov svojoj zemlji zahvaljujući izvrsnom posljednjem krugu, omogućivši svom timu da pobijedi za tri minute 20 sekundi i 72 stotinke, ispred Jamajke (3:20.88) i Velike Britanije (3:21.04). U zadnjoj izmjeni bila je treća, a u zadnjih 100 metara nadoknadila je deset metara zaostatka i prestigla suparnice.

Kenijka Mary Moraa osvojila je u nedjelju svoj prvi naslov svjetske prvakinje na 800 metara, nakon što je osvojila broncu u Eugeneu 2022. godine. Da bi osvojila zlato, morala je postići podvig - pobijediti aktualnu olimpijsku i svjetsku prvakinju, Amerikanku Athing Mu, koja nije izgubila utrku na 800 metara na otvorenom od 2019., kada je imala 17 godina.

Kenijka je uspjela pobijediti, upisavši svoj osobni rekord od 1:56.03 minuta, ispred vječno druge Britanke Keely Hodgkinson (1:56.34), a Mu je osvojila treće mjesto.

Winfred Mutile Yavi iz Bahreina osvojila je svjetski naslov u utrci na 3000 metara sa zaprekama. Yavi je istrčala petu najbolju izvedbu svih vremena (8:54.29) nadmašivši kenijsku svjetsku rekorderku Beatrice Chepkoech (8:58.98) i drugu Kenijku, 19-godišnju Faith Cherotich (9:00.69).

Sjedinjene Države dominirale su u muškoj štafeti 4x400 metara, kada su uvjerljivo osvojile svoje deveto svjetsko zlato u zadnjih deset finala. Amerikanci, koji su također osvojili četiri od zadnjih pet olimpijskih zlata, vratili su se kući s rezultatom 2:57.31 minuta.

Quincy Hall i Vernon Norwood izgradili su rano vodstvo prije nego što ga je Justin Robinson, koji je također osvojio zlato u mješovitoj utrci 4x400 prve večeri, povećao i dao palicu Raiju Benjaminu da otrči zadnji, "počasni krug".

Francuska je uzela srebro uz nacionalni rekord 2:58.45, a velikoj sili Francuskoj to je prva medalja na prvenstvu i to u pretposljednjoj disciplini. Velika Britanija je osvojila broncu s 2:58.71.

FOTO: EPA/Szilard Koszticsak

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!