Nogomet

Gruzija želi zakomplicirati život Španjolcima u borbi za Europsko prvenstvo

Petar Jenjić • petak, 08.09.2023.
Gruzija želi zakomplicirati život Španjolcima u borbi za Europsko prvenstvo
Foto: EPA

Danas će u nešto ranijem terminu po hrvatskom vremenu snage odmjeriti Gruzija i Španjolska u Tbilisiju. Bit će to dvoboj petog kola skupine A koji počinje od 18 sati...

Danas se nastavljaju uzbuđenja s kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a prva utakmica dana odigrat će se u Tbilisiju gdje će Gruzija biti domaćin Španjolskoj koja se želi vratiti na pobjednički kolosijek i sa što manje komplikacija osigurati novo veliko natjecanje.

Igraj na Gruzija - Španjolska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Španjolskoj će ovo biti prva natjecateljska utakmica nakon osvajanja Lige nacija protiv Hrvatske, iako mora biti itekako oprezna, s obzirom na to da je u posljednjem kolu kvalifikacija upisala poraz od 2:0 na gostovanju kod reprezentacije Škotske.

Furija je prije toga odigrala još jednu utakmicu u kojoj je svladala Norvešku s 3:0. S druge strane, Gruzija ima jednu utakmicu više, ali i jedan osvojen bod više. Nakon remija s Norveškom (1:1), slavila je u gostima kod Cipra s 2:1 te na koncu poražena od Škotske s 2:0.

U pet međusobnih dvoboja Gruzija je uspjela uzeti jednu pobjedu, a to je bilo 2016. godine u prijateljskom dvoboju u Getafeu kada je bila bolja s 1:0. Protiv Španjolske igrala je i u prošlim kvalifikacijama gdje je upisala dva poraza.

Prvi je bio zaista tijesan. Na istom stadionu na kojem će igrati i danas, Gruzija je imala vodstvo, ali Španjolska je na kraju slavila s 2:1 zahvaljujući pogotku Danija Olma u 92. minuti. Uzvrat je bio jednosmjeran (4:0).

Gruzija se nikada ranije nije plasirala na Europsko prvenstvo, a najbliže je bila u doigravanju za odlazak na prošlo kada je poražena od Sjeverne Makedonije. Jasno, Španjolska je europski prvak iz 2008. i 2012. godine.

Što su rekli

Willy Sagnol, izbornik Gruzije: "Kvalifikacijske utakmice su komplicirane, Španjolska je jako važna za nas, znamo da igramo protiv pobjednika Lige nacija. Uzbudljivo je igrati protiv jedne od pet, šest najboljih europskih ili svjetskih reprezentacija, a to je Španjolska. Možemo kontrolirati što će se događati na terenu, ali ne i na tribinama ili sa sucima."

Luis de la Fuente, izbornik Španjolske: "Razmišljamo o Gruziji i tome da imamo najbolje igrače koje možemo imati u ovom trenutku. Potpuno im vjerujem, treniramo svaki dan i osjećam se sretnim i ponosnim što sam im izbornik. Sutra ćemo se ponašati tako da će cijela Španjolska biti ponosna kao i ja."

Mjesto, vrijeme, suci

Nacionalni stadion "Boris Paičadze", Tbilisi, 18:00

Sudac: Daniel Siebert (Njemačka)

Nedostaju

Gruzija: Lohošvili (ozljeda)

Španjolska: Jesus Navas pod upitnikom

Zadnji susret

Posljednji dvoboj igrali su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Španjolska je kao domaćin upisala pobjedu isprativši gosta s četiri pogotka u mreži.

Prognoza

Sve osim današnje pobjede Španjolske bit će iznenađenje, no očekujemo da bi Gruzijci mogli postići barem jedan pogodak.

FOTO: EPA/MAURICE VAN STEEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!