Košarka

Litavci osokoljeni pobjedom protiv Amerikanaca igraju četvrtfinale sa Srbijom

utorak, 05.09.2023.
Litavci osokoljeni pobjedom protiv Amerikanaca igraju četvrtfinale sa Srbijom
Foto: EPA

Ogled između Litve i Srbije mogao bi, i vjerojatno hoće, biti jedan od najzanimljivijih u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Litva u europski klasik na svjetskoj sceni ulazi ohrabrena slavljem protiv SAD-a…

Puno je iznenađenja bilo na ovom izdanju Svjetskog prvenstva, ali jedno nije, a to je plasman u četvrtfinale Litve i Srbije. Oni će se boriti za plasman polufinale u europskom klasiku na svjetskoj sceni.

Igraj na Litva - Srbija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Litva ulazi u ovu utakmicu s kapitalom pobjede protiv SAD-a. Još se nisu stišale ovacije nakon velikog slavlja u kojem su Litavci imali sjajnu napadačku večer. Litavci su inače dosad neporaženi na ovom prvenstvu, dok Srbija ima jedan poraz.

Srbi su upisali poraz od Italije u drugoj fazi natjecanja, a nadaju se bi oni mogli biti prvi koji će Litavcima biti kobni na ovom natjecanju. Mnogi ističu važnost duela na centarskoj linija danas gdje će borbu voditi Nikola Milutinov i Jonas Valanciunas.

U najavama utakmice nisu se zaboravile ni uloge Bogdana Bogdanovića s jedne te Rokasa Jokubaitisa s druge. Neće biti iznenađenje ako Bogdanović već do poluvremena bude imao dupli učinak na kontu poena i asistencija. Jokubaitis je s druge strane kreirao napade Litve tijekom cijelog turnira, a iako nije imao neke spektakularne brojke protiv SAD-a njegovo dirigiranje je pomoglo u toj pobjedi.

Srbiji i Litvi ovo će biti drugi susret na svjetskim prvenstvima, a prvi put je bilo 2010. godine u susretu za treće mjesto kad su slavili Litavci.

Što su rekli?

Kazys Maksvytis, izbornik Litve "Rekli smo igračima u svlačionici nakon pobjede nad SAD-om da kratko slave, a svu energiju i emocije sačuvaju za nadolazeću utakmicu protiv Srbije. Jako je teško za sve, to je jedna od najvećih pobjeda u našim karijerama, ali nemate vremena za slavlje, jer Srbija nas čeka."

Svetislav Pešić, izbornik Srbije "Protiv Dominikanske Republike bilo nam je dovoljno da dobijemo utakmicu čvrstom obranom i prosječnim napadom. Protiv Litve moramo imati i odličnu obranu i izvrstan napad. Moramo biti na najboljoj razini dosad. Bit će biti zahtjevna utakmica za nas, treba nam maksimalna koncentracija, kao da igramo četiri utakmice po deset minuta."

Mjesto, vrijeme

Mall of Asia Arena, Pasay, 10:45

Prethodni međusobni dvoboj

Dugo se nisu susretali na velikom natjecanju. Posljednji put su igrali prijateljske susrete 2019. u kojima je slavila Srbija, a natjecateljsku utakmicu odigrali su 2015. na EuroBasketu u polufinalu i tad je slavila Litva s tri razlike.

Prognoza

Bit će to tijesna utakmica koja bi vrlo lako mogla otići u produžetke.

Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!