Košarka

Šećer na kraju četvrtfinalnih ogleda: Slovenija i Kanada u borbi za prolazak među četiri

Petar Jenjić • srijeda, 06.09.2023.
Šećer na kraju četvrtfinalnih ogleda: Slovenija i Kanada u borbi za prolazak među četiri
Foto: EPA

Posljednje četvrtfinale Svjetskog košarkaškog prvenstva donosi nam još jednu poslasticu. Odlični Kanađani igrat će protiv Slovenije predvođene Lukom Dončićem u borbi za prvo polufinale u povijesti...

Sjajno četvrtfinale trebali bismo gledati danas od 14:30 sati po hrvatskom vremenu. Slovenija i Kanada odmjerit će snage u borbi za plasman među četiri najbolje, u polufinale gdje nijedna od ove dvije momčadi nikada ranije nije bila.

Igraj na Kanada - Slovenija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Slovencima je ovo biti četvrti nastup na Svjetskim prvenstvima, a najbolji plasman, sedmo mjesto, ostvaren je 2014. godine kada su ih izbacile Sjedinjene Američke Države. S druge strane, Kanađanima je ovo 15. nastup na svjetskoj smotri, a najbolji rezultati, dva šesta mjesta, datiraju još iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kanada je jedna od ekipa koja je najviše pokazala na ovom turniru. Prvenstvo je otvorila pobjedom protiv Francuske (95:65), uslijedile su pobjede protiv Libanona (128:93) i Latvije (101:75), nakon čega ih je u drugoj fazi porazio Brazil (69:65). Ipak, u odlučujućoj utakmici za plasman dalje svladala je branitelje naslova Španjolce sa 88:85.

Samim time izborila je prve Olimpijske igre još od 2000. godine što je i bio glavni cilj. Sada kada su taj teret "skinuli s vrata", mogu barem malo opuštenije nastaviti s natjecanjem. Naravno, s obzirom na fazu natjecanja, ne i previše jer sada su u igri i medalje.

S druge strane, Slovenija je dobro odradila grupnu fazu. Redom je pobjeđivala Venezuelu (100:85), Gruziju (88:67) i Zelenortsku Republiku (92:77), a zatim u drugoj fazi bila je bolja od Australije s 91:80. Posljednja utakmica donijela je poraz od Njemačke rezultatom 100:71, iako je prvu četvrtinu dobila s 14 razlike.

Naravno, velika pozornost bit će usmjerena na dva All-Star igrača, Shai Gilgeousa-Alexandera s jedne i Luku Dončića s druge strane. Više-manje svi očekuju da će spomenuta dvojica isporučiti svoje, a ostaje pitanje tko će im se od suigrača priključiti u tome. Hoće li to biti Kelly Olynyk i RJ Barrett ili možda Klemen Prepelič sa slovenske strane, preostaje nam saznati.

Što su rekli

Aleksander Sekulić, izbornik Slovenije: "Definitivno će ovo biti jedna vrlo zanimljiva utakmica. Tijekom grupne faze pokazali smo impresivnu igru i sigurno je da ćemo se potruditi upoznati ih što bolje. Za osam preostalih reprezentacija u četvrtfinalu, Svjetsko prvenstvo krenulo je ispočetka i siguran sam da nas čeka neizvjesna završila u Manili.

Jordi Fernandez, izbornik Kanade: "Otići na Olimpijske igre je zaista posebno, to je vrlo poseban program, a za ove igrače i sve ono što su napravili od 1. kolovoza, to je sjajno. Međutim, sada razmišljamo o sljedećoj utakmici, rekao sam momcima da se moramo pobrinuti da svi znaju da kucamo na vrata i da smo žedni za još većim dosegom."

Mjesto, vrijeme, suci

Mall of Asia Arena, Manila, 14:30

Suci: Roberto Vazquez (Portoriko), Manuel Mazzoni (Italija), Gatis Salins (Latvija)

Nedostaju

Slovenija: (-)

Kanada: (-)

Zadnji susret

Prvi i jedini međusobni dvoboj na Fibinim utakmicama imali su 2008. godine na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Slovenija je slavila rezultatom 86:70.

Prognoza

Kanada je možda pokazala i više od svih na ovom natjecanju, dok je Slovenija svoje boljke pokazala protiv Njemačke. Iako se radi o četvrtfinalu i da sve staje u 40 minuta, manju prednost danas dajemo Kanađanima.

FOTO: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!