Ostali sportovi

Hrvatski odbojkaši u borbi za četvrtfinale Europskog prvenstva

Petar Jenjić • petak, 08.09.2023.
Hrvatski odbojkaši u borbi za četvrtfinale Europskog prvenstva
Foto: EPA

Pred hrvatskom odbojkaškom reprezentacijom utakmica je osmine finala Europskog prvenstva. U dvoboju koji se igra u Varni protivnik će biti neugodna Rumunjska...

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija u bugarskoj Varni igra protiv reprezentacije Rumunjske utakmicu osmine finala Europskog prvenstva. Nakon vrlo dobro odrađene grupne faze slijedi novi dvoboj, ovoga puta na ispadanje gdje prava na krivi korak nema.

Igraj na Hrvatska - Rumunjska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U prvom dijelu natjecanja hrvatski su odbojkaši pokazali kvalitetu, snagu i ono što ih je oduvijek krasilo – zajedništvo, a upravo s tim adutima i dobro pripremljeni namjeravaju stati na put novom protivniku u borbi za plasman među osam najboljih.

Na samom startu turnira Hrvatska je upisala poraz od 3:0 protiv Finske. Uslijedila je tijesna pobjeda 3:2 protiv Ukrajine, a zatim i glatka od 3:0 protiv Španjolske. Nakon toga u četiri seta svladana je Bugarska, da bi u zadnjem kolu Slovenija jednostavno bila prejaka i ostavila Hrvatsku bez izgubljenog seta.

Izabranicima Cedrica Enarda ovo je ukupno peti nastup na Europskim prvenstvima, a najbolji plasman ostvarila je na prvom 2005. godine kada je završila na osmom mjestu od 12 reprezentacija koliko je tada nastupalo. Sami prolazak grupe ispunjenje je ciljeva, a sve više od toga bit će bonus.

Isti omjer od tri pobjede i dva poraza imala je Rumunjska kojoj je ovo drugi plasman na Europsko prvenstvo u posljednjih 28 godina. Od 1955. do 1977. godine osvojili su jedno zlato, dva srebra i dvije bronce, ali to zlatno razdoblje daleko je iza njih. Grupnu fazu otvorila je porazima od Portugala (3:0) i Izraela (3:2), nakon čega su uslijedile pobjede protiv Turske (3:2), Grčke (3:1) i reprezentacije Francuske (3:1).

Ove dvije reprezentacije do sada su odigrale četiri međusobne utakmice, a Hrvatska je slavila u svakom od tih dvoboja. Ipak, potrebno je izdvojiti da je posljednji odigran još 2015. godine.

Što su rekli

Cedric Enard, izbornik Hrvatske: "Treninzi ususret dvoboju bili su iznimno važni kako bismo napravili taktiku protiv Rumunjske. Očekuje nas iznimno teška utakmica, imao sam prilike vidjeti ovu reprezentaciju i to je vrlo jaka momčad. Protiv njih morat ćemo biti agresivni, jako dobro servirati i igrati na vrlo viskom nivou."

Petar Đirlić, kapetan Hrvatske: "Rumunjska je momčad koju nikako ne smijemo podcjenjivati. Odigrali su dobar turnir u vrlo teškoj grupi, pobijedili su olimpijske prvake. Dobro ih poznajemo, individualno možda nisu najbolja ekipa na svijetu, no igraju jako kompaktno, dobro na servisu i u napadu. Ne trebamo bježati od uloge favorita i vjerujem da ćemo spremi ući u ovu utakmicu i osigurati četvrtfinale."

Mjesto, vrijeme, suci

Varna, Bugarska, 16:30h

Sudac: Lubor Halanda (Slovačka)

Forma

Hrvatska - Slovenija 0:3
Bugarska - Hrvatska 1:3
Hrvatska - Španjolska 3:0
Hrvatska - Ukrajina 3:2
Finska - Hrvatska 3:0

Francuska - Rumunjska 1:3
Grčka - Rumunjska 1:3
Rumunjska - Turska 3:2
Rumunjska - Izrael 2:3
Rumunjska - Portugal 0:3

Zadnji susret

Posljednji puta ove dvije reprezentacije igrale su 2015. godine u Europskoj ligi, a do pobjede je s 3:0 u setovima stigla Hrvatska.

Prognoza

Dvoboj u Varni definitivno će biti 50:50 i odlučivat će nijanse. Naravno, vjerujemo da će današnji dvoboj otići na stranu igrača Cedrica Enarda.

FOTO: EPA/VASSIL DONEV

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!