Košarka

Kanađani ispisuju povijest, Srbija želi spriječiti američko finale

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • petak, 08.09.2023.
Kanađani ispisuju povijest, Srbija želi spriječiti američko finale
Foto: EPA

U prvom polufinalu Svjetskog prvenstva u košarci sastaju se Srbija i Kanada, dvije reprezentacije koje su tijekom turnira pokazale kako su s razlogom ovdje doputovale s visokim ambicijama...

Nikada ranije Kanada nije bila u borbi za odličje na svjetskim prvenstvima, prvi put u povijesti došla je do polufinala i tu ne želi statu. Kanađani imaju vrlo kvalitetnu reprezentaciju, sačinjenu, poput SAD-a od niza NBA igrala s važnim ulogama u svojim momčadima.

Igraj na utakmice Srbija - Kanada na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Unatoč vrlo snažnom rosteru, imali su i Kanađani posrtaja i u pripremama, ali i na ovom Svjetskom prvenstvu. Dogodio im se neočekivani poraz od Brazila koji ih je svladao sa 69:65.

Međutim taj poraz nije utjecao na put Kanade na ovom Svjetskom prvenstvu, svejedno je završila na prvom mjestu u skupini te u četvrtfinalu išla na Sloveniju protiv koje je bila bolja i na kraju zasluženo slavila.

Kanađani su u tom susretu uspješno iskontrolirali Luku Dončića što je bio preduvjet za pobjedu, a on je u konačnici iznerviran zaradio svije tehničke pogreške i isključenje i prije kraja susreta.

Protiv Srbije će biti puno teže, Srbija je kvalitetnija od Slovenije, ima veću širinu i više igrača koji mogu iskočiti u svakom trenutku. Pokazala je na ovom turniru kako ima dovoljno oružja za potući se u borbi za trofej.

Posebno se to odnosi na susret protiv Litve u kojem je briljirala i bila puno bolji protivnik što je na kraju dovelo do pobjede. Imala je i ona jedan poraz na Prvenstvu i to protiv Italije koja je bila bolja sa 78:76.

Što su rekli

Svetislav Pešić, izbornik Srbije: "Znamo da je Kanada fantastična momčad koja igra košarku s niskom petorkom. Jednostavno počnu s dva visoka igrača, ali nakon toga sve je košarka s četiri vanjska i jednim unutarnjim igračem. Rade to fantastično, to je NBA košarka. Nije ništa novo, ali je zanimljivo kako ćemo se posložiti, podijeliti uloge, tko će koga čuvati. Najvažnije je koliko ćemo zaustaviti njihov napad u tranziciji, gdje su sjajni. Svi su izvrsni igrači, individualci, s izvrsnom statistikom u svojim NBA klubovima, dobri napadači i braniči. Kanada je možda pokazala najbolju obranu od svih reprezentacija, ili je među najboljima. Za razliku od nekih momčadi koje imaju individualnu kvalitetu, oni igraju obranu. To dodatno otežava pripremu za utakmicu."

Nikola Milutinov, reprezentativac Srbije: "Spremni smo. Znamo da će pokušati istu obranu kao na Dončiću igrati i na Bogdanoviću. Moramo na to odgovoriti, pomoći mu, svi igrači moraju odgovoriti na tu njihovu agresivnost. Plasman na Olimpijske igre bio je primarni cilj, ali sigurno nećemo ući u utakmicu kao da je prijateljska, svi želimo osvojiti medalju. Prvi put smo imali malo dužu pauzu između dvije utakmice, za još malo rehabilitacije, ulazimo u ovaj dan s puno više energije nego što smo igrali u ovim prethodnim utakmicama."

Mjesto, vrijeme, suci

Manila, Mall of Asia Arena, 10:45

Suci: Yohan Rosso (Francuska), Julio Anaya (Panama), Manuel Mazzoni (Italija)

Prošli međusobni susret

Srbija i Kanada nisu se prečesto susretali, a posljednji put bilo je to još 2014. godine kada je Srbija u prijateljskom dvoboju slavila sa 78:73.

Prognoza

Vrlo težak dvoboj u koji Kanada ulazi s vrlo malom prednosti, ali šanse za prolaz su podjednake.

FOTO: EPA/ROLEX DELA PENA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!