Rukomet

EHF na radionici u Beču predstavio novosti u Ligi prvaka od ove sezone

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 30.08.2023.
EHF na radionici u Beču predstavio novosti u Ligi prvaka od ove sezone
Foto: FaH

Uoči početka nove natjecateljske sezone u EHF Machineseeker Ligi prvaka u Beču je održana radionica na kojoj su predstavnicima 16 klubova natjecatelja predstavljene i neke novine u odnosu na dosadašnje sezone...

Kao prva, i vjerojatno najveća, novina nameće se uvođenje VR tehnologije. O čemu je zapravo riječ?

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pa, riječ je o tehnologiji koja se na engleskom zove VIDEO REPLAY, a radi se o nečemu sličnome kao što je u nogometu sada već ustaljena VAR tehnologija.

Ipak, u odnosu na nogometnu inačicu rukometna će biti ponešto drugačija.

Kao prvo, u našem slučaju neće postojati VR soba odnosno osoba koja bi suce utakmice mogla upozoriti na eventualni propust. Tako će VR tehnologija, barem u premijernoj sezoni, služiti isključivo ako suci sami procjene da nisu sigurni u odluku koju treba donijeti ili u odluku koju su već donijeli.

U tom će slučaju sudački par otići iza zapisničkog stola i na postolju gdje stoji VR tablet pogledati ponovljenu snimku sporne situacije.

Raspravljalo se, govore nam u EHF-u, i o mogućnosti opcije „coach challenge“ kakve imamo primjerice u američkom nogometu, košarci ili odbojci, ali u ovome trenutku, kažu nam čelni ljudi Europske rukometne federacije, još nije pronađeno idealno rješenje kako bi to moglo funkcionirati u rukometu.

Druga novost u odnosu na prijašnje sezone jest uvođenje elektroničkog time outa ili popularnog „buzzera“.

Riječ je o crvenoj „gljivi“ koju će treneri stisnuti u trenutku kada žele pozvati minutu predaha.

Ovaj način traženja time outa, smatraju u EHF-u, pošteniji je prema svima i jednom kada trener stisne „gljivu“ vrijeme se automatski zaustavlja na semaforu u dvorani i kreće teći vrijeme minute predaha. Isto tako, prilikom stiskanja „gljive“ sirena se oglašava kako bi svi u dvorani jasno i glasno čuli da je pozvana minuta odmora.

Također, iz EHF-a su kazali kako će u predstojećoj sezoni samo EHF Machineseeker Liga prvaka koristiti i VR tehnologiju i Buzzer, dok će Europa liga koristiti samo novi način zvanja time outa.

I to bi bilo to od novosti što se tehničkih pravila tiče u sezoni koja je pred nama. Što se tiče samih pravila igre na terenu ona ovoga puta nisu mijenjana i ostaju ista kao i lani.

AUTOR: RK Zagreb

FOTO: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!